Kun Photoshopissa on määritetty sopivat suorituskyvyn oletusarvot, tietokone toimii vakaammin optimaalisella nopeudella ilman jumiutumista tai viiveitä. Säädä oletusarvoja järjestelmässäsi käytettävissä olevien resurssien mukaisesti. Näin saat eniten irti Photoshopin käyttökokemuksesta.

Photoshopissa on asetuksia (Asetukset > Suorituskyky), joiden avulla voit optimoida tietokoneen resurssit, esimerkiksi muistin, välimuistin, grafiikkasuorittimen, näytöt jne. Näiden asetusten eri yhdistelmät vaihtelevat sen mukaan, miten pääasiassa käytät Photoshopia ja millaisia dokumentteja yleensä työstät.

Lisäasetukset, esimerkiksi Työlevyt, joita voi määrittää Asetukset-valintaikkunan muilla välilehdillä, saattavat myös suoraan vaikuttaa tietokoneen suoritusnopeuteen ja vakauteen.

Photoshopin suorituskyvyn oletusarvot
Suorituskyvyn asetukset Photoshopissa

Säädä Photoshopin käyttöön varatun muistin määrää

Suorituskykyä voi parantaa lisäämällä Photoshopille varattua muistia tai RAM-muistia. Suorituskyky -asetusten Muistin käyttö -osiosta (Asetukset > Suorituskyky) näkee, kuinka paljon RAM-muistia on Photoshopin käytettävissä. Se näyttää myös käyttöjärjestelmääsi sopivat arvot muistin varaamiseen Photoshopille. Photoshop käyttää oletusarvoisesti 70 % käytettävissä olevasta RAM-muistista.

1. Voit varata Photoshopille enemmän RAM-muistia muuttamalla Anna Photoshopin käyttää -numeroarvoa. Vaihtoehtoisesti voit säätää Muistin käyttö -liukusäädintä.
  2. Ota muutokset käyttöön käynnistämällä Photoshop uudelleen.

Kun haluat löytää parhaan mahdollisen RAM-muistin varauksen omassa järjestelmässäsi, muuta sitä 5 prosentin välein ja tarkkaile Tehokkuuden ilmaisinta. Lisätietoja kohdassa Tarkkaile tehokkuusilmaisinta.

Photoshopille ei kannata varata enempää kuin 85 % tietokoneen muistista. Jos varaat tätä enemmän muistia, se saattaa vaikuttaa suorituskykyyn niin, että järjestelmän muille oleellisille sovelluksille ei jää muistia.

Huomautus:

Jos kohtaat ”muisti ei riitä” -virheitä Photoshopissa, kasvata Photoshopille varatun RAM-muistin määrää. Jos Photoshopille on varattu liikaa muistia (>85 %), se saattaa vaikuttaa muiden käynnissä olevien sovellusten suorituskykyyn heikentäen järjestelmän vakautta.

Paras ratkaisu ongelmaan on lisätä RAM-muistia tietokoneeseen.

Säädä välimuistin tasot

Välimuistin perusteet

Photoshop käyttää kuvavälimuistia nopeuttaakseen suuriresoluutioisten dokumenttien päivittämistä samalla, kun niitä työstetään. Voit määrittää jopa kahdeksan tasoa välimuistiin tallennetuille kuvatiedoille ja valita neljästä eri välimuistiruudun koosta.

Välimuistitason kasvattaminen parantaa Photoshopin vasteaikaa työskentelyn aikana, vaikka kuvan lataaminen voikin kestää pidempään. Välimuistiruudun koko määrittää tietomäärän, jota Photoshop käsittelee kerrallaan. Suuremmat ruutukoot nopeuttavat monimutkaisia toimintoja, kuten terävöittämissuotimia. Pienemmät muutokset, kuten siveltimenvedot, toimivat paremmin pienemmillä ruutuko’oilla.

