Tekst toevoegen en bewerken in Photoshop

Nieuw bij Photoshop? Wilt u weten hoe u het gereedschap Tekst gebruikt? Je bent op de juiste plaats gekomen.

Adobe Photoshop Deplink

Probeer de app
Volg bij elke afbeelding om te leren hoe u het gereedschap Verticale tekst kunt gebruiken.

Onderwerpen in het artikel:

Vind snelle en eenvoudige antwoorden, tips en videozelfstudies voor de meestgestelde vragen over het gereedschap Tekst.

Tekst toevoegen en bewerken in Photoshop

Download voorbeeldbestand en lettertypen om te proberen

Hier volgt een voorbeeldbestand om je te helpen iets moois te oefenen en te maken. Deze PSD downloaden en openen (ZIP, 1,35 MB) en probeer alle taken in uw eigen bestand uit. Speel met lettergrootte, lettertypekleur en plaatsing van tekst om de gewenste resultaten te bereiken.

Als u de in het voorbeeldbestand gebruikte lettertypen niet hebt, kunt u deze vervangen door de standaardlettertypen die u hebt. U kunt ook de lettertypen ophalen die in het bestand worden gebruikt - Nunito en Roboto. Zie Lettertypen activeren voor meer informatie.

Laat een opmerking achter als uw vraag hier niet wordt behandeld!

Tekst toevoegen of plaatsen

1. Open een foto of Photoshop-document (PSD).

2. Selecteer in de werkbalk de optie Type tool  of druk gewoon op 'T' om het snel te selecteren. De Horizontale tekst waarmee u horizontaal tekst kunt toevoegen, is standaard geselecteerd. Als u verticale tekst wilt toevoegen, klikt u nogmaals op het gereedschap Tekst en selecteert u Verticale tekst in het contextmenu.

Selecteer de tool Tekst op de werkbalk

3. Wilt u een paar woorden toevoegen, zoals een kop of een titel? Klik ergens op het canvas om het te typen. In Photoshop heet dit punttekst.

Het andere type tekst in Photoshop wordt alineatekst genoemd. Zoals de naam suggereert, wordt dit gebruikt wanneer u een alinea wilt typen. Klik en sleep de cursor op het canvas om een selectiekader te maken waarin u de alinea kunt typen. Zo kunt u de alinea later efficiënt bewerken en uitlijnen.

Titels of koppen met punttekst toevoegen
    Titels of koppen met punttekst toevoegen

Alinea's met alineatekst toevoegen
    Alinea's met alineatekst toevoegen

Opmerking:

Wanneer u punttekst of alineatekst maakt, wordt automatisch een tekstlaag gemaakt. In het deelvenster Lagen kunt u deze laag herkennen aan het T-pictogram.

Tekstlaag in het deelvenster Lagen
    Een tekstlaag in het deelvenster Lagen

4. Typ uw tekst. Als u uw wijzigingen wilt opslaan, klikt u op  in de optiebalk of druk op Esc en u kunt ermee werken!

De optiebalk in Photoshop op macOS
    De optiebalk in macOS

De optiebalk in Photoshop in Windows
    De optiebalk in Windows

Opmerking:
  • Zie voor informatie over het wijzigen van de tekengrootte en -kleur tekst vergroten/verkleinen en tekstkleur wijzigen.
  • Vindt u de tekst Lorem ipsum niet leuk tijdens het typen? U kunt de voorbeeldtekst uitschakelen. Kies Bewerken > Voorkeuren > Tekst, deselecteren Nieuwe tekstlagen vullen met plaatsaanduidingsteksten klik op OK.

Tekst selecteren

1. Open het Photoshop-document met de tekst die u wilt bewerken.

Opmerking:

De tekst moet zich op een tekstlaag bevinden. Ziet u geen tekstlagen in uw document? Zie stap 2 en 3 in tekst toevoegen.

2. Selecteer het gereedschap Verplaatsen om de volledige tekst of alinea op een tekstlaag te selecteren  in de werkbalk en dubbelklik op de tekst die u wilt selecteren.

Opmerking:

Als u deze stap niet kunt uitvoeren, hebt u mogelijk niet de nieuwste versie van Photoshop. Selecteer in dit geval het gereedschap Tekst op de werkbalk, klik op de tekst die u wilt selecteren en kies Selecteren > Alles in de menubalk.

