Ritinställningar

1. Användarhandbok för Adobe Animate
  2. Introduktion till Animate
    1. Nyheter i Animate
    2. Visuell ordlista
    3. Systemkrav för Animate
    4. Tangentbordsgenvägar för Animate
    5. Arbeta med flera filtyper i Animate
  3. Animering
    1. Grunderna vid animering i Animate
    2. Så här använder du bildrutor och nyckelbildrutor i Animate
    3. Animering bildruta för bildruta i Animate
    4. Arbeta med klassiska interpolerade animeringar i Animate
    5. Pensel
    6. Rörelseguide
    7. Rörelseinterpoleringar och ActionScript 3.0
    8. Om animeringar med rörelseinterpolering
    9. Animeringar med rörelseinterpolering
    10. Skapa en animering med rörelseinterpolering
    11. Använda nyckelbildrutor för egenskaper
    12. Animera placering med en interpolering
    13. Så här redigerar du rörelseinterpoleringar med rörelseredigeraren
    14. Redigera rörelsebanan för en interpolerad animering
    15. Ändra rörelseinterpoleringar
    16. Lägga till anpassade övergångar
    17. Skapa och använda förinställda rörelser
    18. Konfigurera interpoleringsintervall för animeringar
    19. Arbeta med rörelseinterpoleringar sparade som XML-filer
    20. Rörelseinterpoleringar jämfört med klassiska interpoleringar
    21. Forminterpolering
    22. Använda animeringar med benverktyget i Animate
    23. Arbeta med figurriggning i Animate
    24. Så här använder du maskeringslager i Adobe Animate
    25. Så här arbetar du med scener i Animate
  4. Interaktivitet
    1. Så här skapar du knappar med Animate
    2. Konvertera Animate-projekt till andra dokumenttypsformat
    3. Skapa och publicera HTML5 Canvas-dokument i Animate
    4. Lägga till interaktivitet med kodfragment i Animate
    5. Skapa anpassade HTML5-komponenter
    6. Använda komponenter i HTML5 Canvas
    7. Skapa anpassade komponenter: Exempel
    8. Kodfragment för anpassade komponenter
    9. God praxis - annonsera med Animate
    10. Redigera och publicera VR
  5. Arbetsyta och arbetsflöde
    1. Skapa och hantera målarpenslar
    2. Använda Google Fonts i HTML5 Canvas-dokument
    3. Använda Creative Cloud Libraries och Adobe Animate
    4. Använda scen- och verktygspanelerna i Animate
    5. Arbetsflöde och arbetsyta i Animate
    6. Använda webbteckensnitt i HTML5 Canvas-dokument
    7. Tidslinjer och ActionScript
    8. Arbeta med flera tidslinjer
    9. Ange inställningar
    10. Använda redigeringspanelerna i Animate
    11. Skapa tidslinjelager med Animate
    12. Exportera animeringar för mobilprogram och spelplattformar
    13. Flytta och kopiera objekt
    14. Mallar
    15. Söka och ersätta i Animate
    16. Ångra, gör om och panelen Historik
    17. Kortkommandon
    18. Så här använder du tidslinjen i Animate
    19. Skapa HTML-tillägg
    20. Optimeringsalternativ för bilder och animerade GIF-filer
    21. Exportinställningar för bilder och GIF-filer
    22. Panelen Resurser i Animate
  6. Multimedia och video
    1. Omforma och kombinera grafikobjekt i Animate
    2. Skapa och arbeta med symbolinstanser i Animate
    3. Bildkalkering
    4. Så här använder du ljud i Adobe Animate
    5. Exportera SVG-filer
    6. Skapa videofiler för användning i Animate
    7. Så här lägger du till en video i Animate
    8. Arbeta med videoreferenspunkter
    9. Rita och skapa objekt med Animate
    10. Omforma linjer och former
    11. Linjer, fyllningar och övertoningar med Animate CC
    12. Arbeta med Adobe Premiere Pro och After Effects
    13. Färgpaneler i Animate CC
    14. Öppna Flash CS6-filer i Animate
    15. Arbeta med klassisk text i Animate
    16. Placera grafik i Animate
    17. Importerade bitmappar i Animate
    18. 3D-grafik
    19. Arbeta med symboler i Animate
    20. Rita linjer och former med Adobe Animate
    21. Arbeta med bibliotek i Animate
    22. Exportera ljud
    23. Markera objekt i Animate CC
    24. Arbeta med Illustrator AI-filer i Animate
    25. Tillämpa mönster med sprejpenseln
    26. Använda blandningslägen
    27. Ordna objekt
    28. Automatisera uppgifter med kommandomenyn
    29. Flerspråkig text
    30. Använda kameran i Animate
    31. Använda Animate med Adobe Scout
    32. Arbeta med Fireworks-filer
    33. Grafikfilter
    34. Ljud och ActionScript
    35. Ritinställningar
    36. Rita med ritstift
  7. Plattformar
    1. Konvertera Animate-projekt till andra dokumenttypsformat
    2. Stöd för anpassade plattformar
    3. Skapa och publicera HTML5 Canvas-dokument i Animate
    4. Skapa och publicera ett WebGL-dokument
    5. Så här paketerar du AIR för iOS-program
    6. Publicera AIR for Android-program
    7. Publicera för Adobe AIR för datorprogram
    8. Inställningar för ActionScript-publicering
    9. God praxis – organisera ActionScript i ett program
    10. Så här använder du ActionScript med Animate
    11. God praxis – riktlinjer för hjälpmedel
    12. Hjälpmedel på arbetsytan i Animate
    13. Skriva och hantera skript
    14. Aktivera stöd för anpassade plattformar
    15. Översikt över stöd för anpassade plattformar
    16. Skapa hjälpmedelsanpassat innehåll
    17. Arbeta med plugin-program för anpassade plattformar
    18. Felsöka ActionScript 3.0
    19. Aktivera stöd för anpassade plattformar
  8. Exportera och publicera
    1. Så här exporterar du filer från Animate CC
    2. OAM-publicering
    3. Exportera SVG-filer
    4. Exportera bilder och video med Animate
    5. Publicera AS3-dokument
    6. Exportera animeringar för mobilprogram och spelplattformar
    7. Exportera ljud
    8. Exportera QuickTime-videofiler
    9. Styra extern videouppspelning med ActionScript
    10. God praxis – tips för att skapa innehåll på mobila enheter
    11. God praxis – videokonventioner
    12. God praxis – riktlinjer för utveckling av SWF-program
    13. God praxis – strukturera FLA-filer
    14. De bästa sätten att optimera FLA-filer för Animate
    15. Inställningar för ActionScript-publicering
    16. Ange publiceringsinställningar för Animate
    17. Exportera projektorfiler
    18. Exportera bilder och animerade GIF-filer
    19. Publiceringsmallar för HTML
    20. Arbeta med Adobe Premiere Pro och After Effects
    21. Dela och publicera animeringar snabbt

