Photoshop tukee ulkoista automatisointia komentosarjojen avulla. Windowsissa voidaan käyttää COM-automaatiota tukevia komentosarjakieliä, esimerkiksi VB Scriptiä. Mac OS:ssä voidaan käyttää AppleScriptiä tai muuta kieltä, joka sallii Apple-tapahtumien lähettämisen. Nämä kielet eivät ole siirrettävissä laiteympäristöstä toiseen, mutta niillä voidaan ohjata useita sovelluksia, kuten Adobe Photoshopia, Adobe Illustratoria ja Microsoft Officea. Mac OS:ssä voidaan ohjata Photoshopilla suoritettavia tehtäviä myös käyttäen Applen Photoshop Actions for Automatoria.

Lisäksi JavaScript on käytettävissä kummassakin laiteympäristössä. JavaScript-tuen ansiosta voidaan kirjoittaa Photoshop-komentosarjoja, jotka toimivat sekä Windowsissa että Mac OS:ssä.

Huomautus:

Lisätietoja löydät komentosarjojen dokumentaatiosta, joka on asennettu kansioon Photoshop CS5/Scripting/Documents, sekä täältä. Scriptlistener-plug-in löytyy kansiosta Photoshop CS5/Scripting/Utilities ja on saatavilla myös täältä.

JavaScript-komentosarjan suorittaminen

1. Valitse Tiedosto > Komentosarjat ja valitse sitten komentosarja luettelosta. Komentosarjaluettelossa on mainittu kaikki Photoshop CS5/Presets/Scripts -kansioon tallennetut .js- tai .jsx-tunnisteiset komentosarjatiedostot. Toiseen paikkaan tallennettu komentosarja voidaan suorittaa valitsemalla Tiedosto > Komentosarjat > Selaa ja etsimällä komentosarja.

Komentosarjojen ja makrojen määrittäminen toimimaan automaattisesti

Voit määrittää tapahtuman, esimerkiksi tiedoston avaamisen, tallentamisen tai tuomisen Photoshopiin käynnistämään JavaScript- tai Photoshop-makron. Photoshopissa on useita oletustapahtumia, tai voit määrittää minkä tahansa komentosarjakelpoisen Photoshop-tapahtuman käynnistämään komentosarjan tai makron. Lisätietoja komentosarjakelpoisista tapahtumista on Photoshopin komentosarjaoppaassa.

1. Valitse Tiedosto > Komentosarjat > Komentosarjatapahtumien hallinta.
  2. Valitse Käytä tapahtumia komentosarjojen/makrojen suorittamiseksi
  3. Valitse Photoshopin tapahtumavalikosta tapahtuma, joka käynnistää komentosarjan tai makron.
  4. Valitse joko Makro tai Komentosarja ja valitse sitten makro tai komentosarja, joka suoritetaan tapahtuman esiintyessä.

Photoshopissa on useita mallikomentosarjoja, joista voit valita. Voit suorittaa toisen komentosarjan valitsemalla Selaa ja siirtymällä komentosarjaan. Valitse makrojen osalta makrojoukko ensimmäisestä valikosta ja sitten toisessa valikossa makro tästä makrojoukosta. Makron on oltava ladattu Makrot-paneeliin, ennen kuin se näkyy näissä valikoissa.

5. Valitse Lisää. Tapahtuma ja siihen liittyvä komentosarja tai makro näkyvät valintaikkunassa.
  6. Voit poistaa käytöstä ja poistaa yksittäisiä tapahtumia valitsemalla luettelosta tapahtuman ja napsauttamalla Poista-painiketta. Voit poistaa kaikki tapahtumat käytöstä mutta pitää ne luettelossa poistamalla Käytä tapahtumia komentosarjojen/makrojen suorittamiseksi -asetuksen valinnan.