Via Instellingen voor middelen kan een organisatie bepalen hoe werknemers middelen delen buiten de organisatie. De IT-beheerder kan een beperkende instelling selecteren die verhindert dat werknemers bepaalde functies voor het delen van inhoud binnen Creative Cloud en Document Cloud gebruiken. Instellingen voor middelen worden gebruikt in combinatie met andere systemen voor het afdwingen van organisatiebeleid (niet geleverd door Adobe) om ervoor te zorgen dat middelen alleen worden gedeeld met de juiste externe personen en organisaties.

Opmerking:

Instellingen voor middelen zijn alleen van toepassing op gebruikers in de organisatie met een Enterprise ID of Federated ID.

Instellingen voor middelen bieden drie opties om het delen te beperken:
  • Geen beperkingen
    • U kunt deze standaardinstelling handhaven als gebruikers openbare koppelingen mogen delen en aan gedeelde mappen mogen werken met iedereen binnen of buiten de organisatie.
    • Aanbevolen voor ondernemingen die hun werknemers vertrouwen en toegang willen geven tot elke Creative Cloud- en Document Cloud-functie.
  • Geen openbare koppelingen delen
    • U kunt het delen van openbare koppelingen en elke andere optie voor openbaar publiceren (bijvoorbeeld Publiceren naar Behance, Facebook) beperken.
    • Aanbevolen voor ondernemingen die willen voorkomen dat middelen per ongeluk buiten de organisatie worden gedeeld, maar wel toegang willen tot bepaalde samenwerkingsfuncties.
  • Alleen delen met domeingebruikers
    • U kunt het delen van inhoud via uitnodigingen beperken tot ontvangers in geclaimde domeinenvertrouwde domeinen en goedgekeurde domeinen. Nadat u dit beleid hebt ingesteld, kunnen gebruikers middelen die eigendom zijn van de organisatie, niet delen met externe gebruikers in domeinen die niet op de lijst met toegestane domeinen staan.
    • Aanbevolen voor ondernemingen die strenge controle willen over de externe domeinen die toegang hebben tot middelen van de organisatie.

Als u het delen van inhoud beperkt met Instellingen voor middelen, wordt een proces gestart waarvan de duur proportioneel is met het aantal gebruikers in de organisatie en het aantal relaties dat is ingesteld om inhoud te delen. Voor sommige Adobe-producten en -services betekent dit ook dat ingangen in de cache in CDN's ongeldig worden gemaakt en dat voorvertoningen van afbeeldingen uit Slack worden verwijderd. Het kan tot 24 uur duren voordat de instellingen voor middelen van kracht worden.

Opmerking:

De instellingen voor middelen zijn geen vervanging voor een DRM-systeem (digital rights management; beheer van digitale rechten) of een compleet beveiligingssysteem voor middelen. Werknemers met toegang tot bepaalde middelen kunnen die middelen nog steeds kopiëren en beschikbaar stellen aan anderen buiten de organisatie via systemen die niet worden gecontroleerd of beheerd door Adobe.

Overwegingen bij de implementatie

Voordat u beperkingen voor het delen van inhoud inschakelt, dient u te bekijken welke gevolgen dit voor de eindgebruikers heeft. Naast verminderde functionaliteit in bepaalde applicaties krijgen eindgebruikers foutberichten te zien wanneer ze deze functionaliteit gebruiken. Bovendien moeten gebruikers de nieuwste versie van InDesign, XD en Acrobat gebruiken om informatieve foutberichten te zien wanneer ze de verminderde functionaliteit proberen te gebruiken. Zo niet, dan zien gebruikers onjuiste foutberichten.

Nadat u een instelling hebt gekozen, kunt u het verwijderingsproces dat hiermee wordt gestart, niet stopzetten of terugdraaien. Als u Geen openbare koppelingen delen kiest, worden alle bestaande openbare koppelingen verwijderd en hebben gebruikers met deze koppelingen niet langer toegang tot de gekoppelde inhoud. Als u Alleen delen met domeingebruikers kiest, wordt elke bestaande samenwerking aan mappen of documenten beëindigd.

Hieronder ziet u welke publicatiefuncties in Creative Cloud- en Document Cloud-applicaties worden beïnvloed als u Geen openbare koppelingen delen of Alleen delen met domeingebruikers selecteert zoals hierboven wordt beschreven. De uitzondering hierop is dat samenwerking aan gedeelde mappen en documenten niet kan worden uitgeschakeld voor gebruikers in de geclaimde, vertrouwde en goedgekeurde domeinen van een organisatie.

Bijvoorbeeld:

• Als u Geen beperkingen of Geen openbare koppelingen delen kiest, is dit niet van invloed op samenwerkingsfuncties (zoals privéuitnodigingen verzenden in Adobe XD).
  • Als u Alleen delen met domeingebruikers kiest, kunnen gebruikers alleen samenwerken met gebruikers op de lijst met toegestane domeinen.

