U kunt eenvoudig een gescand papieren formulier of een eenvoudig formulier dat is gemaakt in Microsoft Word, Excel of een andere toepassing, veranderen in een intelligent PDF-formulier. En u kunt formulieren distribueren naar ontvangers en de status van reacties bijhouden.

Formulier maken op basis van bestaand bestand    |    Geheel nieuw formulier maken    |    Formulieren distribueren    |    Webformulieren publiceren    |

In dit document wordt uitgelegd hoe u een PDF-formulier maakt op basis van een bestaand bestand en dit distribueert. (Als u op zoek bent naar informatie over het maken van een geheel nieuw formulier, het distribueren, bijhouden, of invullen en ondertekenen van een formulier, klikt u op de desbetreffende koppeling hierboven. Klik op de koppeling Veelgestelde vragen over formulieren om algemene vragen over formulieren te bekijken.)

Opmerking:

Dit document bevat instructies voor Acrobat DC en Acrobat 2017. Als u Acrobat XI gebruikt, gaat u naar Acrobat XI Help.

Videozelfstudie: Gebruik de formulierwizard om formulieren te maken

Leer hoe u automatisch formuliervelden kunt detecteren en de eigenschappen van verschillende velden kunt aanpassen.

Video (06:33) | Door Claudia McCue (lynda.com)

Een geheel nieuw formulier maken in Acrobat

Begin met een leeg PDF-bestand, voeg de vereiste tekst en labels toe en voeg vervolgens formuliervelden toe om het formulier te voltooien. Zie Een formulier maken met Adobe Acrobat voor meer informatie.

Een formulier maken van een bestaand document

Wanneer u een bestaand document converteert naar een PDF-formulier, voegt Acrobat automatisch interactieve formuliervelden aan het formulier toe. U kunt het formulier vervolgens bewerken om gespecialiseerde formuliervelden, zoals een vervolgkeuzelijst, een keuzelijst of knoppen toe te voegen.

Een formulier maken in Acrobat
Typen formuliervelden die u aan een PDF kunt toevoegen

A. Op een certificaat gebaseerd handtekeningenveld B. Vervolgkeuzelijstvakje C. Tekstvelden D. Automatische berichtenbalk E. Selectievakjes F. Keuzerondjes G. Keuzelijst H. Knoppen
  1. Kies Gereedschappen > Formulier voorbereiden.

2. Kies een van de volgende opties:

Selecteer een bestand

Een bestaand elektronisch document (bijvoorbeeld Word, Excel of PDF) converteren naar een interactief PDF-formulier. Klik op Selecteer een bestand om naar het bestand te bladeren.

Document scannen

Een papieren formulier scannen en converteren naar een interactief PDF-formulier.

3. Als anderen dit formulier moeten ondertekenen, selecteert u het selectievakje Dit document vereist handtekeningen.

Opmerking:

De automatische detectie voor formuliervelden is standaard ingeschakeld. Als u deze instelling wilt wijzigen, klikt u op de koppeling Wijzigen en kiest u de geschikte instellingen. Zie Voorkeuren voor formulier voor meer informatie.

4. Klik op Start.

Acrobat maakt het formulier en opent het in de modus Formulier bewerken. Het rechterdeelvenster bevat de bewerkingsopties voor het bewerken van het formulier. De werkbalk bevat gereedschappen voor formuliervelden om extra velden toe te voegen.

5. Controleer de formuliervelden die Acrobat heeft gemaakt. Voeg velden toe met gebruik van de gereedschappen voor formuliervelden in de werkbalk. U kunt zo nodig velden verwijderen, vergroten of verkleinen en rangschikken. U kunt de volgende typen formuliervelden toevoegen:

Streepjescodes

Hiermee wordt de invoer van bepaalde velden gecodeerd en weergegeven als een visueel patroon dat kan worden geïnterpreteerd door decoderingssoftware of -hardware (apart verkrijgbaar).

Knoppen

Hiermee wordt een handeling gestart op de computer van de gebruiker, bijvoorbeeld het openen van een bestand, het afspelen van een geluid of het verzenden van gegevens naar een webserver. Deze knoppen kunnen worden aangepast met afbeeldingen, tekst en visuele wijzigingen die worden geactiveerd door muishandelingen.

