I Illustrator kan du oprette forskellige typer diagrammer og tilpasse dem til dine behov. Klik på og hold diagramværktøjet () i panelet Værktøjer for at se de forskellige diagramtyper, du kan oprette.

Oprettelse af forskellige diagramtyper i Illustrator
Oprettelse af forskellige diagramtyper i Illustrator

Oprettelse af diagrammer

1. Vælg et diagramværktøj.

Det diagramværktøj, du starter med at bruge, bestemmer, hvilken diagramtype Illustrator genererer. Hvis du f.eks. vil oprette et søjlediagram, skal du vælge værktøjet Søjlediagram. Du kan dog nemt ændre diagramtypen senere. Der er flere oplysninger under Ændring af diagramtypen

2. Du kan definere diagrammets dimensioner på en af følgende måder:

• Træk diagonalt fra det hjørne, hvor diagrammet skal begynde, til det modsatte hjørne. Hold Alt (Windows) eller Alternativ (macOS) nede, og træk for at tegne diagrammet fra midtpunktet. Hold Skift nede for at begrænse diagrammet til en firkant.

• Klik på det sted, hvor diagrammet skal oprettes. Angiv en bredde og højde til diagrammet, og klik på OK.

Bemærk: De dimensioner, du definerer, er til selve diagrammet og omfatter ikke diagrammets etiketter og forklaring.

3. Indtast data til diagrammet i vinduet Diagramdata. Der er flere oplysninger under Indtastning af diagramdata.

Bemærk:

Diagramdata skal organiseres i en bestemt rækkefølge, der varierer efter diagramtype.

4. Klik på knappenAnvend ,eller tryk på Enter på det numeriske tastatur for at oprette diagrammet.

Anvend de værdier, du har indtastet i vinduet Diagramdata
    Anvend de værdier, du har indtastet i vinduet Diagramdata

Vinduet Diagramdata forbliver åbent, indtil du lukker det. På denne måde kan du nemt skifte mellem at redigere diagramdata og arbejde på tegnebrættet.

Indtastning af diagramdata

Du bruger vinduet Diagramdata til at indsætte dataene til diagrammet. Vinduet Diagramdata åbnes automatisk, når du bruger et diagramværktøj, og er åbent, indtil du lukker det.

Vinduet Diagramdata
Vinduet Diagramdata
Bogstav Titel Beskrivelse
A Tekstbokstil indtastning Indtast dataene
B Importer data Importer data gemt som en tekstfil
C Transponer række/kolonne
Byt om på datakolonner og -rækker
D Skift x/y
Byt om på diagrammets x- og y-akser
E Celletypografi
Juster kolonnebredde eller antal decimaler i celler
F Genindlæs Fortryd de ændringer, du har foretaget i diagramdataene
G Anvend Anvend de ændringer, du har foretaget i diagramdataene
  1. Åbn vinduet Diagramdata til et eksisterende diagram: Marker hele diagrammet med markeringsværktøjet, og vælg derefter Objekt > Diagram > Data.

2. Indtast data på en af følgende måder:

• Marker en celle i regnearket, og indtast dataene i tekstboksen øverst i vinduet. Tryk på Tab for at indsætte dataene og markere den næste celle i samme række. Tryk på Enter eller Retur for at indsætte dataene og markere den næste celle i samme kolonne. Brug piletasterne til at flytte fra celle tilcelle,eller klik blot på en anden celle for at markere den.

• Kopier data fra et regnearksprogram som f.eks. Lotus® 1‑2‑3 eller Microsoft Excel. Klik på den celle i vinduet Diagramdata, som skal være den øverste venstre celle til de data, du indsætter, og vælg Rediger > Sæt ind.

Kopier data fra et regneark, og indsæt dem i vinduet Diagramdata
    Kopier data fra et regneark, og indsæt dem i vinduet Diagramdata
    • Opret en tekstfil ved hjælp af et tekstbehandlingsprogram. Når du indtaster, skal du adskille dataene for hver celle med en tabulator og dataene for hver række med et afsnitsskift. Dataene må kun indeholde punktum eller komma som decimaltegn, ellers afbildes dataene ikke. Skriv f.eks. 732000, ikke 732.000. Klik på den celle i vinduet Diagramdata, som skal være den øverste venstre celle til de data, du importerer, klik på knappenImporter data (),og vælg tekstfilen.

