Käyttöopas Peruuta

Ruudukot

1. InDesignin käyttöopas
  2. Tutustu InDesigniin
    1. InDesignin esittely
      1. InDesignin uudet ominaisuudet
      2. Järjestelmävaatimukset
      3. Yleisiä kysymyksiä
      4. Creative Cloud ‑kirjastojen käyttäminen
    2. Työtila
      1. Perustietoja työtilasta
      2. Työkalupaneeli
      3. Asetusten määrittäminen
      4. Kosketustyötila
      5. Oletuspikanäppäimet
      6. Julkaisun palauttaminen ja kumoaminen
      7. Capture-laajennus
  3. Dokumenttien luominen ja asetteleminen
    1. Dokumentit ja sivut
      1. Dokumenttien luominen
      2. Sivupohjien käyttäminen
      3. Dokumentin sivujen käsitteleminen
      4. Sivukoon, reunusten ja leikkausvaran määrittäminen
      5. Tiedostojen ja mallien käyttö
      6. Kirjatiedostojen luominen
      7. Perussivunumeroinnin lisääminen
      8. Sivujen, lukujen ja osioiden numeroiminen
      9. QuarkXPress- ja PageMaker-julkaisujen muuntaminen
      10. Sisällön jakaminen
      11. Hallittavan tiedoston perustyönkulku
      12. Julkaisujen tallennus
    2. Ruudukot
      1. Ruudukot
      2. Ruudukkojen muotoileminen
    3. Asettelun apuvälineet
      1. Viivaimet
  4. Sisällön lisääminen
    1. Teksti
      1. Tekstin lisääminen kehyksiin
      2. Tekstin ketjuttaminen
      3. InDesignin arabian- ja hepreankieliset toiminnot
      4. Reittitekstin luominen
      5. Luettelomerkit ja numerointi
      6. Kuviot ja erikoismerkit
      7. Tekstin koostaminen
      8. Tekstimuuttujat
      9. QR-koodien luominen
      10. Tekstin muokkaaminen
      11. Tekstin tasaaminen
      12. Tekstin kierrättäminen objektien ympäri
      13. Ankkuroidut objektit
      14. Linkitetty sisältö
      15. Kappaleiden muotoileminen
      16. Merkkien muotoilu
      17. Etsi ja muuta
      18. Oikeinkirjoituksen tarkistaminen ja sanastot
    2. Typografia
      1. Kirjasinten käyttö InDesignissa
      2. Parivälistys ja merkkiväli
    3. Tekstin muotoilu
      1. Tekstin muotoilu
      2. Sarkaimet ja sisennykset
    4. Tekstin tarkistaminen
      1. Muutosten jäljittäminen ja tarkasteleminen
      2. Kirjoittajan huomautusten lisääminen InDesignissa
      3. PDF-tiedoston kommenttien tuominen
    5. Viittausten lisääminen
      1. Sisällysluettelon luominen
      2. Alaviitteet
      3. Hakemiston luominen
      4. Loppuviitteet
      5. Kuvatekstit
    6. Tyylit
      1. Kappale- ja merkkityylit
      2. Objektityylit
      3. Anfangit ja sisäkkäistyylit
      4. Tyylien käyttäminen
      5. Rivivälistys
    7. Taulukot
      1. Taulukkojen muotoileminen
      2. Taulukkojen luominen
      3. Taulukko- ja solutyylit
      4. Taulukoiden valitseminen ja muokkaaminen
      5. Taulukkojen täytöt ja viivat
    8. Vuorovaikutteisuus
      1. Hyperlinkit
      2. Dynaamiset PDF-julkaisut
      3. Kirjanmerkit
      4. Painikkeet
      5. Lomakkeet
      6. Animaatio
      7. Ristiviittaukset
      8. Rakenteen lisääminen PDF-tiedostoihin
      9. Sivun siirtymät
      10. Elokuvat ja äänet
      11. Lomakkeet
    9. Grafiikka
      1. Reitit ja muodot
      2. Piirtäminen lyijykynätyökalulla
      3. Piirtäminen kynätyökalulla
      4. Viiva-asetusten käyttäminen
      5. Yhdistelmäreitit ja -muodot
      6. Reittien muokkaaminen
      7. Rajaavat reitit
      8. Kulman ulkoasun muuttaminen
      9. Objektien tasaaminen ja jakaminen
      10. Linkitetyt ja upotetut kuvat
      11. AEM-resurssien integraatio
    10. Värit ja läpinäkyvyys
      1. Värin käyttö
      2. Tuodun grafiikan värien käyttö
      3. Värimallien käyttö
      4. Värien sekoittaminen
      5. Sävyt
      6. Spotti- ja prosessivärit
      7. Värien sekoittaminen
      8. Liukuvärit
      9. Läpinäkyvän kuvan tasojen yhdistäminen
      10. Läpinäkyvyystehosteiden lisääminen
  5. Jaa
    1. Jaa ja tee yhteistyötä
    2. Jaa ja tarkista
    3. Jaetun InDesign-julkaisun tarkistaminen
    4. Hallitse palautetta
  6. Julkaise
    1. Vieminen ja julkaiseminen
      1. Publish Online
      2. Sisällön vieminen EPUB-muotoon
      3. Adobe PDF -asetukset
      4. Sisällön vieminen HTML-muotoon
      5. Vienti Adobe PDF -muotoon
      6. JPEG-muotoon vieminen
      7. HTML-tiedoston vieminen
      8. DPS- ja AEM Mobile -yleiskuvaus
    2. Tulostaminen
      1. Kirjasen tulostaminen
      2. Tulostimen merkit ja leikkausvarat
      3. Julkaisujen tulostaminen
      4. Painovärit, erottelu ja rasteritiheys
      5. Päällepainatus
      6. PostScript- ja EPS-tiedostojen luominen
      7. Tiedostojen esitarkastus ennen toimitusta
      8. Miniatyyrien ja suurikokoisten julkaisujen tulostaminen
      9. PDF-tiedostojen valmisteleminen tulostuspalvelua varten
      10. Erottelujen tulostuksen valmistelu
  7. InDesignin laajentaminen
    1. Automaatio
      1. Tietojen yhdistäminen
      2. Laajennukset
      3. InDesignin Capture-laajennus
      4. Komentosarjat
Huomautus:

