Inleiding

Gebruikerslicenties op naam is de standaard licentiemethode en de populairste manier om Adobe Creative Cloud- en Document Cloud-producten te distribueren en te gebruiken. Dit is bedoeld voor scenario's waarin apparaten zijn verbonden met een netwerk en app-licenties worden beheerd op basis van de behoeften van individuele gebruikers voor het gebruik van de app. Met gebruikerslicenties op naam kunt u eindgebruikers de volledige functionaliteit van de software en services bieden. U kunt uw eindgebruikers toegang geven tot alle beschikbare apps en services op basis van de rechten van uw organisatie.

Zie het artikel Overzicht van licentiemethoden voor meer informatie.

Soorten pakketten met gebruikerslicenties op naam

Selfservicepakketten

U kunt toestaan dat uw gebruikers, net als miljoenen andere Adobe-gebruikers, applicaties en updates zelf installeren via de Creative Cloud desktop-applicatie. Zo vermindert u de belasting van de IT-afdeling en zorgt u ervoor dat gebruikers toegang hebben tot alle hulpmiddelen ze nodig hebben en updates krijgen wanneer deze worden uitgebracht.

Selfservicepakketten maken

Als u selfservice wilt inschakelen, zelfs als uw eindgebruikers geen beheerdersrechten hebben, kunt u het volgende doen:

• Een selfservicepakket maken
  • Een beheerd pakket maken waarbij verhoogde bevoegdheden zijn ingeschakeld
  • Een pakket maken op basis van een Adobe-sjabloon waarbij verhoogde bevoegdheden zijn ingeschakeld

Gebruik dit pakket als u uw gebruikers de volledige controle wilt geven over de Adobe-applicaties en -updates die ze kunnen downloaden en installeren. Als uw gebruikers geen beheerdersreferenties hebben om applicaties en updates te beheren, kunt u een selfservicepakket voor hen maken.

1. Meld u aan bij de Admin Console en ga naar Pakketten > Pakketten.

De lijst met beschikbare pakketten wordt weergegeven.

2. Klik op Een pakket maken.

Lijst met pakketten
  3. Kies Selfservicepakket en klik op Selecteren.

Selfservicepakket
  4. Voer een pakketnaam in en selecteer de gewenste opties:

Platform: Kies het besturingssysteem en de processorondersteuning (32-bits of 64-bits). U moet afzonderlijke pakketten maken voor 32-bits en 64-bits installaties. Een 32-bits pakket kan niet worden uitgevoerd op een 64-bits computer.

Taal: Selecteer de taal waarin u het pakket wilt maken.

Landinstelling besturingssysteem gebruiken: Hiermee kunt u een pakket maken dat wordt gedistribueerd in de taal van het besturingssysteem van de clientcomputer. In dat geval is de taal van het besturingssysteem standaard de alternatieve taal waarin het pakket wordt gedistribueerd.

Een map voor extensies maken en het opdrachtregelhulpprogramma Extension Manager opnemen: Hiermee kunt u in de pakketmap een submap maken die u kunt gebruiken om extensies op te nemen die u samen met het pakket wilt installeren. Zie Extensies in pakketten beheren voor meer informatie.

Omleiden naar interne updateserver: Hiermee kunt u alle updates voor dit pakket omleiden naar een interne updateserver. De gegevens van de interne server worden opgegeven in een override-XML-bestand op het tabblad Pakketten > Voorkeuren van de Admin Console. Voor meer informatie raadpleegt u de sectie Voorkeuren in App-pakketten maken via de Admin Console.

5. Klik op Pakket samenstellen.

De pagina Pakketten wordt weergegeven. U kunt de voortgang van de samenstelling controleren in de lijst met pakketten.

Er wordt een bericht weergegeven nadat het proces is voltooid. Als het pakket correct is gemaakt, wordt in het bericht ook aangegeven hoe lang het pakket kan worden gedownload via de Admin Console.

Geldigheidsduur van selfservicepakket

Als u wilt kijken hoe lang u de huidige pakketten in het detailvenster nog kunt downloaden, klikt u op de rij met het pakket.

6. Kies in het dialoogvenster Opslaan als een locatie op uw computer om het pakket op te slaan.

7. Als u het pakket later wilt downloaden en distribueren, klikt u op de pakketnaam in de lijst met pakketten en klikt u op Downloaden in het rechterdeelvenster.

Beheerde pakketten

Met beheerde pakketten kunt u bepalen wat er wordt gedistribueerd en wanneer updates worden uitgevoerd. U kunt pakketten maken die de nieuwste of gearchiveerde versies van Adobe-producten bevatten. U kunt deze pakketten vervolgens distribueren naar de computers van de gebruikers in uw organisatie. U kunt zelfs een stille en aangepaste distributie uitvoeren als er tijdens de installatie geen invoer van de gebruikers is vereist.