Selectievakjes

Selectievakjes vertegenwoordigen ja/nee-keuzen voor afzonderlijke items. Als het formulier meerdere selectievakjes bevat, kan de gebruiker meestal net zo veel of weinig vakjes selecteren als hij of zij wil.

Veld voor digitale handtekening

Hiermee kan de gebruiker een PDF-document elektronisch ondertekenen met een digitale handtekening.

Vervolgkeuzelijst

Hiermee kan de gebruiker een item in een pop-upmenu kiezen of een waarde typen. U kunt een eigenschap voor een formulierveld instellen die de gebruiker de mogelijkheid geeft een eigen waarde in te voeren.

Keuzelijsten

Met een keuzelijst wordt een lijst met opties weergegeven die de gebruiker kan selecteren. U kunt een formulierveldeigenschap instellen waardoor de gebruiker meerdere items in de lijst kan selecteren door Shift ingedrukt te houden tijdens het klikken.

Keuzerondjes

Met keuzerondjes wordt een groep items gepresenteerd waaruit de gebruiker één item kan selecteren. Alle keuzerondjes met dezelfde naam fungeren samen als één groep.

Tekstvelden

Hierin kan de gebruiker tekst typen, bijvoorbeeld een naam, adres of telefoonnummer.

Zie voor meer informatie Beginselen van formuliervelden.

6. Klik op de knop Voorbeeld in de werkbalk om het formulier te testen. Wanneer u een voorbeeld van een formulier bekijkt, ziet u het formulier op dezelfde manier als de ontvangers ervan, zodat u het formulier kunt controleren. Als u een voorbeeld van een formulier bekijkt, kunt u op de knop Bewerken klikken om terug te gaan naar de bewerkingsmodus.

7. Wanneer het formulier is voltooid, klikt u op de knop met het kruis aan de rechterzijde van de werkbalk om het bewerken van het formulier te sluiten.

Zie PDF- of webformulieren distribueren voor informatie over het distribueren van de formulieren en het verzamelen van de reacties.

Formulieren maken voor Adobe Sign

U kunt een bestaand formulier converteren naar een Adobe Sign-formulier, of Adobe Sign-velden eenvoudig naar een PDF slepen en neerzetten. U kunt het formulier verzenden om te worden ingevuld en ondertekend met Adobe Sign. Niet alle velden kunnen worden geconverteerd naar Adobe Sign-velden, zoals bijvoorbeeld de velden Keuzelijst, Vervolgkeuzelijst of Knop. U kunt extra Adobe Sign-velden toevoegen vanaf de werkbalk.

1. Open de PDF die u naar een Adobe Sign-formulier wilt converteren.

2. Kies Gereedschappen > Formulier voorbereiden.

3. Klik op Start.

Acrobat maakt het formulier en opent het in de modus Formulier bewerken. Het rechterdeelvenster bevat de bewerkingsopties voor het bewerken van het formulier. De werkbalk bevat gereedschappen voor formuliervelden om extra velden toe te voegen.

4. Klik in het deelvenster aan de rechterkant op Meer en kies vervolgens Converteren naar Adobe Sign-formulier.

5. Als u bericht krijgt dat Acrobat formuliervelden verwijdert die niet worden ondersteund door Adobe Sign, klikt u op Volgende en in het daaropvolgende bericht op OK.

6. Als u een veld aan het formulier wilt toevoegen, selecteert u het bijbehorende pictogram op de werkbalk. Plaats de aanwijzer op de positie waar u het veld wilt plaatsen en klik om het in te voegen.

Adobe Sign-specifieke formuliervelden
    Wanneer u Adobe Sign-formulieren maakt of bewerkt, worden Adobe Sign-specifieke formuliervelden weergegeven op de werkbalk.

7. Geef het gebied een naam en geef op wie het moet invullen of ondertekenen. Als u de eigenschappen wilt instellen zoals de randkleur, opvulling, lettertype en lettergrootte, dubbelklikt u op het veld.

