Kun Photoshopissa on määritetty sopivat suorituskyvyn oletusarvot, tietokone toimii vakaammin optimaalisella nopeudella ilman jumiutumista tai viiveitä. Säädä oletusarvoja järjestelmässäsi käytettävissä olevien resurssien mukaisesti. Näin saat eniten irti Photoshopin käyttökokemuksesta.

Photoshopissa on asetuksia (Asetukset > Suorituskyky), joiden avulla voit optimoida tietokoneen resurssit, esimerkiksi muistin, välimuistin, grafiikkasuorittimen, näytöt jne. Näiden asetusten eri yhdistelmät vaihtelevat sen mukaan, miten pääasiassa käytät Photoshopia ja millaisia dokumentteja yleensä työstät. Lisäasetukset, esimerkiksi Työlevyt, joita voi määrittää Asetukset-valintaikkunan muilla välilehdillä, saattavat myös suoraan vaikuttaa tietokoneen suoritusnopeuteen ja vakauteen.

Photoshopin suorituskyvyn oletusarvot
Suorituskyvyn asetukset Photoshopissa

Säädä Photoshopin käyttöön varatun muistin määrää

Suorituskykyä voi parantaa lisäämällä Photoshopille varattua muistia tai RAM-muistia. Suorituskyky -asetusten Muistin käyttö -osiosta (Asetukset > Suorituskyky) näkee, kuinka paljon RAM-muistia on Photoshopin käytettävissä. Se näyttää myös käyttöjärjestelmääsi sopivat arvot muistin varaamiseen Photoshopille. Photoshop käyttää oletusarvoisesti 70 % käytettävissä olevasta RAM-muistista.

1. Voit varata Photoshopille enemmän RAM-muistia muuttamalla Anna Photoshopin käyttää -numeroarvoa. Vaihtoehtoisesti voit säätää Muistin käyttö -liukusäädintä.
  2. Ota muutokset käyttöön käynnistämällä Photoshop uudelleen.

Kun haluat löytää parhaan mahdollisen RAM-muistin varauksen omassa järjestelmässäsi, muuta sitä 5 prosentin välein ja tarkkaile Tehokkuuden ilmaisinta. Lisätietoja kohdassa Tarkkaile tehokkuusilmaisinta.

Photoshopille ei kannata varata enempää kuin 85 % tietokoneen muistista. Jos varaat tätä enemmän muistia, se saattaa vaikuttaa suorituskykyyn niin, että järjestelmän muille oleellisille sovelluksille ei jää muistia.

Huomautus:

Jos kohtaat ”muisti ei riitä” -virheitä Photoshopissa, kasvata Photoshopille varatun RAM-muistin määrää. Jos Photoshopille on varattu liikaa muistia (>85 %), se saattaa vaikuttaa muiden käynnissä olevien sovellusten suorituskykyyn heikentäen järjestelmän vakautta.

Paras ratkaisu ongelmaan on lisätä RAM-muistia tietokoneeseen.

Säädä välimuistin tasot

Välimuistin perusteet

Photoshop käyttää kuvavälimuistia nopeuttaakseen suuriresoluutioisten dokumenttien päivittämistä samalla, kun niitä työstetään. Voit määrittää jopa kahdeksan tasoa välimuistiin tallennetuille kuvatiedoille ja valita neljästä eri välimuistiruudun koosta.

Välimuistitason kasvattaminen parantaa Photoshopin vasteaikaa työskentelyn aikana, vaikka kuvan lataaminen voikin kestää pidempään. Välimuistiruudun koko määrittää tietomäärän, jota Photoshop käsittelee kerrallaan. Suuremmat ruutukoot nopeuttavat monimutkaisia toimintoja, kuten terävöittämissuotimia. Pienemmät muutokset, kuten siveltimenvedot, toimivat paremmin pienemmillä ruutuko’oilla.

Välimuistin esimääritykset

Suorituskyvyn asetuksissa on saatavilla kolme välimuistin esimääritystä. Valitse se, joka sopii pääasialliseen Photoshopin käyttötarkoitukseesi:

• Verkko- tai käyttöliittymäsuunnittelu: Valitse tämä vaihtoehto, jos käytät Photoshopia pääasiassa verkko-, sovellus- tai näytön suunnitteluun. Tämä vaihtoehto sopii dokumentteihin, joissa on useassa tasossa kohteita, joiden pikselikoko on pieni tai keskikokoinen.
  • Oletus/Valokuvat: Valitse tämä vaihtoehto, jos käytät Photoshopia pääasiassa keskikokoisten kuvien retusoimiseen tai muokkaamiseen. Käytä tätä vaihtoehtoa, jos esimerkiksi yleensä muokkaat Photoshopissa valokuvia, jotka ovat peräisin mobiililaitteestasi tai digikamerasta.
  • Erittäin suuret pikselimitat: Valitse tämä vaihtoehto, jos työstät Photoshopissa enimmäkseen suurikokoisia dokumentteja, esimerkiksi panoraamoja, mattapintaisia maalauksia jne.