3. Als u een of meer tekens op een tekstlaag wilt selecteren, selecteert u gewoon het gereedschap Tekst op de werkbalk en klikt en sleept u de cursor over de tekens die u wilt selecteren.

Tekst bewerken

1. Open het Photoshop-document met de tekst die u wilt bewerken.

Opmerking:

De tekst moet zich op een tekstlaag bevinden. Ziet u geen tekstlagen in uw document? Zie stap 2 en 3 in tekst toevoegen.

2. Selecteer het gereedschap Tekst op de werkbalk.

3. Selecteer de tekst wilt bewerken.

4. De optiebalk boven in het scherm bevat opties voor het bewerken van lettertype, tekengrootte, lettertypekleur, tekstuitlijning en tekststijl. Zie deze voor meer informatie videozelfstudie.

Optiebalk in Photoshop op macOS
    Optiebalk in Photoshop op macOS

A. Horizontale tekst wijzigen in verticale tekst en omgekeerd B. Lettertypestijl wijzigen C. Tekengrootte wijzigen D. Pixelvorming van tekstrand wijzigen (anti-aliasing) E. Tekstuitlijning wijzigen F. Tekstkleur wijzigen  G. Tekst verdraaien H. Het deelvenster Teken en Alinea weergeven I. Wijzigingen annuleren J. Wijzigingen opslaan

Optiebalk in Photoshop in Windows
    Optiebalk in Photoshop in Windows

A. Horizontale tekst wijzigen in verticale tekst en omgekeerd B. Lettertypestijl wijzigen C. Tekengrootte wijzigen D. Pixelvorming van tekstrand wijzigen (anti-aliasing) E. Tekstuitlijning wijzigen F. Tekstkleur wijzigen  G. Wijzigingen annuleren H. Wijzigingen opslaan

U kunt ook de opdracht Deelvenster Teken en de Deelvenster Alinea om uw tekst verder te bewerken.

5. Tot slot klikt u op  in de optiebalk om uw bewerkingen op te slaan.

Tekst kopiëren en plakken

U kunt tekst uit andere documenten kopiëren en plakken in uw Photoshop-document (PSD). Bijvoorbeeld uit een Word-bestand, een PDF-bestand, een webpagina of een ander Photoshop-bestand (PSD).

Tekst uit een niet-Photoshop-bestand kopiëren en plakken

1. Klik in een niet-Photoshop-bestand, zoals een Word-bestand, -PDF of -webpagina, en sleep de cursor over de tekst om deze te selecteren.

2. Druk op Command+C (in macOS) of Control+C (in Windows) om de geselecteerde tekst te kopiëren.

3. Open het Photoshop-document (PSD) waarin u de gekopieerde tekst wilt plakken en selecteer vervolgens het gereedschap Tekst op de werkbalk.

4. Selecteer in het deelvenster Lagen de tekstlaag waarin u de tekst wilt plakken. Als u geen tekstlagen hebt of een andere tekstlaag wilt toevoegen, raadpleegt u stap 2 en 3 in tekst toevoegen.

5. Kies Bewerken > Plakken of druk op Command+V (op macOS) of Control+V (op Windows) om de tekst te plakken. Kies Bewerken > Ongedaan maken Tekst plakken.

Kopiëren en plakken uit een ander Photoshop-document (PSD)

1. Open de PSD waaruit u de tekst wilt kopiëren.

2. Selecteer de tekst wilt kopiëren en Bewerken > Copy of druk gewoon op Command+C (op macOS) of Control+C (op Windows).

3. Open de PSD waarin u de tekst wilt plakken en selecteer een tekstlaag. Als u geen tekstlagen hebt of een andere tekstlaag wilt toevoegen, raadpleegt u stap 2 en 3 in tekst toevoegen.

4. Kies Bewerken > Plakken om uw tekst in het midden van uw canvas te plakken. U kunt ook Bewerken > Speciaal plakken > Op plaats plakken om de tekst te plaatsen zoals deze zich in de PSD bevond waarvan u de tekst hebt gekopieerd.

Tekstformaat wijzigen

Wil je de grootte van je tekst wijzigen? Zo kun je het eenvoudig doen:

De grootte van de volledige tekst op een tekstlaag wijzigen

1. Open het Photoshop-document met de tekst die u wilt bewerken.

Opmerking:

De tekst moet zich op een tekstlaag bevinden. Ziet u geen tekstlagen in uw document? Zie stap 2 en 3 in tekst toevoegen.

