Kategorier for Adobe PDF-valg

Du kan angi PDF-valgene når du eksporterer til PDF, eller når du oppretter og redigerer PDF-forvalg. Adobe PDF-valg er delt inn i kategorier. Kategoriene er oppført til venstre i dialogboksen Eksporter Adobe PDF, bortsett fra valgene Standard og Kompatibilitet, som er øverst i dialogboksen. Hvis du endrer noen av valgene når du eksporterer til PDF, vises "endret" på slutten av forvalgnavnet.

Standard

Brukes til å angi et PDF/X-format for filen.

Kompatibilitet

Brukes til å angi en PDF-versjon for filen.

Generelt

Brukes til å angi vanlige filvalg.

Komprimering

Brukes til å angi om grafikken skal komprimeres og reduseres, og i så fall hvilken metode og hvilke innstillinger som skal brukes.

Merker og utfallende

Brukes til å angi merker samt det utfallende og satslinjeområdene. Selv om valgene er de samme som i dialogboksen Skriv ut, er beregningene litt forskjellige fordi en PDF ikke produseres i en kjent sidestørrelse.

Utskrift

Brukes til å kontrollere hvordan farger og PDF/X-valgprofiler for utskrift arkiveres i PDF-filen.

Avansert

Brukes til å kontrollere hvordan skrifter, OPI-spesifikasjoner, sammenslåing av gjennomsiktighet og JDF-instruksjoner arkiveres i PDF-filen.

Sikkerhet

Brukes til å legge til sikkerhetsvalg for PDF-filen. Sikkerhetsvalg er ikke tilgjengelige når du oppretter eller redigerer et PDF-forvalg.

Oppsummering

Brukes til å vise en oppsummering av de aktive PDF-innstillingene. Du kan klikke på pilen ved siden av en kategori (for eksempel Generelt) hvis du vil vise de enkelte innstillingene. Hvis du vil arkivere oppsummeringen som en ASCII-tekstfil, velger du Arkiver oppsummering. Et varselsikon  med forklarende tekst vises hvis en innstilling i det valgte forvalget ikke kan brukes og må endres. Hvis for eksempel et forvalg angir kildeprofiler som ikke samsvarer med den gjeldende fargeinnstillingsfilen, brukes profilene som er angitt i fargeinnstillingsfilen.

Om PDF/X-standarder

PDF/X-standarder er definert av ISO (International Organization for Standardization). PDF/X-standarder gjelder for grafikkutveksling. Under PDF-konvertering blir filen som behandles, kontrollert mot den angitte standarden. Hvis PDF-filen ikke oppfyller den valgte ISO-standarden, vises en melding der du blir spurt om du vil avbryte konverteringen eller opprette en inkompatibel fil. Vanlig brukte standarder for trykt publisering er PDF/X-formatet, for eksempel PDF/X-1a.

PDF/X-4 er et pålitelig format for levende gjennomsiktighet og fargestyring. Formatet er valgfritt for RIP-behandling, digitale skrivere som bruker Adobe PDF-utskriftsmotoren, og PDF-filer som skal skrives ut i Acrobat.

Merk:

Hvis du vil ha mer informasjon om PDF/X, kan du se ISOs webområde og Adobes webområde.

PDF-kompatibilitetsnivåer

Når du oppretter PDF-filer, må du bestemme deg for hvilken PDF-versjon du vil bruke. Du kan endre PDF-versjon ved å bytte til en annen forhåndsinnstilling eller velge et kompatibilitetsalternativ når du lagrer PDF-filen eller redigerer en PDF-forhåndsinnstilling.

Med mindre bakoverkompatibilitet er et krav, bør du generelt bruke den nyeste versjonen (i dette tilfellet versjon 1.7). Den nyeste versjonen inneholder alle nye egenskaper og funksjoner. Hvis du imidlertid oppretter dokumenter som skal distribueres til mange, bør du vurdere å velge Acrobat 5.0 (PDF 1.4) eller Acrobat 6.0 (PDF 1.5) for å sikre at alle brukere kan vise og skrive ut dokumentene.

I tabellen nedenfor finner du en sammenligning av noen egenskaper for PDF-filer som er opprettet med forskjellige kompatibilitetsinnstillinger.

Merk:

Acrobat 8.0 og 9.0 bruker også PDF 1.7.

Acrobat 3.0 (PDF 1.3)

Acrobat 5.0 (PDF 1.4)

Acrobat 6.0 (PDF 1.5)

Acrobat 7.0 (PDF 1.6) og Acrobat X (PDF 1.7)

PDF-filer kan åpnes i Acrobat 3.0 og Acrobat Reader 3.0 og nyere.

PDF-filer kan åpnes i Acrobat 3.0 og Acrobat Reader 3.0 og senere. Det kan imidlertid hende at funksjoner som er spesifikke for senere versjoner, går tapt eller ikke vises.