Een Adobe Sign-veld plaatsen
    Als u een Adobe Sign-veld voor het eerst plaatst, kunt u het een naam geven en opgeven wie het veld moet ondertekenen of invullen.

8. Als u een voorbeeld van uw wijzigingen wilt weergeven, klikt u rechtsboven op Voorbeeld. Klik op Bewerken in de rechterbovenhoek om terug te schakelen naar de bewerkingsmodus.

9. Sla het formulier op.

Zie Adobe Sign-formulieren distribueren voor informatie over het distribueren van het formulier en het verzamelen van de reacties.

Gebruikers van Reader toestaan formuliergegevens op te slaan

Doorgaans kunnen gebruikers van Reader X en eerder geen kopieën maken van de door hen ingevulde formulieren. U kunt echter de rechten van een PDF uitbreiden zodat deze gebruikers hun formuliergegevens kunnen opslaan. Als u Acrobat Pro hebt, kunt u extra mogelijkheden voor Reader-gebruikers opnemen, zoals tekst toevoegen aan niet-interactieve formulieren.

Opmerking:

In tegenstelling tot eerdere versies van Reader bieden Reader XI en alle latere versies van Reader zowel het gereedschap Tekst toevoegen als de mogelijkheid om formuliergegevens op te slaan. Acrobat-gebruikers kunnen in niet-invulbare formulieren typen, opmerkingen toevoegen en PDF's digitaal ondertekenen zonder bepaalde extra rechten nodig te hebben.

1. Open één PDF of bekijk een voorbeeld van een deel-PDF in een PDF-portfolio.

2. Als u het formulier bewerkt, klikt u op het kruispictogram naast de knop Voorbeeld in de rechterbovenhoek.

3. Kies Bestand > Opslaan als > Uitgebreide PDF Reader en kies een van de volgende opties:

Opmerkingen en meten inschakelen

(Acrobat Pro) Hiermee kunnen gebruikers opmerkingen toevoegen of toegang krijgen tot Objectgegevens, Meten en Georuimtelijke gereedschappen.

Meer gereedschappen inschakelen (inclusief invullen en opslaan)

Hiermee kunnen gebruikers gegevens opslaan die in interactieve of invulbare formulieren zijn ingevoerd.

Opmerkingen bij het lokaal opslaan van ingevulde formulieren

Bij zowel Acrobat Standard als Acrobat Pro kunnen gebruikers van Adobe Reader 8 of later hun PDF-formulieren lokaal invullen en opslaan. Houd rekening met de volgende twee punten over het gebruik van de Reader Extensions-functie voor het lokaal opslaan van PDF-formulieren (zogenaamde uitgebreide documenten):

Het aantal uitgebreide documenten dat wordt ingezet

Een klant van Acrobat Standard of Acrobat Pro kan een uitgebreid document naar een onbeperkt aantal ontvangers verzenden en door hen laten invullen. Een klant van Acrobat kan bijvoorbeeld een sjabloon van een leeg formulier op een webpagina plaatsen, zodat gebruikers PDF-formulieren lokaal kunnen invullen en opslaan. De sjabloon kan door een onbeperkt aantal personen worden geopend. Bovendien kan de klant van Acrobat een onbeperkt aantalreacties verzamelen van het ingevulde formulier.

Aantal ontvangers van het uitgebreide document

Een klant van Acrobat Standard of Acrobat Pro kan een uitgebreid document versturen naar eenonbeperkt aantalontvangers. De klant van Acrobat kan eenonbeperkt aantalkopieën van het uitgebreide document versturen naar een onbeperkt aantal ontvangers en eenonbeperktaantal reacties verzamelen van het ingevulde formulier.

JavaScript toevoegen aan formulieren

Met de taal JavaScript kunt u interactieve webpagina's maken. Adobe heeft JavaScript uitgebreid, zodat u deze interactiviteit eenvoudig in PDF-formulieren kunt integreren. JavaScript wordt in Acrobat-formulieren meestal gebruikt voor opmaak, berekeningen, gegevenscontrole en het toewijzen van een handeling. In Windows kunt u Adobe PDF-formulieren ook zo configureren dat direct met databases verbinding wordt gemaakt via ODBC (Open Database Connection).