Bemærk:

• Hvis du utilsigtet indsætter data forkert (i rækker i stedet for kolonner eller omvendt), kan du klikke på knappen Transponer() for atbytte om på dataenes placering i kolonner og rækker.
    • Hvis du vil bytte om på x- ogy-akseni punktdiagrammer, skal du klikke på knappen Skift x/y().

3. Klik på knappenAnvend ellertryk på Enter på det numeriske tastatur for at oprette diagrammet igen.

Brug af diagrametiketter og datasæt

Etiketter er ord eller tal, der beskriver to ting:

• De datasæt, du vil sammenligne
  • De kategorier, som du vil sammenligne dem i
Etiketter i vinduet Diagramdata
Etiketter i vinduet Diagramdata

A. Datasætetiketter B. Tom celle C. Kategorietiketter
Bogstav Titel Beskrivelse
A Datasætetiketter Indtast etiketter til de forskellige datasæt i den øverste cellerække. Disse etiketter vises i forklaringen.
B Tom celle Hvis du vil generere en forklaring til diagrammet, skal du lade cellen øverst til venstre være tom.
C Kategori Indtast etiketter til kategorierne i venstre cellekolonne.

Indtastning af etiketter

1. Til søjle-, stablede søjle-, bjælke-, stablede bjælke-, kurve-, område- og radardiagrammer indtaster du etiketter i regnearket som følger:

• Hvis Illustrator skal oprette en forklaring til diagrammet, skal du slette indholdet af cellen øverst til venstre og lade den være tom.

• Indtast etiketter til de forskellige datasæt i den øverste cellerække. Disse etiketter vises i forklaringen. Hvis Illustrator ikke skal oprette en forklaring, skal du ikke indtaste etiketter til datasæt.

• Indtast etiketter til kategorierne i venstre cellekolonne. Kategorier er ofte tidsenheder, f.eks. dage, måneder eller år. Disse etiketter vises enten langs diagrammets vandrette eller lodrette akse med undtagelse af radardiagrammer, hvor hver etiket medfører en separat akse.

• Hvis du vil oprette etiketter, der kun består af tal, skal du sætte lige anførselstegn om tallene. Hvis du f.eks. vil bruge året 2013 som etiket, skal du skrive "2013".

Opret etiketter, der kun består af tal
    Opret etiketter, der kun består af tal
    • Hvis du vil oprette linjeskift i etiketter, skal du bruge den lodrette streg til at adskille linjer. Skriv f.eks. Total|Salg|2013 for at oprette følgende diagrametiket:

Total

Salg

2013

Opret linjeskift i etiketter
    Opret linjeskift i etiketter

Indtastning af datasæt

Når du har indtastet etiketterne til diagrammet, er du klar til at indtaste hvert datasæt under den relevante søjle.

Søjlediagrammer

Højden på søjlen svarer til den mængde, der sammenlignes. Du kan kombinere positive og negative værdier. Negative værdier vises som søjler under den vandrette akse.

Søjlediagramdata
Søjlediagramdata med positive og negative værdier

Stablede søjlediagrammer

Højden på søjlen svarer til den mængde, der sammenlignes. Til stablede søjlediagrammer skal alle tal være enten positive eller negative.

Data til stablet søjlediagram
Data til stablet søjlediagram

Bjælkediagrammer

Længden på bjælken svarer til den mængde, der sammenlignes. Du kan kombinere positive og negative værdier. Negative værdier vises som bjælker, der strækker sig til venstre for nulpunktslinjen.

Bjælkediagramdata
Bjælkediagramdata med positive og negative værdier

Stablede bjælkediagrammer

Længden på bjælken svarer til den mængde, der sammenlignes. Til stablede bjælkediagrammer skal alle tal være enten positive eller negative.

Data til stablet bjælkediagram
Data til stablet bjælkediagram

Kurvediagrammer

Hver søjle med data svarer til én kurve i kurvediagrammet. Du kan kombinere positive og negative værdier i et kurvediagram.

Kurvediagramdata
Kurvediagramdata med positive og negative værdier

Områdediagrammer

Alle værdier skal enten være positive eller negative. Hver række med indtastede data svarer til et udfyldt område på områdediagrammet. Områdediagrammer lægger hver kolonnes værdier til den forrige kolonnes totaler. Derfor vil områdediagrammer og kurvediagrammer, der anvender de samme data, blive vist på meget forskellige måder.

Områdediagramdata
Områdediagramdata

Punktdiagrammer

Et punktdiagram afviger fra de andre diagramtyper ved, at begge akser måler værdier. Der er ingen kategorier.