Beheerde pakketten maken

Als u beheerde pakketten wilt gebruiken, kunt u:

• Een beheerd pakket maken waarbij verhoogde bevoegdheden zijn ingeschakeld.
  • Vooraf geconfigureerde pakketten maken met behulp van Adobe-sjablonen.
  • Aangepaste pakketten maken met de gewenste configuratie en applicaties voor uw eindgebruikers.

Gebruik dit pakket als u meer controle wilt over de Adobe-applicaties en -updates die uw gebruikers kunnen installeren.

Bekijk deze pagina voor een gedetailleerde lijst met Adobe-producten die met deze methode in een pakket kunnen worden opgenomen.

Opmerking:

Als u pakketten wilt maken die producten bevatten die geen deel uitmaken van Creative Cloud of Document Cloud, zoals Adobe Captivate en Presenter, kunt u de beschikbare Adobe-sjablonen aanpassen. U kunt de volgende procedure niet gebruiken.

1. Meld u aan bij de Admin Console en ga naar Pakketten > Pakketten.

De lijst met beschikbare pakketten wordt weergegeven.

Als u nog geen pakketten hebt gemaakt, krijgt u het volgende scherm te zien om aan de slag te gaan.

Werkwijze voor nieuwe gebruikers
  2. Klik op Een pakket maken.

Lijst met pakketten
  3. Kies Beheerd pakket en klik op Selecteren.

Beheerd pakket
  4. Op het scherm Configureren kunt u de gewenste opties selecteren of inschakelen:

• Platform: Kies het besturingssysteem en de processorondersteuning (32-bits of 64-bits).
      Opmerking: U moet afzonderlijke pakketten maken voor 32-bits en 64-bits installaties. Een 32-bits pakket kan niet worden gedistribueerd naar een 64-bits computer. En een 64-bits pakket kan niet worden gedistribueerd naar een 32-bits computer.
    • Taal: Selecteer de taal waarin u het pakket wilt maken.
    • Landinstelling besturingssysteem gebruiken: Hiermee kunt u een pakket maken dat wordt gedistribueerd in de taal van het besturingssysteem van de clientcomputer. In dat geval is de taal van het besturingssysteem standaard de alternatieve taal waarin het pakket wordt gedistribueerd.
  5. Klik op Volgende.

Opmerking:

Als u een product toevoegt dat afhankelijke producten heeft, worden de afhankelijke producten automatisch toegevoegd. Als u bijvoorbeeld Photoshop CC toevoegt, worden Camera Raw CC en Adobe Viewer CC automatisch toegevoegd. U kunt de afhankelijke producten echter ook verwijderen.

6. Klik in het scherm Apps kiezen op het plusteken naast de applicaties die u in het pakket wilt opnemen en klik daarna op Volgende.

CreatePackages_Managed_ChooseApps_New

Opmerking:

Als u een lijst met vorige versies van de apps wilt weergeven onder Beschikbare applicaties, schakelt u het selectievakje Oudere versies tonen in.

7. Selecteer of activeer de gewenste opties in het scherm Opties en klik op Volgende.

Creative Cloud desktop-opties:

• Deelvenster Apps tonen: Schakel deze optie in om het deelvenster Apps in de Creative Cloud desktop-applicatie voor eindgebruikers in of uit te schakelen. Als u het deelvenster Apps in- of uitschakelt, worden de updates op de clientcomputers automatisch eveneens in- of uitgeschakeld.
    • Toestaan dat niet-beheerders apps bijwerken en installeren: Hiermee staat u toe dat eindgebruikers die geen beheerdersrechten hebben, via selfservice hun eigen applicaties en updates installeren en beheren.
    • Bestandssynchronisatie uitschakelen: Hiermee onderdrukt u de automatische synchronisatie van bestanden op clientsystemen. Dit is handig wanneer u pakketten installeert in een testomgeving waarin u de synchronisatie van bestanden wilt onderdrukken. Alleen beschikbaar voor onderwijsinstellingen.