De fleste PDF-filer kan åpnes i Acrobat 4.0 og Acrobat Reader 4.0 og senere. Det kan imidlertid hende at funksjoner som er spesifikke for senere versjoner, går tapt eller ikke vises.

De fleste PDF-filer kan åpnes i Acrobat 4.0 og Acrobat Reader 4.0 og senere. Det kan imidlertid hende at funksjoner som er spesifikke for senere versjoner, går tapt eller ikke vises.

Kan ikke inneholde grafikk som bruker levende gjennomsiktighetseffekter. All gjennomsiktighet må slås sammen før konvertering til PDF 1.3.

Støtter bruk av levende gjennomsiktighet i grafikk. (Acrobat Distiller-funksjonen slår sammen gjennomsiktighet.)

Støtter bruk av levende gjennomsiktighet i grafikk. (Acrobat Distiller-funksjonen slår sammen gjennomsiktighet.)

Støtter bruk av levende gjennomsiktighet i grafikk. (Acrobat Distiller-funksjonen slår sammen gjennomsiktighet.)

Lag støttes ikke.

Lag støttes ikke.

Lag beholdes når du oppretter PDF-filer fra applikasjoner som støtter generering av PDF-dokumenter med lag, for eksempel Illustrator CS og nyere eller InDesign CS og nyere.

Lag beholdes når du oppretter PDF-filer fra applikasjoner som støtter generering av PDF-dokumenter med lag, for eksempel Illustrator CS og nyere eller InDesign CS og nyere.

DeviceN-fargerom med 8 fargestoff støttes.

DeviceN-fargerom med 8 fargestoff støttes.

DeviceN-fargerom med opptil 31 fargestoff støttes.

DeviceN-fargerom med opptil 31 fargestoff støttes.

Flerbyteskrifter kan bygges inn. (Distiller konverterer skriftene ved innebygging.)

Flerbyteskrifter kan bygges inn.

Flerbyteskrifter kan bygges inn.

Flerbyteskrifter kan bygges inn.

40-bits RC4-sikkerhet støttes.

128-bits RC4-sikkerhet støttes.

128-bits RC4-sikkerhet støttes.

128-bits RC4-sikkerhet og 128-bits AES-sikkerhet (Advanced Encryption Standard) støttes.

Generelle valg for PDF-filer

Velg kategorien Generelt i dialogboksen Eksporter Adobe PDF for å angi følgende valg:

Beskrivelse

Viser beskrivelsen fra det valgte forvalget. Her kan du også redigere beskrivelsen. Du kan lime inn en beskrivelse fra utklippstavlen.

Sider

Alle

Alle sider i gjeldende dokument eller bok eksporteres.

Område

Angir et sideområde i det gjeldende dokumentet som skal eksporteres. Du kan skrive inn et område ved å bruke en bindestrek og skille flere sider eller områder ved å bruke kommaer. Dette valget er utilgjengelig når du eksporterer bøker eller oppretter forvalg.

Oppslag

Eksporterer sider samlet, som om de var skrevet ut på det samme arket.

Obs! Ikke velg Oppslag for kommersiell trykking. Hvis du gjør det, kan ikke trykkeriet skyte ut sidene.

Visning

Visning

Startvisningsinnstillinger for PDF-filen når den åpnes.

Denne rullegardinmenyen er bare aktivert hvis du velger PDF-standard - ingen.

Layout

Startlayout for PDF-filen når den åpnes.

Hvis Acrobat 4 (PDF 1.3) eller Acrobat 5 (PDF 1.4) er valgt i rullegardinlisten for kompatibilitet, er følgende alternativer deaktivert i rullegardinlisten for layout:

• To opp (motstående)
  • To opp (forside)

Valg

Bygg inn sideminiatyrer

Bygger inn en forhåndsvisning i form av et miniatyrbilde i PDF-filen, slik at filstørrelsen øker. Denne innstillingen velges bort når brukere skal vise og skrive ut PDF-filer i Acrobat 5.0 eller nyere versjoner. Disse versjonene genererer miniatyrbilder dynamisk hver gang du klikker på Sider-panelet i en PDF.

Optimaliser for rask webvisning

Reduserer størrelsen på PDF-filen og optimaliserer PDF-filen for raskere visning i en nettleser ved å omstrukturere filen for nedlasting av én side om gangen (bytebehandling). Dette valget komprimerer tekst og linjegrafikk, uansett hvilke innstillinger du har markert i kategorien Komprimering i dialogboksen Eksporter Adobe PDF.

Opprett kodet PDF

Koder automatisk objekter i artikkelen under eksport basert på et delsett av Acrobat-kodene som støttes i InDesign. Dette inkluderer gjenkjennelse av avsnitt, grunnleggende tekstformatering, lister og tabeller. (Du kan også sette inn og justere koder i dokumentet før du eksporterer til PDF. Se Angi struktur for PDF-filer.)