2. Het gereedschap Verplaatsen selecteren  op de werkbalk.

3. Ga als volgt te werk op de optiebalk:

(macOS-gebruikers) Controleer of Automatisch selecteren: laag en Besturingselementen voor transformatie tonen zijn geselecteerd.

Optiebalk in macOS
    Selecteer Automatische selectie van laag en Besturingselementen voor transformatie tonen in macOS

(Windows-gebruikers) Controleer of Laag en  is geselecteerd.

Optiebalk in Windows
    Zorg ervoor dat de gemarkeerde velden zijn geselecteerd in Windows

4. Klik om de tekst te selecteren waarvan u het formaat wilt wijzigen.

5. In het transformatievak dat verschijnt, sleept u een van de ankerpunten om het formaat van de tekst proportioneel te wijzigen. U kunt ook het volgende doen wanneer u een ankerpunt sleept:

• Houd de Shift-toets ingedrukt als u de grootte van de tekst niet-proportioneel wilt wijzigen.
    • Houd de Alt-toets ingedrukt als u het midden van de tekst op dezelfde plaats wilt houden wanneer u het formaat van de tekst wijzigt.
    • Houd Command (in macOS) of Control (in Windows) ingedrukt om scheefgetrokken hoeken te verkennen wanneer u de grootte van de tekst wijzigt.
  6. Tot slot klikt u op  in de optiebalk om uw bewerkingen op te slaan.

Dat is het! Het formaat van uw volledige tekst is nu gewijzigd.

De grootte van een of meer tekens op een tekstlaag wijzigen

U kunt de grootte van specifieke letters, cijfers of woorden in uw tekst als volgt wijzigen:

1. Open het Photoshop-document met de tekst die u wilt bewerken.

Opmerking:

De tekst moet zich op een tekstlaag bevinden. Ziet u geen tekstlagen in uw document? Zie stap 2 en 3 in tekst toevoegen.

2. Selecteer het gereedschap Tekst op de werkbalk.

3. Tekst selecteren die u wilt wijzigen.

4. In het dialoogvenster  Selecteer de gewenste optie voor de tekstgrootte in het veld op de optiebalk. Je kunt de wijzigingen in real-time zien.

Opmerking:

Als u een alineatekst hebt en niet de volledige alinea kunt bekijken nadat u de grootte hebt gewijzigd, sleept u de hoeken van het selectiekader.

5. Klikken  in de optiebalk en u bent klaar! Als u uw wijzigingen wilt annuleren, klikt u op  op de optiebalk.

Wijzig de grootte van tekst op twee manieren: gebruik het gereedschap Verplaatsen of geef een waarde op voor de tekstgrootte
Wijzig de tekstgrootte op twee manieren: gebruik het gereedschap Verplaatsen of geef een waarde op voor de tekstgrootte op de optiebalk

Tekst verplaatsen

Uw tekst verplaatsen op het Photoshop-canvas:

1. Open het Photoshop-document met de tekst die u wilt bewerken.

Opmerking:

De tekst moet zich op een tekstlaag bevinden. Ziet u geen tekstlagen in uw document? Zie stap 2 en 3 in tekst toevoegen.

2. Selecteer de tekstlaag met de tekst die u wilt verplaatsen.

3. Het gereedschap Verplaatsen selecteren  op de werkbalk.

4. Controleer in de optiebalk of Automatische selectie van laag (op macOS) of Laag (Windows) is geselecteerd en klik vervolgens op de tekst die u wilt verplaatsen. Vervolgens kunt u het transformatievak bekijken met de donkere pijl.

5. Klik en verplaats het transformatievak en laat het vervolgens los om de tekst op de gewenste positie te plaatsen.

De kleur van tekst wijzigen

De kleur van de volledige tekst wijzigen

1. Open het Photoshop-document met de tekst die u wilt bewerken.

Opmerking:

De tekst moet zich op een tekstlaag bevinden. Ziet u geen tekstlagen in uw document? Zie stap 2 en 3 in tekst toevoegen.

2. Selecteer het gereedschap Tekst op de werkbalk en klik op de tekst waarvan u de kleur wilt wijzigen. De volledige tekst in de tekstlaag wordt geselecteerd.

3. Klik op de knop Kleurkiezer (tekstkleur) op de optiebalk.

Pictogram Kleurkiezer op de optiebalk
    Klik op het pictogram Kleurkiezer op de optiebalk

4. Verplaats de schuifregelaar naar wens en kies de gewenste kleur. U kunt de tekstkleur in real-time zien veranderen wanneer u verschillende kleuren kiest.

