Kuvien ja pintakuvioiden lataaminen suotimia varten

Jotkin suotimet lataavat ja käyttävät toisia kuvia, kuten pintakuvioita ja poikkeutuspohjia. Tällaisia suotimia ovat esimerkiksi Väriliidut, Poikkeuta, Lasi, Valaistustehosteet, Karkeat pastellit, Pintakuvio, Allemaalaus ja mukautetut suotimet. Kaikki nämä suotimet eivät lataa kuvia tai pintakuvioita samalla tavalla.

1. Valitse haluamasi suodin kyseisestä alivalikosta.
  2. Valitse suotimen valintaikkunan avattavasta Pintakuvio-valikosta Lataa pintakuvio. Etsi ja avaa haluamasi pintakuvio.

Kaikkien pintakuvioiden on oltava Photoshop-muodossa. Useimmat suotimet käyttävät ainoastaan väritiedoston harmaasävytietoja.

Pintakuvio- ja lasipintaohjainten asettaminen

Karkeat pastellit-, Allemaalaus-, Lasi-, Väriliidut- ja Pintakuvio-suotimiin liittyy pintakuvioasetuksia. Nämä asetukset saavat kuvat näyttämään siltä, kuin ne olisi maalattu kankaalle tai tiiliseinälle tai kuin niitä katseltaisiin lasitiilien tai huurteisen lasin lävitse.

1. Valitse Suodin-valikosta Taiteellinen > Karkeat pastellit, Taiteellinen > Allemaalaus, Vääristä > Lasi, Luonnostele > Väriliidut tai Kuvio > Pintakuvio.
  2. Valitse Kuvio-kohtaan pintakuvion tyyppi tai määritä Photoshop-tiedosto valitsemalla Lataa kuvio.
  3. Suurenna tai pienennä pintakuvion kokoa vetämällä Skaalaus-liukusäädintä.
  4. Säädä pintakuviopinnan syvyyttä vetämällä Reliefi-liukusäädintä (jos käytettävissä).
  5. Valitse Käänteinen, jos haluat vaihtaa pintakuvion tummat ja vaaleat sävyt keskenään.
  6. Määritä Valon suunta -asetuksella (jos käytettävissä) valonlähteen suunta pintakuviossa.

Määritä alueet, joita ei vääristetä

Vääristä-alivalikon Poikkeuta-, Kallista- ja Aalto-suotimilla sekä Muu-alivalikon Siirtymä-suotimella voi käsitellä alueita, joita suodin ei ole määrittänyt tai suojannut, seuraavilla tavoilla:

Toisesta reunasta

Tämä asetus täyttää määrittämättömän alueen sisällöllä kuvan vastakkaisesta päästä.

Toista reunan pikselit

Laajentaa kuvan reunoilla olevien pikselien värit määritettyyn suuntaan. Tulos voi olla raidallinen, jos reunapikselit ovat erivärisiä.

Aseta taustalle (vain Siirtymä-suodin)

Täyttää valitun alueen nykyisellä taustavärillä.

Pöly ja naarmut -suotimen käyttäminen

1. Valitse Suodin > Kohina > Pöly ja naarmut.
  2. Muuta tarvittaessa esikatselun suurennussuhdetta niin, että kohinan sisältävä alue on näkyvissä.
  3. Vedä Kynnys-liukusäädin kohtaan 0, niin kaikkia valinnan tai kuvan pikseleitä voidaan tarkastella.

Kynnysarvo määrittää, kuinka erilaisia pikselien on oltava, ennen kuin ne poistetaan.

Huomautus:

Kynnys-liukusäädin toimii tarkemmin välillä 0–128, joka on kuvien yleisin alue, kuin välillä 128–255.

4. Vedä Säde-liukusäädintä vasemmalle tai oikealle tai syötä kenttään arvo 1–16 pikseliä. Säteen arvo määrittää alueen, jolta erilaisia pikseleitä etsitään.

Säteen kasvattaminen sumentaa kuvaa. Pysähdy pienimmän arvon kohdalla, joka poistaa puutteet.

5. Suurenna kynnystä asteittain syöttämällä arvo tai vetämällä liukusäädin suurimpaan mahdolliseen arvoon, joka poistaa puutteet.

Poikkeuta-suotimen käyttäminen

Poikkeuta-suodin siirtää valintaa käyttämällä poikkeutuspohjan väriarvoa. 0 on suurin negatiivinen siirto, 255 on suurin positiivinen siirto, ja harmaa-arvo 128 ei aiheuta mitään poikkeutusta. Jos pohjassa on yksi kanava, kuva siirtyy vinottain vaaka- ja pystyskaalan suhteen mukaisesti. Jos pohjassa on vähintään kaksi kanavaa, ensimmäinen kanava ohjaa vaakapoikkeutusta ja toinen kanava pystypoikkeutusta.

Suodin luo poikkeutuspohjan käyttämällä Adobe Photoshop -muodossa tallennettua yksitasoista tiedostoa. (Bittikarttatila oleva kuva ei kelpaa.)