Obs! Hvis Kompatibilitet er satt til Acrobat 6 (PDF 1.5) eller nyere, komprimeres kodene for å gjøre filen mindre. Hvis du deretter åpner PDF-filen i Acrobat 4.0 eller Acrobat 5.0, vises ikke kodene fordi disse versjonene av Acrobat ikke støtter dekomprimering av koder.

Vis PDF etter eksport

Åpner den nyopprettede PDF-filen i standardapplikasjonen for visning av PDF.

Opprett Acrobat-lag

Arkiverer hvert InDesign-lag som et Acrobat-lag i PDF-filen. Eksporterer også merker som du har inkludert i et separat lag for merker og utfallende. Lagene er fullt navigerbare, og brukere av Adobe Acrobat 6.0 og senere kan dermed generere flere versjoner av filen fra én PDF-fil. Hvis for eksempel et dokument skal publiseres på flere språk, kan du montere teksten for hvert språk i forskjellige lag. Et trykkeri kan deretter vise og skjule lagene for å generere ulike versjoner av dokumentet.

Hvis du angir valget Opprett Acrobat-lag når du eksporterer en bok til PDF, blir lag med identiske navn slått sammen som standard.

Obs!: Opprett Acrobat-lag er bare tilgjengelig når Kompatibilitet er satt til Acrobat 6 (PDF 1.5) eller nyere.

Eksporter lag

Angir om synlige lag og ikke-utskrivbare lag inkluderes i PDF-filen. Du kan bruke innstillingene under Lagvalg til å angi om hvert lag skal skjules eller være ikke-utskrivbart. Når du eksporterer til PDF, kan du velge om du vil eksportere Alle lag (inkludert skjulte og ikke-utskrivbare lag), Synlige lag (inkludert ikke-utskrivbare lag), eller Synlige og utskrivbare lag.

Inkluder

Bokmerker

Oppretter bokmerker for oppføringer i innholdsfortegnelser, der nivåene beholdes. Bokmerker opprettes fra informasjonen som angis i Bokmerker-panelet.

Hyperkoblinger

Oppretter PDF-hyperkoblingsmerknader for InDesign-hyperkoblinger og oppføringer i innholdsfortegnelser og stikkordregistre.

Synlige hjelpelinjer og rutenett

Eksporterer hjelpelinjer for marger, linjaler og spalter og registerlinjer som for øyeblikket er synlige i dokumentet. Rutenett og hjelpelinjer eksporteres i fargen som brukes i dokumentet.

Ikke-utskrivbare objekter

Eksporterer objekter du har angitt som ikke-utskrivbare i Attributter-panelet.

Interaktive elementer

Velg Inkluder utseende for å inkludere objekter, for eksempel knapper og filmplakater, i PDF-filen. Hvis du vil opprette en PDF-fil med interaktive elementer, velger du Adobe PDF (interaktiv) i stedet for Adobe PDF (utskrift). Se Alternativer for eksport til interaktiv PDF.

Valg for komprimering og områdereduksjon for PDF-filer

Ved eksport av dokumenter til Adobe PDF kan du komprimere tekst og grafikk, og komprimere og redusere punktgrafikk. Avhengig av hva du velger, kan komprimering og områdereduksjon redusere størrelsen på en PDF-fil betydelig med lite eller intet tap av detaljer og nøyaktighet.

Komprimering-området i dialogboksen Eksporter Adobe PDF er delt inn i tre seksjoner. Hver seksjon gir følgende valg for komprimering og områdeøkning i fargebilder, gråtonebilder eller svarthvitt-bilder i grafikken:

Områdereduksjon

Hvis du planlegger å bruke PDF-filen på Internett, bør du bruke områdereduksjon for å oppnå høyere komprimering. Hvis du planlegger å trykke PDF-filen i høy oppløsning, bør du kontakte trykkeriet før du angir valg for komprimering og områdereduksjon.

Du bør også vurdere om brukerne kan ha behov for å forstørre en side. Hvis du for eksempel oppretter et PDF-dokument av et kart, bør du vurdere å bruke en høyere bildeoppløsning, slik at brukerne kan zoome inn på kartet.

Områdereduksjon betyr at antallet bildepunkter i et bilde reduseres. Hvis du vil redusere fargebilder, gråtonebilder eller svarthvitt-bilder, velger du en interpolasjonsmetode – gjennomsnittlig områdereduksjon, bikubisk områdereduksjon eller punktreduksjon – og angir ønsket oppløsning (i bildepunkter per tomme). Deretter angir du en oppløsning i tekstboksen For bilder over. Alle bilder som har en oppløsning over denne grenseverdien, reduseres.