Creative Cloud-applicaties

Applicatie Betrokken functies
Creative Cloud Assets Samenwerken, Delen naar Slack, Koppeling verzenden
Creative Cloud Libraries Samenwerken, Delen naar Slack, Koppeling verzenden
Adobe XD Services voor publiceren, Uitnodigingsservices
InDesign Online publiceren
Spark Publiceren
Adobe Color Thema publiceren
Capture Delen, Samenwerken
Mobiele app van Creative Cloud Koppeling maken, Samenwerken
Behance Project maken
Portfolio Publiceren

Document Cloud-applicaties

Applicatie Betrokken functies
Desktop-apps voor Acrobat en Reader Delen
Webservices (cloud.acrobat.com)
Delen
Outlook-insteekmodule Send & Track Delen
Mobiele apps (inclusief Acrobat en Scan) Koppeling delen, Document Cloud-koppeling delen

Instellingen voor middelen kiezen

Kies een beperkende instelling voor middelen voor uw organisatie met de volgende stappen:

1. Ga in de Admin Console naar Instellingen > Instellingen voor middelen.

Opties voor delen
  2. U kunt kiezen uit drie beperkingsniveaus. Als u eenmaal een meer beperkende instelling hebt gekozen, kunt u het verwijderen van bestaande openbare koppelingen of het beëindigen van samenwerking aan gedeelde mappen of documenten niet meer stopzetten of ongedaan maken.

Als u Alleen delen met domeingebruikers selecteert, moet u ervoor zorgen dat u goedgekeurde domeinen toevoegt om te voorkomen dat elke bestaande samenwerking wordt beëindigd.

Opmerking:

Als u de optie Alleen delen met domeingebruikers wilt gebruiken met Document Cloud, moet u uw geclaimde en vertrouwde domeinen toevoegen aan de lijst met goedgekeurde domeinen.

Opties voor delen Beperkingen Gevolgen voor bestaande koppelingen en samenwerkingen
    Geen beperkingen Gebruikers mogen openbare koppelingen maken en met iedereen samenwerken aan gedeelde mappen en documenten
    Geen gevolgen.
    Geen openbare koppelingen delen Hiermee voorkomt u dat gebruikers openbare koppelingen kunnen maken. Hiermee worden alle bestaande openbare koppelingen verwijderd. Als dit proces eenmaal is gestart, kunt u het niet stopzetten of ongedaan maken.
    Alleen delen met domeingebruikers Hiermee voorkomt u dat gebruikers openbare koppelingen kunnen maken en wordt de samenwerking voor gedeelde documenten en mappen beperkt tot gebruikers in vertrouwde, geclaimde of goedgekeurde domeinen. Hiermee worden alle bestaande openbare koppelingen verwijderd en worden alle bestaande samenwerkingen voor gedeelde mappen en documenten met gebruikers buiten een toegestaan domein verwijderd. Als dit proces eenmaal is gestart, kunt u het niet stopzetten of ongedaan maken.
  3. Klik op Bevestigen.

Als u wilt dat gebruikers middelen die eigendom zijn van uw organisatie, blijven delen met specifieke externe organisaties of personen, doet u het volgende:

• Voor een externe organisatie, zoals een bureau: voeg het domein van het bureau toe aan de lijst met goedgekeurde domeinen onder Instellingen voor middelen in de Adobe Admin Console.
  • Voor een freelancer: verstrek die persoon een Adobe Enterprise ID of Federated ID van uw organisatie.

Goedgekeurde domeinen

Goedgekeurde domeinen zijn de domeinen waarmee veilig kan worden samengewerkt. Als u Alleen delen met domeingebruikers hebt geselecteerd, kunt u domeinen toevoegen aan de lijst met goedgekeurde domeinen.

Goedgekeurde domeinen toevoegen

1. Ga in de Admin Console naar Instellingen Instellingen voor middelen.

2. Klik op Domeinen toevoegen om domeinen toe te voegen.

3. Voer in het dialoogvenster Domeinen toevoegen de domeinen in. U kunt meerdere domeinen toevoegen door deze te scheiden door komma's. Klik op Toevoegen.

Opmerking:

U kunt geen subdomeinen toevoegen aan de lijst met goedgekeurde domeinen. Zo zijn west.example.com en oost.example.com subdomeinen van het domein example.com.

Domeinen toevoegen

Opmerking:

Als u de optie Alleen delen met domeingebruikers wilt gebruiken met Document Cloud, moet u uw geclaimde en vertrouwde domeinen toevoegen aan de lijst met goedgekeurde domeinen.

Goedgekeurde domeinen verwijderen

Als u domeinen wilt verwijderen uit de lijst, schakelt u het selectievakje links van de domeinnamen in en klikt u op Domeinen verwijderen. Klik op Verwijderen in het bevestigingsvenster.

De domeinnaam wordt verwijderd uit de lijst met goedgekeurde domeinen. Als u Alleen delen met domeingebruikers hebt geselecteerd als optie voor delen, worden alle deelacties met het verwijderde domein ingetrokken.

Een goedgekeurd domein verwijderen

Let op:

Wanneer u domeinen verwijdert uit de lijst met goedgekeurde domeinen, wordt elke bestaande samenwerking aan gedeelde mappen en documenten tussen gebruikers in het betreffende domein en de gebruikers in uw organisatie beëindigd. Als dit proces eenmaal is gestart, kunt u het niet stopzetten of ongedaan maken.

Gevolgen voor gebruikers in meerdere organisaties

Hoewel Adobe met klem adviseert dat elke gebruiker van slechts één organisatie lid is, kunnen gebruikers lid zijn van meerdere organisaties. Voor gebruikers in meerdere organisaties kan er verwarring ontstaan over welke opties bij de instellingen voor middelen van toepassing zijn. U kunt dit probleem voorkomen door ervoor te zorgen dat elke gebruiker lid is van een geclaimd domein dat is gekoppeld met een van de organisaties.

Opmerking:

Als een gebruiker van meerdere organisaties lid is en zich niet in een geclaimd domein bevindt, worden er geen beperkingen voor delen toegepast voor die gebruiker.