1. Valitse Suodin > Vääristä > Poikkeuta.
  2. Määritä poikkeutuksen suuruus.

Kun vaaka- ja pystyskaala ovat 100 %, suurin poikkeutusarvo on 128 pikseliä (koska keskiharmaat eivät saa aikaan poikkeutusta).

3. Jos poikkeutuspohja ei ole saman kokoinen kuin valinta, määritä, miten pohja sopii kuvaan: Venytä sopivaksi, jos pohjan kokoa muutetaan, tai Rinnakkain, jos valinta täytetään toistamalla pohjaa kuviossa.
  4. Määritä Toisesta reunasta- tai Toista reunan pikselit -asetuksella, miten poikkeuttamattomia kuvan alueita käsitellään.
  5. Valitse OK.
  6. Valitse ja avaa poikkeutuspohja. Vääristymää käytetään kuvaan.

Värirasterointi-suotimen käyttäminen

1. Valitse Suodin > Pikselöinti > Värirasterointi.
  2. Määritä rasteripisteen suurin säde pikseleinä väliltä 4–127.
  3. Syötä vähintään kahden kanavan rasterikulman arvo (pisteen kulma todellisesta vaakatasosta):
    • Harmaasävykuvissa käytetään vain kanavaa 1.

• RGB-kuvissa käytetään kanavia 1, 2 ja 3 (punainen, vihreä ja sininen kanava).

• CMYK-kuvissa käytetään neljää kanavaa (syaani, magenta, keltainen ja musta kanava).

• Kaikki rasterikulmat voi palauttaa oletusarvoihin valitsemalla Oletukset.

4. Valitse OK.

Pursota-suotimen käyttäminen

1. Valitse Suodin > Tyylittele > Pursota.
  2. Valitse 3D-tyyppi:
    • Lohkot luo kohteita, joiden etuosa ja neljä sivua ovat neliömäisiä. Kunkin lohkon etuosan voi täyttää lohkon keskimääräisellä värillä valitsemalla Tasaväriset etuosat. Jos Tasaväriset etuosat -asetusta ei valita, etuosa täyttyy kuvalla.

• Pyramidi luo kohteita, joiden kolmiomaiset sivut kohtaavat tietyssä pisteessä.

3. Määritä kohteen pohjan sivun pituus syöttämällä Koko-kenttään arvo 2–255 pikseliä.
  4. Määritä, kuinka pitkälle korkein kohta näyttää ulottuvan rasterista määrittämällä Syvyys-kenttään arvo 1–255.
  5. Valitse syvyysvaihtoehto:
    • Satunnainen, jolloin kunkin lohkon tai pyramidin syvyys on sattumanvarainen.

• Sävyn mukaan, jolloin kunkin kohteen syvyys vastaa sen kirkkautta. Kirkas työntyy esiin enemmän kuin tumma.

6. Piilota valinnan ulkopuolelle ulottuvat kohteet valitsemalla Maskaa epätäydelliset lohkot.

Jäljitä ääriviivat -suotimen käyttäminen

1. Valitse Suodin > Tyylittele > Piirrä kirkkausrajat.
  2. Valitse reunan asetus valinnan alueiden ääriviivaa varten. Alempi luo ääriviivat alueille, joilla pikselien väriarvot ovat määritetyn tason alapuolella ja Ylempi luo ääriviivat alueille, joilla väriarvot ovat yläpuolella.
  3. Määritä kynnys (Taso) väriarvojen (sävytason) arviointia varten. Sen arvo voi olla 0–255. Kokeilemalla saat selville, mitkä arvot tuovat kuvan yksityiskohdat parhaiten esiin.

Määritä seurattava väriarvo harmaasävytilan Tiedot-paneelin avulla. Syötä sitten arvo Taso-kenttään.

Mukautetun suotimen luominen

1. Valitse Suodin > Muu > Mukautettu. Mukautettu-valintaikkunassa on tekstiruutujen ruudukko, johon voit kirjoittaa numeerisia arvoja.
  2. Valitse keskikenttä, joka edustaa arvioitavaa pikseliä. Syötä arvo, jolla pikselin kirkkausarvo kerrotaan (–999–+999).
  3. Valitse viereistä pikseliä edustava kenttä. Syötä arvo, jolla kyseinen pikseli kerrotaan.

Jos esimerkiksi haluat kertoa käsiteltävänä olevan pikselin oikealla puolella olevan pikselin kirkkausarvon kahdella, syötä numero 2 keskikentän oikealla puolella olevaan kenttään.

4. Toista vaiheet 2 ja 3 jokaiselle pikselille, joka sisällytetään toimintoon. Kaikkiin kenttiin ei tarvitse syöttää arvoa.
  5. Syötä Skaalaa-kenttään arvo, jolla laskutoimitukseen sisällytettävien pikselien kirkkausarvojen summa jaetaan.
  6. Syötä Siirtymä-kenttään arvo, joka lisätään skaalauslaskutoimituksen tulokseen.
  7. Valitse OK. Mukautettu suodin kohdistetaan jokaiseen kuvan pikseliin yksi kerrallaan.

Tallenna- ja Lataa-painikkeilla voi mukautetut suotimet tallentaa ja ottaa uudelleen käyttöön.