Interpolasjonsmetoden du bruker, bestemmer hvordan bildepunktene slettes:

Gjennomsnittlig områdereduksjon til

Regner ut gjennomsnittet av bildepunktene i et område og erstatter hele området med den gjennomsnittlige bildepunktfargen i den angitte oppløsningen.

Punktreduksjon til

Velger et bildepunkt i midten av et område og erstatter hele området med fargen til dette bildepunktet. Ved punktreduksjon reduseres konverteringstiden betydelig sammenlignet med områdereduksjon, men bildene blir mindre jevne.

Bikubisk områdereduksjon til

Bruker et justert gjennomsnitt til å bestemme bildepunktfarge, og dette gir vanligvis bedre resultater enn vanlig områdereduksjon. Bikubisk er den tregeste metoden, men er mest nøyaktig og gir jevnest overganger.

Komprimering

Angir hvilken komprimeringstype som blir brukt:

Automatisk (JPEG)

Den beste kvaliteten for bilder i farger og gråtoner angis automatisk. Dette alternativet gir tilfredsstillende resultat for de fleste filer.

JPEG

Passer for gråtone- eller fargebilder. JPEG-komprimering gir bildetap, som betyr at bildedata fjernes, og at bildekvaliteten kan reduseres. Det gjøres imidlertid forsøk på å redusere filstørrelsen med et minimalt datatap. Siden JPEG-komprimering fjerner data, kan dette valget gi mye mindre filer enn ved ZIP-komprimering.

ZIP

Virker bra på bilder med store områder i enkeltfarger eller gjentatte mønstre og for svarthvitt-bilder med gjentatte mønstre. ZIP-komprimering kan være med eller uten tap, avhengig av innstillingen Bildekvalitet.

JPEG 2000

Er den internasjonale standarden for komprimering og pakking av bildedata. I likhet med JPEG-komprimering passer JPEG 2000-komprimering for gråtone- og fargebilder. Det gir også flere fordeler, for eksempel progressiv visning. Valget JPEG 2000 er bare tilgjengelig når Kompatibilitet er satt til Acrobat 6 (PDF 1.5) eller senere.

Automatisk (JPEG 2000)

Den beste kvaliteten for bilder i farger og gråtoner angis automatisk. Valget Automatisk (JPEG 2000) er bare tilgjengelig når Kompatibilitet er satt til Acrobat 6 (PDF 1.5) eller senere.

CCITT og Kjørelengde

Disse er bare tilgjengelige for punktgrafikkbilder i svarthvitt. CCITT-komprimering (Consultative Committee on International Telegraphy and Telephony) passer for svarthvitt-bilder og alle bilder som er skannet med en bildedybde på 1 bit. Gruppe 4 er en generell metode som gir god komprimering for de fleste svarthvitt-bilder. Gruppe 3, som brukes av de fleste faksmaskiner, komprimerer punktgrafikkbilder i svarthvitt én rad om gangen. Kjørelengde-komprimering gir best resultat for bilder med store områder i rent svart eller hvitt.

Merk:

Gråtonebilder som har fått farge i InDesign, følger komprimeringsinnstillingene for fargebilder. Gråtonebilder som har fått farge med en spotfarge (og [Ingen] brukt på rammene), bruker imidlertid komprimeringsinnstillingene for gråtoner.

Bildekvalitet

Angir mengden komprimering som brukes. For JPEG- eller JPEG 2000-komprimering kan du velge kvaliteten Minimum, Lav, Middels, Høy eller Maksimum. For ZIP-komprimering er bare 8-biters tilgjengelig. Siden InDesign bruker ZIP-metoden uten tap, fjernes ikke data for å redusere filstørrelsen, og dermed påvirkes ikke bildekvaliteten.

Rutestørrelse

Angir størrelsen på rutene ved progressiv visning. Dette valget er bare tilgjengelig når Kompatibilitet er satt til Acrobat 6 (1.5) eller senere og Komprimering er satt til JPEG 2000.

Komprimer tekst og linjegrafikk

Bruker Flate-komprimering (som ligner på ZIP-komprimering for bilder) på all tekst og linjegrafikk i dokumentet, uten tap av detaljer eller kvalitet.

Beskjær bildedata til rammer

Kan redusere filstørrelsen ved at bare bildedata som faller innenfor den synlige delen av rammen, eksporteres. Ikke bruk dette valget hvis etterbehandling kanskje krever tilleggsdata (for eksempel ved utskyting eller utfallende sider).

Valg for merker og utfallende for PDF-filer

Det utfallende er grafikk som faller utenfor markeringsrammen for utskrift, eller utenfor skjæremerker og kuttmerker. Du kan inkludere det utfallende i grafikk som en feilmargin for å forsikre deg om at trykkfargen går helt ut til kanten av siden etter at siden er kuttet, eller for å forsikre deg om at et bilde kan monteres i en innramming i et dokument.