• Indsæt datasætetiketter i hver anden celle langs den øverste række i regnearket, og start med den første celle. Disse etiketter vises i forklaringen.
  • Indtast y-aksedata i første kolonne og x-aksedata i anden kolonne.

Bemærk: Deaktiver indstillingen Forbind datapunkter for at fjerne forbindelseslinjer.

Punktdiagramdata
Punktdiagramdata

Lagkagediagrammer

Du kan organisere datasæt til lagkagediagrammer på samme måde som andre diagrammer. Men hver række med data i regnearket genererer et separat diagram.

• Indsæt datasætetiketter som til søjle-, stablede søjle-, bjælke-, stablede bjælke-, kurve-, område- og radardiagrammer. Indsæt kategorietiketter, hvis du vil oprette diagramnavne.
  • Hvis du vil oprette et enkelt lagkagediagram, skal du kun plotte én datarække, enten udelukkende positive eller udelukkende negative værdier.
Data til enkelt lagkagediagram
Data til enkelt lagkagediagram
  • Hvis du vil oprette flere lagkagediagrammer, skal du plotte yderligere datarækker, enten udelukkende positive eller udelukkende negative værdier. Størrelsen på de enkelte lagkagediagrammer er som standard proportional med totalen af hvert diagrams data.
Data til flere lagkagediagrammer
Data til flere lagkagediagrammer

Radardiagrammer

Hvert tal afbildes på en akse og forbindes med de øvrige tal på samme akse, så der oprettes et "net". Du kan kombinere positive og negative værdier i et radardiagram.

Radardiagramdata
Radardiagramdata med positive og negative værdier

Justering af kolonnebredde eller antal decimaler

Hvis du vil vise flere eller færre cifre i en kolonne, skal du justere kolonnebredden. Denne ændring påvirker ikke bredden af søjlerne i diagrammet.

Justering af kolonnebredden

1. Benyt en af følgende fremgangsmåder:

• Klik på knappen Celletypografi (), og indtast en værdi mellem 0 og 20 i tekstboksen Kolonnebredde.

• Placer markøren i kanten af den kolonne, du vil justere. Markøren ændres til en dobbeltpil . Træk derefter håndtaget til den ønskede position.

Juster tekstboksen Kolonnebredde for at få vist færre cifre i en kolonne
    Juster tekstboksen Kolonnebredde for at få vist flere cifre i en kolonne

Justering af antal decimaler for celler

1. Klik på knappen Celletypografi (), og indtast en værdi mellem 0 og 10 i tekstboksen Antal decimaler.

Med standardværdien på 4 decimaler vises tallet 2000 indsat i en celle i vinduet Diagramdata som 2000.00
    Med standardværdien på 2 decimaler vises tallet 2000 indsat i en celle i vinduet Diagramdata som 2000.0000

Kombinering af forskellige diagramtyper

Du kan kombinere forskellige diagramtyper i ét diagram. Du kan f.eks. have brug for, at ét datasæt vises som et søjlediagram, og andre datasæt vises som et kurvediagram. Du kan kombinere vilkårlige diagramtyper med undtagelse af punktdiagrammer. Punktdiagrammer kan ikke kombineres med andre diagramtyper.

Kombination af søjler og kurver i ét diagram
Kombination af søjler og kurver i ét diagram
  1. Vælg værktøjet Gruppemarkering ().

2. Klik på forklaringen til de data, hvis diagramtype du vil ændre.
  3. Klik igen uden at flytte gruppemarkeringsværktøjets markør væk fra forklaringen. Alle de kolonner, der er grupperet sammen med forklaringen, markeres.
  4. Benyt en af følgende fremgangsmåder:

• Vælg Objekt > Diagram > Type.
    • Dobbeltklik på diagramværktøjet i panelet Værktøjer.
  5. Vælg den diagramtype og de indstillinger, du vil bruge.

Bemærk:

• Hvis et diagram bruger mere end én diagramtype, kan du f.eks. have ét datasæt langs den højre akse og det andet datasæt langs den venstre akse. På denne måde måler hver akse forskellige data.
    • Hvis du bruger stablede søjlediagrammer sammen med andre diagramtyper, skal du sørge for at benytte den samme akse til alle datasæt, der repræsenteres af stablede søjlediagrammer. Hvis nogle datasæt bruger den højre akse og andre den venstre, kan søjlehøjderne være misvisende eller overlappe.

Formatering og tilpasning af diagrammer

Du kan formatere diagrammer på flere måder. Du kan f.eks. ændre diagramaksernes udseende og placering, tilføje skyggeeffekter og flytte forklaringen.