Välimuistin esimääritykset

Suorituskyvyn asetuksissa on saatavilla kolme välimuistin esimääritystä. Valitse se, joka sopii pääasialliseen Photoshopin käyttötarkoitukseesi:

• Verkko- tai käyttöliittymäsuunnittelu: Valitse tämä vaihtoehto, jos käytät Photoshopia pääasiassa verkko-, sovellus- tai näytön suunnitteluun. Tämä vaihtoehto sopii dokumentteihin, joissa on useassa tasossa kohteita, joiden pikselikoko on pieni tai keskikokoinen.
  • Oletus/Valokuvat: Valitse tämä vaihtoehto, jos käytät Photoshopia pääasiassa keskikokoisten kuvien retusoimiseen tai muokkaamiseen. Käytä tätä vaihtoehtoa, jos esimerkiksi yleensä muokkaat Photoshopissa valokuvia, jotka ovat peräisin mobiililaitteestasi tai digikamerasta.
  • Erittäin suuret pikselimitat: Valitse tämä vaihtoehto, jos työstät Photoshopissa enimmäkseen suurikokoisia dokumentteja, esimerkiksi panoraamoja, mattapintaisia maalauksia jne.

Välimuistin tasot

Voit hienosäätää välimuistin tasoja manuaalisesti; oletusarvo on 4.

• Jos käsittelet suhteellisen pieniä, noin yhden megapikselin tai 1 280 × 1 024 pikselin tiedostoja ja useita (50 tai enemmän) tasoja, aseta välimuistin tasojen määräksi yksi tai kaksi. Jos välimuistin tasojen arvoksi asetetaan yksi, kuvavälimuisti poistetaan käytöstä. Ainoastaan nykyinen näytön kuva viedään välimuistiin.
  • Jos käytössä on tiedostoja, joiden pikselimitat ovat suuremmat, esim. 50 megapikseliä tai enemmän, aseta välimuistien tasojen määräksi yli neljä. Suuremmat välimuistitasot nopeuttavat uudelleenpiirtämistä.

Huomautus:

Et ehkä saa korkealaatuisia tuloksia joillakin Photoshopin ominaisuuksilla, jos välimuistitaso on 1.

Rajoita historiatiloja

Voit säästää työlevytilaa ja parantaa suorituskykyä rajoittamalla tai vähentämällä Photoshopin Historiapaneeliin tallentamien tilojen määrää. Säästettävän tilan määrä vaihtelee sen mukaan, kuinka monta pikseliä toiminto muuttaa. Esimerkiksi historiatila, joka vastaa pientä siveltimen vetoa tai ei-tuhoavaa toimintoa, kuten säätötason luomista tai muokkausta, kuluttaa vähän tilaa. Suotimen käyttö koko kuvaan taas puolestaan käyttää paljon enemmän tilaa.

Photoshop voi tallentaa jopa 1 000 historiatilaa. Oletusarvo on 20. Pienennä tätä arvoa siirtymällä Suorituskyvyn oletusasetukset -valintaikkunaan ja valitsemalla Historia ja välimuisti > Historiatilat. Vedä arvoa tarvittaessa pienemmäksi Historiatilat-ponnahdusikkunassa.

Määritä grafiikkasuorittimen (GPU) asetukset

Paras tapa optimoida grafiikkasuodattimen kiihdytys, joka nopeuttaa näytön uudelleenpiirtoja, on pitää näyttösovittimen ohjain ajan tasalla. Lisätietoja grafiikkasuorittimen kiihdytyksestä ja näyttösovittimen ohjainten päivittämisohjeet ovat Photoshopin grafiikkasuorittimen ja näyttökortin usein kysytyissä kysymyksissä.

OpenCL:n, tekniikan, jolla sovellukset voivat käyttää grafiikkasuoritinta, ottaminen käyttöön todennäköisesti parantaa suorituskykyä, jos käytät näitä Photoshopin toimintoja:

• Videopanoraama
  • Sumennusgalleria (Iiriksen sumennus, Sumennuskenttä ja Tilt-Shift-sumennus)

Ota OpenCL käyttöön suorituskyvyn oletusarvojen paneelissa valitsemalla Lisäasetukset ja valitsemalla käytä OpenCL.