Använd ritinställningarna för att ange fästnings-, utjämnings- och uträtningsbeteenden. Ändra toleransinställningen för varje alternativ och aktivera eller inaktivera varje alternativ. Toleransinställningar är relativa och påverkas av bildskärmens upplösning och scenens aktuella förstoring. Som standard är varje alternativ aktiverat och inställt på normal tolerans.

Ritinställningar

1. Välj Redigera > Inställningar (Windows) eller Animate > Inställningar (Macintosh) och sedan Teckning.

2. Välj bland följande alternativ i kategorin Teckning:

Ritstift

Här kan du ange alternativ för ritstiftet. Markera Visa linjeförhandsvisning för en förhandsvisning av en linje från den punkt du klickade på senast till den plats där pekaren just nu befinner sig. Markera Visa fyllda punkter om du vill visa kontrollpunkter som små ifyllda fyrkanter i stället för ofyllda fyrkanter. Markera Visa exakta markörer om du vill visa en hårkorsmarkör i stället för ikonen för ritstiftet när du använder ritstiftet. Med det här alternativet kan du lättare se det exakta målet för klickningen.

Anslut linjer

Avgör hur nära en linjes slut måste vara ett befintligt linjesegment, innan slutpunkten fästs till den närmsta punkten på det befintliga linjesegmentet. Den här inställningen styr även vågrät och lodrät linjeidentifiering, d.v.s. hur nära vågrätt eller lodrätt en linje måste ritas innan Animate ritar ut den exakt vågrät eller lodrät. När Fäst mot objekt är aktiverat kontrollerar den här inställningen hur nära varandra objekt måste vara innan de fästs mot varandra.

Kurvutjämning

Anger hur mycket utjämning som används för böjda linjer som ritas med pennan när ritläget är inställt på utjämning eller uträtning. (Mjukare kurvor är lättare att omforma, medan kantigare kurvor är mer lika de ursprungliga linjerna.)

Obs! Använd Ändra > Form > Utjämna och Ändra > Form > Optimera om du vill utjämna befintliga kurvor ytterligare.

Linjeigenkänning

Anger hur rakt ett linjesegment som ritas med ritstiftsverktyget måste vara för att Animate ska rita ut det som en exakt rak linje. Om Linjeigenkänning är inaktiverat när du ritar kan du räta ut linjer senare genom att markera ett eller flera linjesegment och välja Ändra > Form > Räta ut.

Formigenkänning

Kontrollerar hur exakt du måste rita cirklar, ovaler, fyrkanter, rektanglar och 90- och 180-gradersbågar för att de ska identifieras som geometriska former och ritas om korrekt. Alternativen är Inaktiverad, Strikt, Normal och Tolerant. Strikt kräver att formen ritas väldigt exakt medan Tolerant anger att formen kan ritas förhållandevis slarvigt innan Animate ritar om den. Om Formigenkänning är inaktiverad när du ritar kan du räta ut linjer senare genom att markera en eller flera former (t.ex. anslutna linjesegment) och välja Ändra > Form > Räta ut.

Klicknoggrannhet

Anger hur nära ett objekt pekaren måste vara för att Animate ska identifiera objektet.

Kontaktalternativ för markeringsverktyg, delmarkeringsverktyg och lassoverktyg

Ange kontaktkänslighetsinställningar för markerings-, delmarkerings- och lassoverktygen när du skapar former i objektritläge. Som standard markeras bara objekt när verktygets markeringsram helt omger objektet. Om du avmarkerar det här alternativet markeras hela objekt när de enbart är delvis inneslutna av markeringsramen för markerings-, delmarkerings- och lassoverktygen.

1. Välj Redigera > Inställningar (Windows) eller Animate > Inställningar (Macintosh).

2. Gör något av följande i kategorin Allmänt:
    • Om du bara vill markera objekt och punkter som är helt inneslutna av markeringsramen avmarkerar du kontaktkänsliga markerings- och lassoverktyg. Punkter som ligger inom markeringsområdet markeras fortfarande.

• Om du vill markera objekt och grupper som enbart är delvis inneslutna av markeringsramen markerar du kontaktkänsliga markerings- och lassoverktyg.

Obs! Samma inställning för kontaktkänslighet används för delmarkeringsverktygen.