Opmerking:

Als u dynamische formulieren maakt, moet u er rekening mee houden dat Acrobat Reader bepaalde aangepaste JavaScripts niet ondersteunt. Het formulier functioneert mogelijk niet correct wanneer het in Acrobat Reader wordt weergegeven tenzij de aanvullende gebruiksrechten worden toegevoegd aan de PDF.

Aanvullende bronnen

Zie deze bronnen voor meer informatie over Acrobat JavaScript:

Formulieren distribueren naar (verzenden aan) ontvangers

PDF- of webformulieren distribueren

Nadat u een formulier hebt gemaakt, kiest u een methode om het naar ontvangers te verzenden.

1. Klik op Distribueren in de rechterbenedenhoek van het deelvenster aan de rechterkant.

2. Er kan een reeks berichten worden weergegeven, afhankelijk van de voorwaarden die in het formulier worden gedetecteerd. Reageer zo nodig op de weergegeven instructies en sla het formulier op.

3. Kies een distributie- en verzamelingsmethode:

E-mail

Antwoorden verzamelen in uw postvak IN.

Interne server

Verspreid de antwoorden en verzamel deze op een interne server zoals SharePoint of een netwerkmap. Zie Een server opgeven voor meer informatie.

4. Klik op Doorgaan en volg de aanwijzingen op het scherm voor het distribueren van het formulier.

5. Voer een van de volgende handelingen uit als u de reacties wilt verzamelen in uw e-mailpostvak:
    • Typ de e-mailadressen, waarbij u deze met een puntkomma van elkaar scheidt. Of klikt op de knop Aan om e-mailadressen te selecteren in uw adresboek.
    • Bewerk het standaardbericht.
    • Selecteer de optie Naam & e-mail verzamelen van ontvangers voor optimaal beheer. Het systeem vraagt ontvangers hun naam en e-mailadres op te geven wanneer ze het formulier verzenden. U ziet dan in Beheer precies wie wanneer heeft gereageerd en wie niet heeft gereageerd.
    • Schakel de optie uit als u anonieme reacties wilt ontvangen of als u de reacties niet zo gedetailleerd wilt volgen.

Opmerking:

Als u het e-mailadres van uw ontvangers niet kent, voert u uw eigen e-mailadres in. Het systeem stuurt u een koppeling naar het formulier die u aan ontvangers kunt zenden.

U kunt de status van het gedistribueerde formulier bijhouden door te klikken op Bijhouden rechtsonder in het rechtervenster. Zie Formulierbeheer voor meer informatie.

Adobe Sign-formulieren distribueren

Nadat u een Adobe Sign-formulier hebt gemaakt, gebruikt u de Adobe Sign-service om het formulier naar ontvangers te verzenden die het vervolgens kunnen invullen en ondertekenen.

1. Klik op Verzenden ter ondertekening in de rechterbenedenhoek van het deelvenster aan de rechterkant.

2. Klik op Klaar om te verzenden. Het document wordt geüpload naar Adobe Document Cloud.

3. Typ de e-mailadressen van diegenen die uw document moeten ondertekenen. Voeg een bericht toe, indien gewenst.

4. Klik op Verzenden.

U ontvangt een e-mailbericht van Adobe Sign met de melding dat de documenten die worden verzonden naar de eerste gebruiker ter ondertekening. De eerste gebruiker ontvangt ook een e-mail waarin hij of zij wordt gevraagd om het document te ondertekenen. Wanneer de gebruiker zijn of haar handtekening toevoegt in het veld Handtekening, en vervolgens op de knop Klik om te ondertekenen klikt, wordt het document. verzonden naar de volgende gebruiker voor ondertekening, enzovoort.

Iedereen krijgt een kopie van het ondertekende document, en het bestand wordt veilig opgeslagen in Adobe Document Cloud.

Als u de status van het Adobe Sign-formulier wilt volgen, raadpleegt u Overeenkomsten bijhouden die ter ondertekening zijn verzonden.