Beheeropties:

• Remote Update Manager inschakelen: Hiermee schakelt u het gebruik van Remote Update Manager in. Met Adobe Remote Update Manager kunt u het updateprogramma op afstand als beheerder uitvoeren op de clientcomputer. Zie Remote Update Manager voor meer informatie.
    • Omleiden naar interne updateserver: Hiermee kunt u alle updates voor dit pakket omleiden naar een interne updateserver. De gegevens van de interne server worden opgegeven in een override-XML-bestand op het tabblad Pakketten > Voorkeuren van de Admin Console. Voor meer informatie raadpleegt u de sectie Voorkeuren in het artikel App-pakketten maken via de Admin Console.
    • Een map voor extensies maken en het opdrachtregelhulpprogramma Extension Manager opnemen: Hiermee kunt u in de pakketmap een submap maken die u kunt gebruiken om extensies op te nemen die u samen met het pakket wilt installeren. Zie Extensies in pakketten beheren voor meer informatie.
    • Pakketten installeren in aangepasteinstallatiemap: Hiermee kunt u de apps in dit pakket installeren in een aangepaste installatiemap. De map wordt opgegeven op het tabblad Pakketten > Voorkeuren in de Admin Console. Voor meer informatie raadpleegt u de sectie Voorkeuren in het artikel App-pakketten maken via de Admin Console.
  8. Voer op het scherm Voltooien de naam van het pakket in en klik daarna op Pakket samenstellen.

U kunt ook de opgenomen applicaties en de configuratie voor dit pakket controleren voordat u het pakket samenstelt.

CreatePackages_Managed_Finalize_New

Er wordt een bericht weergegeven nadat het proces is voltooid. Als het pakket correct is gemaakt, wordt in het bericht ook aangegeven hoe lang het pakket kan worden gedownload via de Admin Console.

Als u wilt kijken hoe lang u de huidige pakketten in het detailvenster nog kunt downloaden, klikt u op de rij met het pakket.

9. Kies in het dialoogvenster Opslaan als een locatie op uw computer om het pakket op te slaan.

10. Als u het pakket later wilt downloaden en distribueren, klikt u ergens op de rij voor het vereiste pakket en klikt u vervolgens op Downloaden in de lade met pakketdetails.

Pakketten met alleen Acrobat

Als uw organisatie alleen rechten voor Document Cloud in de Admin Console heeft, kunt u pakketten met alleen Acrobat maken.

Pakketten met alleen Acrobat maken

1. Meld u aan bij de Admin Console en ga naar Pakketten > Pakketten.

2. Klik op Een pakket maken.

3. Voer een pakketnaam in en selecteer de gewenste opties.

Een pakket met alleen Acrobat maken

Platform:

Kies het besturingssysteem en de processorondersteuning (32 bits of 64 bits).
    Opmerking: U moet afzonderlijke pakketten maken voor 32-bits en 64-bits installaties. Een 32-bits pakket kan niet worden gedistribueerd naar een 64-bits computer. En een 64-bits pakket kan niet worden gedistribueerd naar een 32-bits computer.

Taal:

Selecteer de taal waarin u het pakket wilt maken.

Remote Update Manager inschakelen:

Hiermee kunt u het updateprogramma op afstand als beheerder uitvoeren op de clientcomputer. Zie Remote Update Manager voor meer informatie.

4. Klik op Pakket samenstellen.

De pagina Pakketten wordt weergegeven. U kunt de voortgang van de samenstelling controleren in de lijst met pakketten.

Er wordt een bericht weergegeven nadat het proces is voltooid. Als het pakket correct is gemaakt, wordt in het bericht ook aangegeven hoe lang het pakket kan worden gedownload via de Admin Console.

Geldigheidsduur van pakket met alleen Acrobat
  5. Kies in het dialoogvenster Opslaan als een locatie op uw computer om het pakket op te slaan.

6. Als u het pakket later wilt downloaden en distribueren, klikt u op de pakketnaam in de lijst met pakketten en klikt u op Downloaden in het rechterdeelvenster.

Acrobat Customization Wizard gebruiken

Nadat u met de procedures die in dit document worden beschreven, pakketten hebt gemaakt die alleen Acrobat bevatten of pakketten waarvan Acrobat een van de producten is, kunt u de Adobe Customization Wizard gebruiken om uw pakket verder aan te passen.

Met de wizard kunt u Acrobat-functies en -apps in het installatieprogramma aanpassen of configureren voorafgaand aan de distributie binnen de organisatie.

Creative Cloud Packager

Gebruik Creative Cloud Packager om aangepaste pakketten te maken wanneer u andere licenties dan licenties op naam nodig hebt, zoals apparaatlicenties.

Creative Cloud Packager downloaden

Let op:

Creative Cloud Packager ondersteunt versie CC 2019 of later van apps niet. Meer informatie.

Controleer de systeemvereisten voordat u Creative Cloud Packager downloadt en installeert.

1. Meld u aan bij de Admin Console en ga naar Pakketten > Gereedschappen en meldingen.

2. Download de juiste versie van Creative Cloud Packager voor uw besturingssysteem via de tegel Creative Cloud Packager.

Creative Cloud Packager kiezen

Zie Handboek voor het maken van pakketten voor meer informatie over het maken en distribueren van pakketten met Creative Cloud Packager.