Välimuistin tasot

Voit hienosäätää välimuistin tasoja manuaalisesti; oletusarvo on 4.

• Jos käsittelet suhteellisen pieniä, noin yhden megapikselin tai 1 280 × 1 024 pikselin tiedostoja ja useita (50 tai enemmän) tasoja, aseta välimuistin tasojen määräksi yksi tai kaksi. Jos välimuistin tasojen arvoksi asetetaan yksi, kuvavälimuisti poistetaan käytöstä. Ainoastaan nykyinen näytön kuva viedään välimuistiin.
  • Jos käytössä on tiedostoja, joiden pikselimitat ovat suuremmat, esim. 50 megapikseliä tai enemmän, aseta välimuistien tasojen määräksi yli neljä. Suuremmat välimuistitasot nopeuttavat uudelleenpiirtämistä.

Huomautus:

Et ehkä saa korkealaatuisia tuloksia joillakin Photoshopin ominaisuuksilla, jos välimuistitaso on 1.

Rajoita historiatiloja

Voit säästää työlevytilaa ja parantaa suorituskykyä rajoittamalla tai vähentämällä Photoshopin Historiapaneeliin tallentamien tilojen määrää. Säästettävän tilan määrä vaihtelee sen mukaan, kuinka monta pikseliä toiminto muuttaa. Esimerkiksi historiatila, joka vastaa pientä siveltimen vetoa tai ei-tuhoavaa toimintoa, kuten säätötason luomista tai muokkausta, kuluttaa vähän tilaa. Suotimen käyttö koko kuvaan taas puolestaan käyttää paljon enemmän tilaa.

Photoshop voi tallentaa jopa 1 000 historiatilaa. Oletusarvo on 20. Pienennä tätä arvoa siirtymällä Suorituskyvyn oletusasetukset -valintaikkunaan ja valitsemalla Historia ja välimuisti > Historiatilat. Vedä arvoa tarvittaessa pienemmäksi Historiatilat-ponnahdusikkunassa.

Määritä grafiikkasuorittimen (GPU) asetukset

Paras tapa optimoida grafiikkasuodattimen kiihdytys, joka nopeuttaa näytön uudelleenpiirtoja, on pitää näyttösovittimen ohjain ajan tasalla. Lisätietoja grafiikkasuorittimen kiihdytyksestä ja näyttösovittimen ohjainten päivittämisohjeet ovat Photoshopin grafiikkasuorittimen ja näyttökortin usein kysytyissä kysymyksissä.

OpenCL:n, tekniikan, jolla sovellukset voivat käyttää grafiikkasuoritinta, ottaminen käyttöön todennäköisesti parantaa suorituskykyä, jos käytät näitä Photoshopin toimintoja:

• Videopanoraama
  • Sumennusgalleria (Iiriksen sumennus, Sumennuskenttä ja Tilt-Shift-sumennus)

Ota OpenCL käyttöön suorituskyvyn oletusarvojen paneelissa valitsemalla Lisäasetukset ja valitsemalla käytä OpenCL.

Grafiikkasuorittimen asetukset

Erillisen grafiikkasuorittimen asetukset ovat Photoshopissa Asetukset-valintaikkunan Suorituskyky- ja 3D-osioissa.

Asetukset > Suorituskyky

Jos järjestelmässäsi on sopiva näytönohjain, se näkyy Suorituskyky-osion Grafiikkasuorittimen asetukset -alueella.