Oikeudenmukainen kieli: Korvaamme syrjivän kielen InDesignin 2022:sta (versio 17.0) alkaen Adoben osallisuutta korostavien ydinarvojen mukaisesti. Kaikki Master page ‑viittaukset korvataan Parent page ‑viittauksilla englannin-, tanskan-, unkarin-, espanjan-, italian-, brasilianportugalin-, portugalin- ja japaninkielisissä ohjeartikkeleissa..

Ruudukoiden käyttäminen

Käytettävissä on kahdentyyppisiä tulostumattomia ruudukkoja: rivirekisteri tekstipalstojen tasaamista varten ja julkaisuruudukko objektien kohdistusta varten. Näytössä rivirekisteri muistuttaa ruutulehtiön paperia ja julkaisuruudukko millimetripaperia. Voit mukauttaa kumpaakin ruudukkoa.

Rivirekisteri (vasen) ja julkaisuruudukko (oikea)

Ruudukoilla on seuraavat ominaisuudet, joita voi tarkastella ruudukon ollessa näkyvissä:

• Rivirekisteri peittää koko aukeaman. Julkaisuruudukko peittää koko taittopöydän.

• Rivirekisterit ja julkaisuruudukot näkyvät joka aukeamalla, eikä niitä voi käyttää sivupohjissa.

• Julkaisuruudukko voi näkyä kaikkien apuviivojen, tasojen ja objektien edessä tai takana, mutta sitä ei voi käyttää millään tasolla.

Rivirekisterin asetusten määrittäminen

Määritä rivirekisteri koko julkaisuun rivirekisterin asetusten avulla.

Huomautus:

Voit määrittää rivirekisterin kehykseen Tekstikehyksen asetukset -valintaikkunassa. (Katso Tekstikehyksen ominaisuuksien muuttaminen.)

1. Valitse Muokkaa > Asetukset > Ruudukot (Windows) tai InDesign > Asetukset > Ruudukot (Mac OS).

2. Määritä rivirekisterin väri valitsemalla se Väri-valikosta. Voit myös valita Väri-valikosta Mukautettu.

3. Määritä Suhteessa-kohtaan, haluatko ruudukon alkavan sivun yläosasta vai yläreunuksesta.

4. Määritä Alku-kohtaan arvo, jolla ruudukko siirretään joko sivun yläreunasta tai sivun yläreunuksesta sen mukaan, kumman valitset Suhteutettu-valikosta. Jos pystyviivainta on vaikea tasata ruudukkoon, aloita arvolla nolla.

