Kommandot Montera är det vanliga sättet att importera externa filer till ett Illustrator-dokument. Funktionen Montera har störst stöd för filformat, monteringsalternativ och färg. När du har monterat en fil använder du panelen Länkar för att identifiera, markera, övervaka och uppdatera den.

Du kan placera en eller flera filer med en enda åtgärd. Använd den här funktionen för att markera flera bilder och sedan placera bilderna en i taget i ett Illustrator-dokument.

Placera flera filer samtidigt

1. Öppna en Illustrator-fil som du vill montera externa filer i och klicka sedan på Arkiv > Montera.

2. I dialogrutan Montera markerar du flera filer med tangenterna Ctrl (Cmd) eller Skift (Alt).

Markera en eller flera filer bland de tillgängliga resurserna och välj sedan att visa importalternativen (om det behövs)
    Markera en eller flera filer bland de tillgängliga resurserna och välj sedan att visa importalternativen (om det behövs)

A. Välj en eller flera filer B. Kryssrutan Visa importalternativ
  3. Gör något av följande:

• Klicka på Montera. I Illustrator-dokumentet förvandlas pekaren till den inlästa bildikonen.
    • Markera kryssrutan Visa importalternativ och klicka sedan på Montera. Dialogrutan Importalternativ visas för resurser som har importinställningar i Illustrator. När du har valt alternativ för varje resurs förvandlas pekaren till den inlästa bildikonen.

Obs!

Inställningarna du anger i dialogrutan Importalternativ bestämmer hur resursen förhandsvisas intill den inlästa bildpekaren.

Pekaren ändras och anger att mer än en bild är inläst.
    Pekaren ändras och anger att mer än en bild är inläst.

A. Inläst bildpekare B. Den visade resursens position i listan över inlästa bilder C. Totalt antal inlästa resurser D. Miniatyrvy av den aktuella resursen
  4. Använd vänster och höger piltangent för att bläddra i listan med inlästa resurser. En miniatyrförhandsvisning av den aktuella resursen visas när du trycker på vänster eller höger piltangent.

5. Om du vill placera en bild gör du något av följande:

• För den inlästa bildpekaren till en plats och klicka där du vill placera den i Illustrator-filen. Den aktuella resursen placeras med sina ursprungliga mått.
    • För den inlästa bildpekaren till en plats och dra sedan den inlästa bildpekaren. Den aktuella resursen placeras i en rektangulär markeringsram. Rektangelns mått är proportionella till storleken på den ursprungliga resursen.
  6. Så här visar och ändrar du snabbt importalternativen för en resurs:

• Tryck på vänster eller höger piltangent för att förhandsvisa de inlästa resurserna.
    • När du ser en förhandsvisning av resursen du vill ändra importalternativ för trycker du på Skift och klickar med musen.
    • Gör de ändringar du vill och klicka sedan på OK.
  7. Om du vill ta bort en inläst resurs använder du vänster och höger piltangent för att navigera till den och trycker sedan på Esc.