Du kan angi omfanget for utfallende og legge til mange forskjellige merker i filen.

Fargestyring og PDF/X-utskriftsvalg for PDF-filer

Du kan angi følgende valg i Utskrift-området i dialogboksen Eksporter Adobe PDF: Hvordan valgene i panelet Utskrift fungerer sammen, varierer avhengig av om fargestyring er av eller på, om dokumentet er kodet med fargeprofiler, og hvilken PDF-standard som er valgt.

Merk:

Hvis du ønsker raske definisjoner av valgene i Utskrift-området, plasserer du pekeren over et valg og leser tekstboksen Beskrivelse nederst i dialogboksen.

Fargekonvertering

Angir hvordan fargeinformasjon skal representeres i Adobe PDF-filen. Alle spotfargedata beholdes under fargekonvertering. Bare de tilsvarende prosessfargene konverteres til det angitte fargerommet.

Ingen fargekonvertering

Fargedata beholdes slik de er. Dette er standardinnstillingen når PDF/X-3 er valgt.

Konverter til mål

Alle farger konverteres til profilen som er valgt for Mål. Om profilen inkluderes eller ikke, bestemmes av innstillingen for Policy for profilinkludering.

Konverter til mål (verdier beholdes)

Farger konverteres til målprofilområdet bare hvis de har innebygde profiler som er forskjellige fra målprofilen (eller hvis de er RGB-farger og målprofilen er CMYK, eller omvendt). Fargeobjekter som ikke er kodet (objekter uten innebygde profiler), og opprinnelige objekter (for eksempel linjegrafikk eller tekst) konverteres ikke. Dette valget er ikke tilgjengelig hvis fargestyring er slått av. Om profilen inkluderes eller ikke, bestemmes av innstillingen for Policy for profilinkludering.

Mål

Beskriver fargeområdet til den endelige RGB- eller CMYK-utenheten, for eksempel skjermen eller en SWOP-standard. Når du bruker denne profilen, konverteres fargedataene i dokumentet (definert av kildeprofilen under Arbeidsområder i dialogboksen Fargeinnstillinger) til fargerommet for målutenheten.

Policy for profilinkludering

Angir om en fargeprofil inkluderes i filen. Valgene varierer avhengig av innstillingen i listen Fargekonvertering, om én av PDF/X-standardene er valgt, og om fargestyring er av eller på.

Ikke inkluder profiler

Oppretter ikke et fargehåndtert dokument med innebygde fargeprofiler.

Inkluder alle profiler

Oppretter et fargestyrt dokument. Hvis programmet eller utenheten som bruker Adobe PDF-filen, trenger å oversette farger til et annet fargerom, brukes det innebygde fargerommet i profilen. Før du velger dette, må du slå på fargestyring og angi profildata.

Inkluder kodede kildeprofiler

Enhetsavhengige farger endres ikke, og enhetsuavhengige farger beholdes som nærmeste tilsvarende farge i PDF. Dette valget er nyttig for trykkerier som har kalibrert alle pressene, har brukt disse dataene til å angi farger i filen og bare trykker på disse pressene.

Inkluder alle RGB-profiler og kodede CMYK-kildeprofiler

Inkluderer alle profiler for kodede RGB-objekter og kodede CMYK-objekter, for eksempel monterte objekter med innebygde profiler. Dette valget inkluderer også profilen Dokument-RGB for RGB-objekter som ikke er kodet.

Inkluder målprofil

Tilordner målprofilen til alle objekter. Hvis du har valgt Konverter til mål (verdier beholdes), tilordnes objekter i samme fargerom som ikke er kodet, til målprofilen, slik at fargeverdiene ikke endres.

Simuler overtrykk

Simulerer trykking av separasjoner ved å beholde overtrykk i sammensatt trykking. Når du ikke har valgt Simuler overtrykk, må du velge Forhåndsvisning av overtrykk i Acrobat hvis du vil se effekten av overlappende farger. Når du har valgt Simuler overtrykk, endres spotfarger til de tilsvarende prosessfargene, og overlappende farger vises og trykkes riktig uten at du trenger å angi valget for forhåndsvisning av overtrykk i Acrobat. Hvis Simuler overtrykk er slått på og Kompatibilitet (i Generelt-området i dialogboksen) er satt til Acrobat 4 (PDF 1.3), kan du foreta trykkfargesimulering på dokumentfargene direkte på skjermen før de gjengis på en bestemt utenhet.

Trykkfargebehandling

Kontrollerer om spotfarger konverteres til tilsvarende prosessfarger, og brukes til å angi andre trykkfargeinnstillinger. Hvis du endrer dokumentet ved å bruke Trykkfargebehandling (for eksempel hvis du endrer alle spotfarger til tilsvarende prosessfarger), gjenspeiles disse endringene i den eksporterte filen og i det arkiverte dokumentet, men innstillingene arkiveres ikke med Adobe PDF-forvalget.

