Usuwanie użytkownika za pomocą narzędzi RODO

Ostatnia aktualizacja 7 maj 2026

Usuwanie danych użytkownika

Usunięcie użytkownika z serwera Acrobat Sign wymaga wcześniejszego posiadania uprawnień systemowych do tego identyfikatora użytkownika. Jeśli użytkownik nie znajduje się na Twoim koncie, nie masz uprawnień, aby go usunąć.

Ostrzeżenie

Zdarzenia webhook nie są generowane dla zredagowanych odbiorców w oczekujących obiegach pracy.

Zdarzenia webhook, takie jak AGREEMENT_ACTION_REQUESTED i SIGNATURE_REQUESTED, nie są generowane dla odbiorców, których rekordy użytkowników zostały zredagowane przed osiągnięciem ich etapu uczestnictwa. Gdy odbiorca zostanie zredagowany, Acrobat Sign nie inicjuje działań podpisywania dla tego odbiorcy, a powiązane zdarzenia webhook nie są wysyłane.

To zachowanie wspiera egzekwowanie prywatności dla zredagowanych użytkowników. Aby uniknąć tej sytuacji, nie redaguj użytkowników, którzy nadal są odbiorcami w aktywnych umowach.Przed zredagowaniem użytkownika ukończ, anuluj lub zastąp tego odbiorcę we wszelkich oczekujących umowach, które nadal wymagają działania tej osoby.

Znajdowanie użytkownika w systemie

Aby określić, czy masz uprawnienia kontroli nad danym użytkownikiem:

  1. Zaloguj się do usługi Acrobat Sign jako administrator danych osobowych.

  2. Przejdź do sekcji Użytkownik w menu administratora.

  3. Wybierz ikonę Opcje (trzy linie przy prawej krawędzi ekranu).

  4. Wybierz pozycję Pokaż wszystkich użytkowników.

  5. Wyszukaj adres e-mail użytkownika.

    Karta Użytkownik z rozwiniętym menu opcji podświetlającym filtr Pokaż wszystkich użytkowników

    Jeśli adresu e-mail nie można znaleźć na koncie, na ekranie zostanie wyświetlony komunikat Brak dostępnych użytkowników używających obecnego filtra.

    Jeśli użytkownik istnieje, wyświetlona zostanie tylko jedna pozycja (adresy e-mail są unikatowe).

Usuwanie danych użytkownika

Upewnij się, czy adres e-mail jest prawidłowy i czy usuwany jest odpowiedni identyfikator użytkownika. 

Usunięcia identyfikatora użytkownika nie można cofnąć.

  1. Wybierz rekord użytkownika, aby go zaznaczyć. Spowoduje to wyświetlenie łączy operacji nad rekordem użytkownika.

  2. Jeśli użytkownik ma dowolny status inny niż Nieaktywny, wybierz łącze Dezaktywuj użytkownika.

    • Usuwać można wyłącznie Nieaktywnych użytkowników.
    Karta Użytkownik przedstawiająca aktywnego użytkownika i wyświetlająca opcje dla użytkownika z podświetloną opcją Dezaktywuj użytkownika.

  3. Wybierz łącze Usuń informacje o użytkowniku.

    Karta Użytkownicy z wyświetlonymi opcjami nieaktywnego użytkownika i podświetlonym łączem Usuń informacje o użytkowniku.

    Uwaga

    Otworzy się okienko Usuń informacje o użytkowniku wskazujące, jakie konsekwencje będzie miała wykonana czynność.

    Usunięcie użytkownika spowoduje:

    • anulowanie wszelkich umów w trakcie realizacji zainicjowanych przez tego użytkownika;
    • wyłączenie aktywnych formularzy internetowych utworzonych przez tego użytkownika;
    • zapobiegnięcie dokonywaniu jakichkolwiek wywołań API przez integracje powiązane z tym użytkownikiem;
    • usunięcie wszystkich zapisanych Szablonów biblioteki utworzonych przez tego użytkownika;
    • usunięcie wszystkich grup odbiorców wielokrotnego użytku utworzonych przez tego użytkownika;
    • usunięcie wszelkich odniesień do tego użytkownika w grupach odbiorców wielokrotnego użytku utworzonych w ramach konta.
  4. Tuż pod tymi ostrzeżeniami dostępne są trzy opcje.

    Zaznacz opcję, która odpowiada sytuacji, a następnie Usuń informacje o użytkowniku (lub Anuluj, jeśli nie masz pewności co do tego działania):

    • Zachowaj zainicjowane przez użytkownika umowy, ale usuń informacje o użytkowniku, włącznie z powyższymi zasobami.
      • Zaznacz tę opcję, jeśli użytkownik utworzył umowy, które są wciąż istotne dla firmy.
        • Umowy są automatycznie udostępniane kontu administratora usuwającego użytkownika (patrz uwaga poniżej).
        • Dotyczy tylko wypełnionych umów. Umowy w toku są anulowane i usuwane.
        • W razie potrzeby umowy te można usunąć później.
    • Usuń informacje o użytkowniku, włącznie z powyższymi zasobami oraz wszystkimi umowami zainicjowanymi przez użytkownika.
      • Wszystko zostaje usunięte.
    • Nie usuwaj teraz informacji o użytkowniku.
      • Domyślna opcja.
    Panel ostrzegawczy „Usuń informacje o użytkowniku”

    Spostrzeżenie

    Po zaznaczeniu opcji Zachowaj umowy:

    • Cała uzupełniona zawartość utworzona przez identyfikator użytkownika zostanie udostępniona administratorowi kont, który usunął tego użytkownika.
    • Adres e-mail usuniętego identyfikatora użytkownika zostanie zachowany, tak aby można było tworzyć do niego prawidłowe odniesienia w raporcie historycznym/kontroli.
    • Ponieważ adres e-mail jest zachowywany, nie można utworzyć nowego użytkownika o takim samym adresie e-mail.
    • Jeśli konieczne jest utworzenie nowego identyfikatora użytkownika przy użyciu zachowanego adresu e-mail, należy najpierw usunąć całą udostępnioną zawartość, w przeciwnym wypadku nie będzie można utworzyć takiego użytkownika (z powodu powielonego adresu e-mail w systemie).
  5. Zostanie wyświetlony jeden ostatni monit z prośbą o potwierdzenie:

    • Jeśli dane na pewno mają zostać usunięte, wybierz przycisk Usuń informacje o użytkowniku.
      • W przeciwnym razie wybierz Anuluj.
    Dwa ostateczne ostrzeżenia przed usunięciem użytkownika: jedno, w którym umowy są zachowywane, a drugie, w którym wszystkie zasoby są usuwane.

    Wyświetlony zostanie komunikat o powodzeniu operacji, informujący o usunięciu identyfikatora użytkownika z bazy danych.

    • Bez żalu... wybierz OK