Desuden kan du ændre farverne på skygger, skrifttype og teksttypografi, flytte, spejle, vride, rotere eller skalere nogle eller alle komponenter i diagrammet og tilpasse søjle- og mærkedesign. Du kan anvende gennemsigtighed, forløb, blandinger, penselstrøg, grafikformater og andre effekter på diagrammer. Anvend først sådanne tilpasninger til sidst. Når du opdaterer diagrammet, bliver de nemlig fjernet.

Markering af diagramdele

Et diagram er et grupperet objekt, som er knyttet til sine data. Hvis du opdeler diagramgruppen, kan du muligvis ikke foretage de ønskede ændringer. Hvis du vil redigere et diagram, skal du markere de dele, du vil redigere, uden at opdele diagramgruppen, og enten benytte værktøjet Direkte markering () eller Gruppemarkering ().

Elementerne i et diagram er relateret til hinanden. Hele diagrammet og dets forklaringer er én gruppe. Alle datasættene er en undergruppe til diagrammet, mens hvert enkelt datasæt og forklaringsrammen er en undergruppe til alle datasættene. Hver værdi er en undergruppe til dets datasæt osv. Undgå at opdele eller gendanne en objektgruppe i diagrammet.

1. Vælg værktøjet Gruppemarkering ().

2. Klik på forklaringen til de kolonner, du vil markere.
  3. Klik igen uden at flytte gruppemarkeringsværktøjets markør væk fra forklaringen. Alle de kolonner, der er grupperet sammen med forklaringen, markeres.

Du kan også markere en gruppe ved at klikke på en af dens komponenter, klikke igen for at markere de kolonner, der er grupperet sammen med komponenten, og klikke en tredje gang for at markere forklaringen. Hvert klik føjer endnu et lag af grupperede objekter til markeringen, og der begyndes med den næste gruppe oppe i hierarkiet. Du kan klikke så mange gange som det antal grupper, der skal føjes til en markering.

Select-parts_group-selection-tool
  4. Hvis du vil fjerne markeringen af en komponent i en markeret gruppe, skal du vælge værktøjet Direkte markering (), holde Skift nede og klikke på objektet.

Skalering af diagrammer

1. Marker det diagram, du har oprettet, vha. markeringsværktøjet ().

2. Benyt en af følgende fremgangsmåder:

• Vælg Objekt > Transformer > Skaler, eller dobbeltklik på skaleringsværktøjet (), og angiv de ønskede værdier i dialogboksen Skaler.
    • Vælg skaleringsværktøjet (), og træk et vilkårligt sted i dokumentvinduet, indtil objektet har den ønskede størrelse.

Du kan finde flere oplysninger under Skalering, vridning og forvrængning af objekter.

Ændring af diagramtypen

1. Marker et diagram med markeringsværktøjet ().

2. Benyt en af følgende fremgangsmåder:

• Klik på Indstillinger for diagram i panelet Egenskaber.
    • Vælg Objekt > Diagram > Type.
    • Dobbeltklik på diagramværktøjet i panelet Værktøjer.
  3. Klik på den knap i dialogboksen Diagramtype, der svarer til den ønskede diagramtype, og klik på OK.

Bemærk:

Når diagramobjekter er malet med forløb, kan det medføre uventede resultater at ændre diagramtyper. Du kan forhindre uønskede resultater ved enten ikke at anvende forløb, før diagrammet er færdigt, eller bruge værktøjet Direkte markering til at markere forløbsmalede objekter og male de pågældende objekter med en procesfarve. Anvend derefter de originale forløb igen.

Formatering af et diagrams akser

Med undtagelse af lagkagediagrammer har alle diagrammer en værdiakse, som viser diagrammets måleenhed. Du kan vælge at vise værdiaksen i den ene side af diagrammet eller i begge sider. Bjælke-, stablede bjælke-, søjle-, stablede søjle-, kurve- og områdediagrammer har også en kategoriakse, som definerer datakategorierne i diagrammet.

Du kan styre, hvor mange aksemærker der vises på hver akse, ændre længden på aksemærkerne og føje et præfiks og suffiks til tal på aksen.

1. Marker diagrammet med markeringsværktøjet ().

2. Benyt en af følgende fremgangsmåder:

• Klik på Indstillinger for diagram i panelet Egenskaber.
    • Vælg Objekt > Diagram > Type.
    • Dobbeltklik på diagramværktøjet i panelet Værktøjer.
  3. Hvis du vil ændre værdiaksens placering, skal du vælge en indstilling i menuen Værdiakse.