Navn på valgprofil for utskrift

Angir det karakteriserte utskriftsforholdet for dokumentet. Det kreves en utdatavalgprofil for å opprette PDF/X-kompatible filer. Denne listen er bare tilgjengelig hvis en PDF/X-standard (eller et forvalg) er valgt i Generelt-området i dialogboksen Eksporter Adobe PDF. De tilgjengelige valgene avhenger av om fargestyring er på eller av. Hvis fargestyring er slått av, vises for eksempel bare utdataprofiler som samsvarer med fargerommet til målprofilen, i listen. Hvis fargestyring er på, er valgprofilen for utskrift den samme profilen som er valgt for Mål (forutsatt at det er en CMYK-utenhet).

Navn på utskriftsforhold

Beskriver utskriftsforholdet. Denne oppføringen kan være nyttig for mottakeren av PDF-dokumentet.

Identifikator for utskriftsforhold

Angir en peker til mer informasjon om utskriftsforholdet. Identifikatoren angis automatisk for utskriftsforhold som er inkludert i ICC-registret. Dette valget er ikke tilgjengelig når du bruker PDF/X-3-forvalgene eller -standardene, fordi da hadde filen ikke blitt godkjent som kompatibel av funksjonen for forhåndskontroll i Acrobat 7.0 Professional og senere eller av programmet Enfocus PitStop (som er en plug-in-modul for Acrobat 6.0).

Registernavn

Angir Internett-adresser med mer informasjon om registret. URL-adressen angis automatisk for ICC-registernavn. Dette valget er ikke tilgjengelig når du bruker PDF/X-3-forvalgene eller -standardene, fordi da hadde filen ikke blitt godkjent som kompatibel av funksjonen for forhåndskontroll i Acrobat 7.0 Professional og senere eller av programmet Enfocus PitStop (som er en plug-in-modul for Acrobat 6.0).

Valg for skrift, OPI og sammenslåing for PDF-filer

Du kan angi følgende valg i Avansert-området i dialogboksen Eksporter Adobe PDF:

Bruk skriftdelmengde når prosentandelen for brukte tegn er mindre enn

Angir terskelen for innebygging av fullstendige skrifttyper basert på hvor mange av skrifttypenes tegn som brukes i dokumentet. Hvis prosentandelen tegn fra en gitt skrifttype i dokumentet overskrides, blir den bestemte skrifttypen helt innebygd. Ellers blir skrifttypen en delmengde. Innebygging av fullstendige skrifttyper øker filstørrelsen, men hvis du vil sikre at alle skrifttyper bygges helt inn, angir du 0 (null). Du kan også angi en terskel i dialogboksen Generelle innstillinger for å aktivere delmengde for skrifttype, basert på antall tegnvarianter i en skrifttype.

OPI

Gjør at du kan utelate forskjellige importerte grafikktyper når du sender bildedata til en skriver eller fil, slik at bare OPI-koblingene (kommentarer) blir igjen for senere behandling av en OPI-server.

Forhåndsinnstilling

Hvis Kompatibilitet (i Generelt-området i dialogboksen) er satt til Acrobat 4 (PDF 1.3), kan du angi et forvalg (eller et sett med valg) for sammenslåing av gjennomsiktighet. Disse valgene brukes bare ved eksport av oppslag med gjennomsiktighet i grafikk.

Merk:

Acrobat 5 (PDF 1.4) og nyere beholder automatisk gjennomsiktighet i grafikk. Det betyr at valgene Forvalg og Egendefinert ikke er tilgjengelig for disse kompatibilitetsnivåene.

Ignorer oppslagoverstyringer

Bruker innstillingene for sammenslåing på alle oppslag i et dokument eller en bok og overstyrer forvalget for sammenslåing i et enkeltoppslag.

Opprett JDF-fil ved hjelp av Acrobat

Oppretter en JDF-fil (Job Definition Format) og starter Acrobat Professional for behandling av JDF-filen. En jobbdefinisjon i Acrobat inneholder henvisninger til filene som skal skrives ut, i tillegg til instruksjoner og informasjon til trykkerier på produksjonsstedet. Dette valget er bare tilgjengelig hvis Acrobat 7.0 Professional eller senere er installert på datamaskinen. Du finner mer informasjon i hjelpen for Acrobat.

Legge til sikkerhet i PDF-filer

Når du lagrer en PDF-fil, kan du legge til passordbeskyttelse og sikkerhetsbegrensninger som ikke bare begrenser hvem som kan åpne filen, men også hvem som kan kopiere eller trekke ut innhold, skrive ut dokumentet og så videre.