Grafiikkasuorittimen asetukset

Erillisen grafiikkasuorittimen asetukset ovat Photoshopissa Asetukset-valintaikkunan Suorituskyky- ja 3D-osioissa.

Asetukset > Suorituskyky

Jos järjestelmässäsi on sopiva näytönohjain, se näkyy Suorituskyky-osion Grafiikkasuorittimen asetukset -alueella.

• Jos haluat ottaa GPU-grafiikkakiihdytyksen käyttöön, varmista, että Käytä OpenGL-piirtoa -vaihtoehto on valittuna.
  • Jos haluat hienosäätää ohjaimen suorituskykyä, napsauta Lisäasetukset-painiketta ja valitse Perus, Normaali tai Edistynyt tarpeidesi mukaan.
    • Perus: Käyttää vähiten grafiikkasuorittimen muistia OpenGL-perustoimintoihin, kun grafiikkasuoritin jaetaan muiden sovellusten kanssa tai kun vaste on hidas. Valitse tämä vaihtoehto, jos käynnissä on muita ohjelmia, jotka käyttävät myös grafiikkasuoritinta tai jos näyttö päivittyy huonosti tai hitaammin käytettäessä GPU-kiihdytettyjä toimintoja.
    • Normaali: Tämä on oletusasetus. Tämä asetus käyttää suuren määrän grafiikkasuorittimen muistia OpenGL-lisätoimintojen tukemiseen. Valitse tämä vain, jos käytät GPU-kiihdytettyjä toimintoja säännöllisesti Photoshopissa.
    • Edistynyt: Käyttää saman määrän muistia kuin Normaali-tila, mutta käyttää lisätoimintoja piirtotoimintojen tehostamiseksi. Tämä asetus on paras, kun käytetään 3D-toimintoja tai kun käytetään pääasiassa GPU-kiihdytettyjä toimintoja.

Huomautus: tilan muutokset tulevat voimaan Photoshopin uudelleen käynnistämisen jälkeen.

Asetukset > 3D

Asetukset-valintaikkunan 3D-osio sisältää VRAM-liukusäätimen, joka on samanlainen kuin muistin säädin, joka sijaitsee Suorituskyky-osiossa. Määritä liukusäätimen avulla Photoshop 3D -ohjelman käytettävissä oleva VRAM-muistin yläraja. Kokonaisarvo on prosenttiosuus käytettävissä olevasta VRAM-muistin kokonaismäärästä. Jos luku on asetettu 100 %:iin, VRAM-muistin kokonaismäärästä on silti varattu osuus käyttöjärjestelmää varten. Korkeammat arvot auttavat parantamaan yleistä 3D-suorituskykyä, mutta ne saattavat kilpailla resursseista muiden grafiikkasuoritinta käyttävien sovellusten kanssa.

memory-usage-3D
3D: muistin käyttö

Hallitse työlevyjä

Työlevy on levy- tai SSD-asema, jota käytetään väliaikaiseen tallennukseen, kun Photoshop on käynnissä. Photoshop käyttää tätä tilaa sellaisten asiakirjojen ja niiden historiapaneelin tilojen tallentamiseen, jotka eivät mahdu RAM-muistiin. Työtiedostot tallennetaan näkymättömiin käyttöjärjestelmän määrittämiin kansioihin aseman juurihakemistoon, paitsi siinä tapauksessa, että työlevynä käytetään Windowsissa muuta kuin käynnistyslevyä. Kun työlevynä käytetään muuta kuin käynnistyslevyä, tilapäistiedostot tallennetaan levyn juurihakemistoon.

Oletusarvon mukaan Photoshop käyttää ensisijaisena työlevynään sitä levyasemaa, johon käyttöjärjestelmä on asennettu.

Lisätietoja työlevyasetusten määrittämisestä, suositelluista asetuksista ja vianmäärityksestä on kohdassa Työlevyjen määrittäminen.

Katso myös