4. Hvis du vil formatere aksemærker og etiketter, skal du vælge en akse i pop op-menuen øverst i dialogboksen og angive følgende indstillinger:

Akseværdier

Bestemmer placeringen af aksemærker på værdiakser, venstre akser, højre akser, nederste akser eller øverste akser. Vælg Tilsidesæt beregnede værdier for at beregne placeringen af aksemærker manuelt. Accepter enten de indstillede værdier, da du oprettede diagrammet, eller angiv en minimumværdi, en maksimumværdi og antallet af opdelinger mellem etiketter.

Eksempel: Indtast en minimumværdi, en maksimumværdi og antallet af opdelinger mellem etiketter Eksempel: Angiv akseværdierne for at bestemme placeringen af aksemærker.

Aksemærker

Bestemmer længden på aksemærker og antallet af aksemærker pr. opdeling. Vælg Tegn aksemærker mellem etiketter for kategoriakser for at tegne aksemærker på den ene side af etiketterne eller søjlerne, eller fravælg indstillingen for at centrere aksemærkerne hen over etiketterne eller søjlerne.

Eksempel: Vælg Ingen som længden af aksemærker Eksempel: Vælg Kort som længden af aksemærker Eksempel: Vælg Fuld bredde som længden af aksemærker

Tilføj etiketter

Angiver et præfiks og suffiks for tal på værdiakser, venstre akser, højre akser, nederste akser eller øverste akser. Du kan f.eks. føje et dollartegn eller procenttegn til aksetal.

Eksempel: Tilføjelse af et dollartegn som præfiks til tallene på venstre akse Eksempel: Tilføjelse af et dollartegn som suffiks til tallene på venstre akse

Anvendelse af forskellige skalaer på værdiakserne

Hvis diagrammet har en værdiakse på begge sider, kan du anvende et forskelligt sæt data på hver akse. Det får Illustrator til at oprette en forskellig skala til hver akse. Denne teknik er særlig praktisk, når du kombinerer forskellige diagramtyper i det samme diagram.

1. Vælg værktøjet Gruppemarkering ().

2. Klik på forklaringen for det datasæt, du vil knytte til aksen.

3. Klik igen uden at flytte gruppemarkeringsværktøjets markør væk fra forklaringen. Alle de kolonner, der er grupperet sammen med forklaringen, markeres.

4. Benyt en af følgende fremgangsmåder:

• Klik på Indstillinger for diagram i panelet Egenskaber.
    • Vælg Objekt > Diagram > Type.
    • Dobbeltklik på diagramværktøjet i panelet Værktøjer.
  5. Vælg den akse, du vil knytte dataene til, i pop op-menuen Værdiakse.

6. Klik på OK.

Formatering af søjler, bjælker og kurver

Til søjle-, stablede søjle-, bjælke- og stablede bjælkediagrammer kan du justere afstanden mellem hver søjle eller bjælke i diagrammet. Du kan også justere afstanden mellem kategorier, eller grupper, af data i diagrammet. I kurve-, punkt- og radardiagrammer kan du justere stregers og datapunkters udseende.

1. Marker diagrammet med markeringsværktøjet ().

2. Benyt en af følgende fremgangsmåder:

• Klik på Indstillinger for diagram i panelet Egenskaber.
    • Vælg Objekt > Diagram > Type.
    • Dobbeltklik på diagramværktøjet i panelet Værktøjer.
  3. Hvis du vil justere afstanden mellem søjler og bjælker i et søjle-, stablet søjle-, bjælke- eller stablet bjælkediagram, skal du angive en værdi mellem 1% og 1000% i tekstboksen Søjlebredde, Bjælkebredde eller Gruppebredde.

En værdi over 100% bevirker, at søjler, bjælker eller grupper overlapper hinanden. En værdi under 100% bevirker, at der er afstand mellem søjler, bjælker eller grupper. En værdi på 100% bevirker, at søjler, bjælker eller grupper flugter med hinanden.

Eksempel: Justering af gruppebredden Eksempel: Justering af søjlebredden
  4. Angiv følgende indstillinger for at justere streger og datapunkter i et kurve-, punkt- og radardiagram.