En PDF-fil kan kreve passord ved åpning av et dokument (passord for åpning av dokument) og endring av sikkerhetsinnstillinger (passord for tillatelser). Hvis du angir sikkerhetsbegrensninger i filen, bør du også angi begge typer passord, ellers kan alle som åpner filen, fjerne begrensningene. Hvis en fil åpnes med et passord for tillatelser, deaktiveres sikkerhetsbegrensningene midlertidig.

RC4-sikkerhetsmetoden fra RSA Corporation brukes til å passordbeskytte PDF-filer. Avhengig av innstillingen Kompatibilitet (Compatibility) (i kategorien Generelt (General)) er krypteringsnivået høyt eller lavt.

Merk:

Adobe PDF-forhåndsinnstillinger støtter ikke passord og sikkerhetsinnstillinger. Hvis du velger passord og sikkerhetsinnstillinger i dialogboksen Eksporter Adobe PDF (Export Adobe PDF) og deretter velger Lagre forhåndsinnstilling (Save Preset), beholdes ikke passordene og sikkerhetsinnstillingene.

Sikkerhetsvalg for PDF-filer

Du kan angi følgende alternativer når du oppretter en PDF-fil eller når du passordbeskytter en PDF-fil. Valgene varierer avhengig av innstillingen for Kompatibilitet. Sikkerhetsvalg er ikke tilgjengelige for PDF/X-standarder eller -forhåndsinnstillinger.

Kompatibilitet

Angir krypteringstypen for åpning av et passordbeskyttet dokument. Valget Acrobat 4 (PDF 1.3) bruker et lavt krypteringsnivå (40-biters RC4), mens de andre valgene bruker et høyt krypteringsnivå (128-biters RC4 eller AES).

Merk at brukere av tidligere versjoner av Acrobat ikke kan åpne et PDF-dokument med en høyere kompatibilitetsinnstilling. Hvis du for eksempel angir valget Acrobat 7 (PDF 1.6), kan ikke dokumentet åpnes i Acrobat 6.0 eller tidligere.

Krev passord for å åpne dokumentet

Velg dette alternativet for å kreve at brukerne skriver inn det angitte passordet for å åpne dokumentet.

Passord for åpning av dokument

Angi passordet brukerne må skrive inn for å åpne PDF-filen.

Merk:

Hvis du glemmer et passord, er det ikke mulig å gjenopprette det fra dokumentet. Det er lurt å lagre passord på et separat, sikkert sted i tilfelle du glemmer dem.

Bruk passord for å begrense utskrift, redigering og andre oppgaver

Begrenser tilgangen til PDF-filens sikkerhetsinnstillinger. Hvis filen blir åpnet i Adobe Acrobat, kan brukeren vise den, men må skrive inn det angitte tilgangspassordet for å endre innstillingene Sikkerhet og Tillatelser. Hvis filen åpnes i Illustrator, Adobe Photoshop eller Adobe InDesign, må brukeren angi tilgangspassordet, fordi det ikke er mulig å åpne filen i skrivebeskyttet modus.

Passord for tillatelser

Angi et passord som kreves for å endre tillatelsesinnstillingene. Dette alternativet er bare tilgjengelig hvis det forrige alternativet er valgt.

Utskrift tillatt

Angir utskriftsnivået som brukere tillates for PDF-dokumentet.

Ingen

Forhindrer brukere fra å skrive ut dokumentet.

Lav oppløsning (150 ppt)

Brukere kan ikke skrive ut i høyere oppløsninger enn 150 ppt. Utskriften kan ta lengre tid fordi hver side skrives ut som et punktgrafikkbilde. Dette valget er bare tilgjengelig hvis Kompatibilitet er satt til Acrobat 5 (PDF 1.4) eller senere.

Høy oppløsning

Brukere kan skrive ut i alle slags oppløsninger, slik at vektorutdata av høy kvalitet sendes til Adobe PostScript-skrivere og andre skrivere som støtter avanserte utskriftsfunksjoner for høy kvalitet.

Endringer tillatt

Definerer hvilke redigeringshandlinger som er tillatt i PDF-dokumentet.

Ingen

Forhindrer at brukerne utfører noen av endringene som er oppført på Endringer tillatt-menyen, som å fylle ut skjemafelt eller legge til kommentarer i dokumentet.

Innsetting, sletting og rotering av sider

Brukere kan sette inn, slette og rotere sider og opprette bokmerker og miniatyrer. Dette alternativet er bare tilgjengelig for høy kryptering (128-biters RC4 eller AES).

Fylle ut skjemafelt og signere

Brukere kan fylle ut skjemaer og legge til digitale signaturer. Dette valget tillater ikke at brukere legger til kommentarer eller oppretter skjemafelt. Dette alternativet er bare tilgjengelig for høy kryptering (128-biters RC4 eller AES).

Kommentere, fylle ut skjemafelt og signere

Brukere kan legge til kommentarer og digitale signaturer og fylle ut skjemaer. Dette valget tillater ikke at brukere flytter sideobjekter eller oppretter skjemafelt.