• Jos haluat ottaa GPU-grafiikkakiihdytyksen käyttöön, varmista, että Käytä OpenGL-piirtoa -vaihtoehto on valittuna.
  • Jos haluat hienosäätää ohjaimen suorituskykyä, napsauta Lisäasetukset-painiketta ja valitse Perus, Normaali tai Edistynyt tarpeidesi mukaan.
    • Perus: Käyttää vähiten grafiikkasuorittimen muistia OpenGL-perustoimintoihin, kun grafiikkasuoritin jaetaan muiden sovellusten kanssa tai kun vaste on hidas. Valitse tämä vaihtoehto, jos käynnissä on muita ohjelmia, jotka käyttävät myös grafiikkasuoritinta tai jos näyttö päivittyy huonosti tai hitaammin käytettäessä GPU-kiihdytettyjä toimintoja.
    • Normaali: Tämä on oletusasetus. Tämä asetus käyttää suuren määrän grafiikkasuorittimen muistia OpenGL-lisätoimintojen tukemiseen. Valitse tämä vain, jos käytät GPU-kiihdytettyjä toimintoja säännöllisesti Photoshopissa.
    • Edistynyt: Käyttää saman määrän muistia kuin Normaali-tila, mutta käyttää lisätoimintoja piirtotoimintojen tehostamiseksi. Tämä asetus on paras, kun käytetään 3D-toimintoja tai kun käytetään pääasiassa GPU-kiihdytettyjä toimintoja.

Huomautus: tilan muutokset tulevat voimaan Photoshopin uudelleen käynnistämisen jälkeen.

Asetukset > 3D

Asetukset-valintaikkunan 3D-osio sisältää VRAM-liukusäätimen, joka on samanlainen kuin muistin säädin, joka sijaitsee Suorituskyky-osiossa. Määritä liukusäätimen avulla Photoshop 3D -ohjelman käytettävissä oleva VRAM-muistin yläraja. Kokonaisarvo on prosenttiosuus käytettävissä olevasta VRAM-muistin kokonaismäärästä. Jos luku on asetettu 100 %:iin, VRAM-muistin kokonaismäärästä on silti varattu osuus käyttöjärjestelmää varten. Korkeammat arvot auttavat parantamaan yleistä 3D-suorituskykyä, mutta ne saattavat kilpailla resursseista muiden grafiikkasuoritinta käyttävien sovellusten kanssa.

memory-usage-3D
3D: muistin käyttö

Hallitse työlevyjä

Työlevy voi olla mikä tahansa ulkoinen tai sisäinen asema tai osio, jossa on vapaata muistitilaa. Oletusarvon mukaan Photoshop käyttää ensisijaisena työlevynään sitä levyasemaa, johon käyttöjärjestelmä on asennettu. Työlevyjen asetuksia voi säätää kohdassa Asetukset > Työlevyt.

1. Valitse Muokkaa > Asetukset > Työlevyt (Windows) tai Photoshop > Asetukset > Työlevyt (Mac OS).
  2. Ota työlevy käyttöön tai poista se käytöstä valitsemalla Aktiivinen-valintaruutu tai poistamalla sen valinta. Muuta työlevyjen järjestystä napsauttamalla nuolinäppäimiä.
  3. Valitse OK.
  4. Ota muutokset käyttöön käynnistämällä Photoshop uudelleen.

Suosituksia työlevyn asetusten määrittämiseen

• Paras mahdollinen tulos saavutetaan, kun työlevyt kytketään yhteensopivaan porttiin, jolla kaikkien saatavilla olevien porttien kaistanleveysraja on korkein. Kaistanleveysrajat eri porteille ovat seuraavat:
    Thunderbolt = 10 Gt/s
    eSATA = 600 Mt/s
    PCIe = 500 Mt/s
    USB3 = 400 Mt/s
    USB2 = 35 Mt/s
  • Paranna suorituskykyä määrittämällä työlevy eheytettyyn kiintolevyyn, jossa on paljon vapaata tilaa ja nopea luku/kirjoitus-nopeus. Jos kiintolevyasemia on useampia, voit määrittää useita työlevyjä. Photoshop tukee enintään 64 eksatavua työlevytilaa enintään neljällä levyllä. (Eksatavu vastaa miljardia gigatavua.)
  • Jos käynnistyslevysi on kiintolevy eikä SSD-levy, kokeile käyttää eri kiintolevyä ensisijaisena työlevynä. SSD-levy sen sijaan toimii hyvin sekä ensisijaisena käynnistyslevynä että työlevynä. SSD-levyn käyttäminen itse asiassa on todennäköisesti parempi kuin erillisen kiintolevyn käyttäminen ensisijaisena työlevynä.
  • Työlevyjen tulisi sijaita eri levyasemassa kuin muokattavat suuret tiedostot.
  • Työlevyt on suositeltavaa määrittää eri levyasemaan kuin siihen, jota käytetään näennäismuistina.
  • RAID-levyasemat ja levyasemaklusterit ovat hyviä ratkaisuja työlevyasemiksi.
  • Eheytä säännöllisesti asemat, joissa työlevyt sijaitsevat.