5. Klik op OK als u tevreden bent met de tekstkleur.

De kleur van een of meer tekens in uw tekst wijzigen

1. Open het Photoshop-document met de tekst die u wilt bewerken.

Opmerking:

De tekst moet zich op een tekstlaag bevinden. Ziet u geen tekstlagen in uw document? Zie stap 2 en 3 in tekst toevoegen.

2. Selecteer het gereedschap Tekst op de werkbalk.

3. Klik en sleep de cursor over de tekens die u wilt selecteren.

4. Klik op de knop Kleurkiezer (tekstkleur) op de optiebalk.

Pictogram Kleurkiezer op de optiebalk
    Klik op het pictogram Kleurkiezer op de optiebalk

5. Verplaats de schuifregelaar naar wens en kies de gewenste kleur. U kunt de tekstkleur in real-time zien veranderen wanneer u verschillende kleuren kiest.

6. Klik op OK als u tevreden bent met de tekstkleur.

Voilà! Je bent klaar.

Tekst uitlijnen en uitvullen

Kan de tekst niet goed uitlijnen? Zo kunt u tekst uitvullen en uitlijnen:

1. Open het Photoshop-document met de tekst die u wilt bewerken.

Opmerking:

De tekst moet zich op een tekstlaag bevinden. Ziet u geen tekstlagen in uw document? Zie stap 2 en 3 in tekst toevoegen.

2. Selecteer in het deelvenster Lagen de tekstlaag met de alinea die u wilt uitvullen. Als u een specifieke alinea op een tekstlaag wilt uitvullen, selecteert u deze.

Opmerking:

Als u een woord of een paar woorden (punttekst) hebt, moet u deze eerst omzetten in alineatekst om deze uit te vullen. Als u punttekst wilt wijzigen in alineatekst, selecteert u de tekstlaag en kiest u Tekst > Omzetten in alineatekst in de menubalk.

3. Kies Venster > Alinea om het deelvenster Alinea weer te geven.

4. In het deelvenster Alinea kunt u de verschillende opties voor Uitvullen bekijken. Selecteer een optie om de wijzigingen in real-time weer te geven.

Lijn de alineatekst uit met de opties voor Uitvullen in het deelvenster Alinea
    Lijn de alineatekst uit met de opties voor Uitvullen in het deelvenster Alinea

5. Nadat u de optie Uitvullen hebt voltooid, klikt u op  op de optiebalk en u bent ingesteld!

Tekst roteren

Wilt u de tekst een bepaalde hoek laten maken of roteren? Hieronder wordt beschreven hoe u dit kunt doen:

1. Open het Photoshop-document met de tekst die u wilt bewerken.

Opmerking:

De tekst moet zich op een tekstlaag bevinden. Ziet u geen tekstlagen in uw document? Zie stap 2 en 3 in tekst toevoegen.

2. Het gereedschap Verplaatsen selecteren  op de werkbalk.

3. Ga als volgt te werk op de optiebalk:

(macOS-gebruikers) Controleer of Automatisch selecteren: laag en Besturingselementen voor transformatie tonen zijn geselecteerd.

Optiebalk in macOS
    Selecteer Automatische selectie van laag en Besturingselementen voor transformatie tonen in macOS

(Windows-gebruikers) Controleer of Laag en  is geselecteerd.

Optiebalk in Windows
    Selecteer Laag en het pictogram Besturingselementen voor transformatie tonen in Windows

4. Klik op de tekst die u wilt roteren. U kunt vervolgens het transformatievak rond uw tekst weergeven.

5. Houd de cursor boven in de hoeken van het transformatievak. De cursor verandert in een tweezijdige pijl.

Het vak Transformatie
    Dubbelzijdige pijl bij het transformatievak

6. Klik en sleep de gebogen pijl om de tekst op de gewenste manier te roteren. U kunt ook waarden op de optiebalk opgeven voor een nauwkeurigere rotatie.

Voer op de optiebalk waarden in om de tekst te roteren
    Voer op de optiebalk waarden in om de tekst te roteren

7. Klikken  op de optiebalk en u bent klaar!

Tekst roteren en verdraaien

Bekijk deze video om te leren hoe u tekst in Photoshop kunt roteren en verdraaien.

Adobe

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?