Sidelayout, fylle ut skjemafelter og signere

Brukere kan sette inn, rotere og slette sider, opprette bokmerker og miniatyrbilder, fylle ut skjemaer og legge til digitale signaturer. Dette valget tillater ikke at brukere oppretter skjemafelt. Dette valget er bare tilgjengelig for lav kryptering (40-biters RC4).

Alt bortsett fra å trekke ut sider

Brukere kan redigere dokumentet, opprette og fylle ut skjemafelt og legge til kommentarer og digitale signaturer.

Aktiver kopiering av tekst, bilder og annet innhold

Lar brukerne merke og kopiere innholdet i en PDF-fil.

Tillat kopiering av innhold og tilgjengelighet for synshemmede

Synshemmede brukere kan bruke skjermlesere til å lese og kopiere dokumentet. Dette valget er bare tilgjengelig for lav kryptering (40-biters RC4).

Aktiver teksttilgang for skjermleserenheter for synshemmede

Synshemmede brukere kan lese dokumentet med skjermlesere, men de kan ikke kopiere eller trekke ut dokumentinnhold. Dette alternativet er bare tilgjengelig for høy kryptering (128-biters RC4 eller AES).

Tillat metadata i ren tekst

Tillater at brukere kopierer og trekker ut innhold fra PDF-filen. Dette valget er bare tilgjengelig når Kompatibilitet er satt til Acrobat 6 (PDF 1.5) eller senere. Når du velger dette alternativet, kan arkiverings-/søkesystemer og søkemotorer få tilgang til metadata som er arkivert i dokumentet.

Bygge inn og erstatte skrifter

En skrift kan bare bygges inn hvis skriftleverandøren har lagt til en innstilling som tillater at skriften bygges inn. Innebygging forhindrer skrifterstatning når filen vises eller skrives ut, og sikrer at leserne ser teksten i den opprinnelige skriften. Innebygging øker filstørrelsen bare i ubetydelig grad, med mindre dokumentet bruker CID-skrifter (flerbyteskrifter), et vanlig skriftformat for asiatiske språk. Du kan bygge inn eller erstatte skrifter i Acrobat eller når du eksporterer et InDesign-dokument til PDF.

Du kan bygge inn hele skriften eller bare et delsett av tegnene som brukes i filen.

Når en skrift ikke kan bygges inn på grunn av skriftleverandørens innstillinger, og PDF-filen åpnes eller skrives ut av en bruker som ikke har tilgang til den opprinnelige skriften, erstattes den midlertidig. For å unngå problemer bør du bare skrive ut PDF-filer der skrifter kan bygges inn.

Multiple Master-skriften kan utvides eller trekkes sammen, slik at linje- og sideskift i det originale dokumentet beholdes. Erstatningen svarer imidlertid ikke alltid til formen på de originale tegnene, spesielt hvis de er uvanlige, f.eks. skriftsnitt for skript.

Hvis tegnene er uvanlige (til venstre), samsvarer ikke erstatningsskriften (til høyre).

Forberede et dokument for visning på skjermen

Med små filer, plattformuavhengighet og elektronisk navigering er Adobe PDF et ideelt format for å distribuere dokumenter elektronisk og vise dem på skjermen. Du kan sende Adobe PDF-dokumenter til andre brukere som e-postvedlegg, eller du kan distribuere dem på Internett eller et intranett.

Hvis du vil ha informasjon om hvordan du oppretter tilgjengelige PDF-dokumenter, se Tilgjengelighet i Adobe InDesign CS4.

Følgende retningslinjer gjelder for elektronisk distribuerte Adobe PDF-filer:

• Før du legger Adobe PDF-dokumenter på et webområde, kontrollerer du at tekst, grafikk og layout i dokumentene er fullstendig og korrekt.

• Kontroller at oppføringene i innholdsfortegnelsen, hyperkoblinger og bokmerker blir generert på riktig måte. Oppføringer i innholdsfortegnelsen blir generert automatisk fra informasjon i Bokmerker-panelet.

• Angi passord og andre sikkerhetsvalg.

• Bruk et filnavn på opptil åtte tegn etterfulgt av en filtype på opptil tre tegn. Mange nettverk og e-postprogrammer forkorter lange filnavn.

• Kontroller at du bruker filtypen PDF hvis brukere skal vise filen på en Windows-datamaskin eller Internett.

• Hvis du vil bruke forhåndsdefinerte innstillinger for Adobe PDF-eksport for visning på skjermen, velger du Minste filstørrelse.

Merk:

Adobe PDF-filer som er eksportert fra InDesign-dokumenter som inneholder overtrykk eller gjennomsiktighetseffekter, vises best i Acrobat 5.0 eller nyere eller Adobe Reader 7.0 eller nyere, hvis alternativet Forhåndsvisning av overtrykker valgt.