Huomautus:

Jos Photoshop ei käynnisty työlevyn täyttymisen vuoksi, ota käyttöön uusi työlevy pitämällä käynnistyksessä Komento- ja Opt-näppäimiä (Mac) tai Ctrl- ja Alt-näppäimiä (Windows) painettuna.

Tarkkaile suorituskykyä Photoshopin käytön aikana katselemalla Tehokkuusilmaisinta.Napsauta dokumentti-ikkunan alareunassa ponnahdusvalikkoa ja valitse Tehokkuus.

Jos ilmaisimen arvo on alle 100 %, Photoshop on käyttänyt kaiken saatavilla olevan muistin ja käyttää työlevyä, mikä hidastaa suorituskykyä. Jos tehokkuus on alle 90 %, varaa Photoshopiin lisää muistia suorituskyvyn oletusarvoissa. Tai voit lisätä RAM-muistia järjestelmääsi.

Määritä palautuksen ja taustatallennuksen asetukset

Asetus Suorituskyky > Tiedostojen käsittely > Tallenna automaattisesti palautustiedot n minuutin välein saattaa myös vaikuttaa suorituskykyyn. Tallenna taustalla -asetus on oletusarvoisesti käytössä. Kun se on käytössä, Photoshop antaa jatkaa työskentelyä samalla, kun Tallenna- ja Tallenna nimellä -komennot suoritetaan, eikä sinun tarvitsee odottaa niiden valmistumista.Tallenna automaattisesti palautustiedot seuraavin välein -asetus on käytössä vain, jos Taustatallennus-toiminto on käytössä. Kun se on käytössä, palautustiedot tallennetaan jokaiselle avoimelle tiedostolle määrätyin välein. (Palautustiedot tallennetaan vikasietoisena varmuuskopiona. Alkuperäistä tiedostoa ei muokata.)

Tavallisesti taustatallennustoimenpiteet eivät vaikuta huomattavasti Photoshopin normaalien toimintojen suorituskykyyn tai reagointiin. Jos kuitenkin muokkaat tiedostoa, joka on paljon suurempi kuin käytettävissä oleva RAM-muisti, tallennustoiminto voi vaikuttaa reagointiin tai suorituskykyyn, kunnes tallennus on valmis.

Jos Photoshop vaikuttaa hidastuvan ajoittain, voit tarkistaa, vaikuttaako taustatallennus suorituskykyyn. Valitse Tallennuksen tila kuvaikkunan vasemman alakulman tilaponnahdusvalikosta.

Jos havaitset suorituskykyongelmia, kun Tallennuksen tila -palkki liikkuu, valitse Oletusarvot > Tiedoston käsittely ja pienennä Tallenna automaattisesti palautustiedot -asetuksen tiheyttä. Vaihtoehtoisesti voit poistaa käytöstä tämän asetuksen.

Photoshopin hienosäätö

Alemman arvon määrittäminen palautusvälille antaa paremman suojauksen kaatumista vastaan. Useimmissa tapauksissa palautustietojen tallennus ei vaikuta Photoshopin suorituskykyyn tai reagointiin. Suorituskyvyn hidastuminen on todennäköisempää, jos muokkaamasi tiedosto on suurempi kuin saatavilla olevan muistin määrä.

Palautustiedot tallennetaan samaan sijaintiin kuin Photoshopin työtiedostot. Jos pidät säännöllisesti useita suuria tiedostoja auki työnteon aikana, tilan määrä voi olla huomattava. Jos saat levytilan loppumisesta varoittavia virheilmoituksia muiden komentojen kuin tallennuskomentojen aikana, lisää työlevytilaa. Vaihtoehtoisesti voit poistaa käytöstä taustatietojen automaattisen tallennuksen asetuksen.

Käytä tehokkuuden ilmaisinta

Tarkkaile suorituskykyä Photoshopin käytön aikana katselemalla Tehokkuusilmaisinta.Napsauta dokumentti-ikkunan alareunassa ponnahdusvalikkoa ja valitse Tehokkuus.

Jos ilmaisimen arvo on alle 100 %, Photoshop on käyttänyt kaiken saatavilla olevan muistin ja käyttää työlevyä, mikä hidastaa suorituskykyä. Jos tehokkuus on alle 90 %, varaa Photoshopiin lisää muistia suorituskyvyn oletusarvoissa. Tai voit lisätä RAM-muistia järjestelmääsi.

Tehokkuusilmaisin
Tehokkuuden ilmaisin

Katso myös