5. Määritä Lisäysväli-kohtaan arvo, jota käytetään ruudukon viivojen välinä. Yleensä määritettävä arvo on sama kuin leipätekstin rivivälin arvo, jotta tekstirivit voidaan kohdistaa ruudukkoon täydellisesti.

Julkaisuikkunan rivirekisteri

A. Ensimmäinen ruudukkoviiva B. Ruudukon viivojen väli

6. Määritä Näyttökynnys-kohdassa pienin suurennos, jolla ruudukko näkyy. Jos ruudukon viivat sotkevat näytön suurennuksen ollessa alhainen, nosta näyttökynnystä.

Rivirekisteri, kun suurennus on pienempi kuin näyttökynnys (vasen) ja suurempi kuin näyttökynnys (oikea)

7. Valitse OK.

Huomautus:

Tartu apuviivoihin -komento ohjaa sekä apuviivoihin että rivirekisteriin tarttumista.

Julkaisuruudukon määrittäminen

1. Valitse Muokkaa > Asetukset > Ruudukot (Windows) tai InDesign > Asetukset > Ruudukot (Mac OS).

2. Määritä julkaisuruudukon väri valitsemalla se Väri-valikosta. Voit myös valita Väri-valikosta Mukautettu.

3. Valitse Julkaisuruudukko > Vaaka > Viivojen väli ja määritä arvo, jota käytetään vaakasuuntaisten ruudukkoviivojen välinä. Määritä sitten Alijaot-kohtaan ruudukkoviivojen alijakojen väli.

4. Valitse Julkaisuruudukko > Pysty > Viivojen väli ja määritä arvo, jota käytetään pystysuuntaisten ruudukkoviivojen välinä. Määritä sitten Alijaot-kohtaan ruudukkoviivojen alijakojen väli.

5. Tee jokin seuraavista ja valitse OK:

• Jos haluat sijoittaa julkaisuruudukon ja rivirekisterin muiden objektien taakse, valitse Ruudukot taustalla.

• Jos haluat sijoittaa julkaisuruudukon ja rivirekisterin muiden objektien eteen, poista Ruudukot taustalla ‑asetuksen valinta.

Huomautus:

Jos haluat sijoittaa apuviivat kaikkien muiden objektien taakse, voit myös napsauttaa jotakin julkaisuikkunan tyhjää aluetta hiiren kakkospainikkeella (Windows) tai Ctrl-näppäin alhaalla (Mac OS) ja valita avautuvasta pikavalikosta Apuviivat taustalla.

Ruudukkojen näyttäminen tai kätkeminen

• Jos haluat näyttää tai kätkeä rivirekisterin, valitse Näytä > Ruudukot ja apuviivat > Näytä rivirekisteri tai Kätke rivirekisteri.

• Jos haluat näyttää tai kätkeä julkaisuruudukon, valitse Näytä > Ruudukot ja apuviivat > Näytä julkaisuruudukko tai Kätke julkaisuruudukko.

Objektien tartuttaminen ruudukkoihin

Jos kiinnitysominaisuus on käytössä, objektin siirtäminen ruudukon tarttumisalueessa saa objektin kiinnittymään kyseiseen kohtaan.

Objektien tartuttaminen julkaisuruudukkoon

1. Valitse Näytä > Ruudukot ja apuviivat ja varmista, että Tartu julkaisuruudukkoon on valittuna (merkitty rastilla). Jos se ei ole valittuna, valitse se.
    Huomautus:

Tartu apuviivoihin -komento ohjaa sekä apuviivoihin että rivirekisteriin tarttumista.

2. Voit määrittää tarttumisalueen valitsemalla Muokkaa > Asetukset > Apuviivat ja taittopöytä (Windows) tai InDesign > Asetukset > Apuviivat ja taittopöytä (Mac OS). Kirjoita tarttumisalueen arvo ja valitse OK. Arvo määritetään aina kuvapisteinä.

Jos haluat kiinnittää objektin ruudukkoon, vedä objektia ruudukkoa kohti, kunnes vähintään yksi objektin reunoista on ruudukon tarttumisalueella.