• Mærke på datapunkter: Indsætter kvadratiske mærker ved alle datapunkter.
    • Forbind datapunkter: Tegner streger, der gør det nemmere at se forholdet mellem data.
    • Kant-til-kant-streger: Tegner streger hen over diagrammet fra venstre mod højre langs den vandrette (x) akse. Denne indstilling er ikke tilgængelig for punktdiagrammer.
    • Tegn fyldte streger: Opretter en bredere streg i henhold til den værdi, du angiver i tekstboksen Stregtykkelse, og udfylder stregen med maling i henhold til angivelserne for den pågældende dataserie. Denne indstilling bliver tilgængelig, når du vælger Forbind datapunkter.
    Eksempel: Marker datapunkter i et punktdiagram Eksempel: Marker og forbind datapunkter i et punktdiagram
    Eksempel: Udvid kant til kant-streger over den vandrette akse Eksempel: Tegn fyldte streger, og juster stregtykkelsen
  5. Angiv følgende indstillinger for at ændre den måde, søjler, bjælker og linjer overlapper hinanden på:

Første række forrest: Styrer, hvordan kategorier (eller grupper) af data i et diagramoverlapper,når Gruppebredde er større end 100 %. Denne indstilling er mest effektiv, når du arbejder med søjle- og bjælkediagrammer.

Første kolonne forrest: Placerer den søjle, bjælke eller kurve, der svarer til den første kolonne med data i vinduet Diagramdata, øverst. Denne indstilling bestemmer også, hvilken søjle der placeres øverst isøjle-og stablede søjlediagrammer med en søjlebredde på over 100 %, og hvilken bjælke der placeres øverst i bjælke- og stablede bjælkediagrammer med en bjælkebredde på over 100 %.

Bemærk:

Vælg altid Førstekolonne forrest for områdediagrammer. Nogle områder vises muligvis ikke, hvis du ikke vælger denne indstilling.

Formatering af lagkagediagrammer

Du kan ændre forklaringens placering, og hvordan cirkelsegmenter sorteres i lagkagediagrammer. Du kan også angive, hvordan du vil vise flere lagkagediagrammer.

1. Marker diagrammet med markeringsværktøjet ().

2. Benyt en af følgende fremgangsmåder:

• Klik på Indstillinger for diagram i panelet Egenskaber.
    • Vælg Objekt > Diagram > Type.
    • Dobbeltklik på diagramværktøjet i panelet Værktøjer.
  3. Benyt en af følgende fremgangsmåder:
    • Hvis du vil ændre placeringen af forklaringen, skal du vælge en af følgende indstillinger for Forklaring:
      • Ingen forklaring: Udelader forklaringer fuldstændigt.
      • Standardforklaring: Placerer søjleetiketter uden for diagrammet. Dette er standarden. Brug denne indstilling, når du kombinerer lagkagediagrammer med andre typer diagrammer.
      • Forklaringer i cirkelsegmenter: Indsætter etiketter i de tilsvarende cirkelsegmenter.
    Ændring af forklaringens placering
    Ændring af forklaringens placering

A. Standardforklaring B. Forklaringer i cirkelsegmenter C. Ingen forklaring
    • Hvis du vil angive, hvordan flere lagkagediagrammer skal vises, skal du vælge en af følgende indstillinger for Placering:

Forhold: Giver diagrammerne proportional størrelse.

Lige: Giver alle diagrammerne samme diameter.

Stablet: Stabler lagkagediagrammerne oven på hinanden og tilpasser størrelsen af de enkelte diagrammer proportionalt i forhold til hinanden.

• Hvis du vil angive, hvordan cirkelsegmenter skal sorteres, skal du vælge en af følgende indstillinger for Sorter:

Alle: Sorterer segmenterne i de markerede lagkagediagrammer fra højeste til laveste værdi med uret fra toppen af diagrammet.

Første: Sorterer segmenter i de markerede lagkagediagrammer, så den største værdi i det første diagram placeres i det første cirkelsegment, og de resterende sorteres fra størst til mindst. Alle andre diagrammer følger rækkefølgen af segmenter i det første diagram.

Ingen: Sorterer segmenterne i de markerede lagkagediagrammer i den rækkefølge, som værdierne er angivet i, med uret fra toppen af diagrammerne.

Tip: Procenttal og forklaringer males som standard sorte. Hvis et diagramsegment med en mørk baggrund dækker for en forklaring, kan du male den mørke baggrund igen. Brug gruppemarkeringsværktøjet til at markere de mørke diagramsegmenter, og mal dem med panelet Farve eller panelet Farveprøver.

Ændring af en forklarings placering

Forklaringen vises som standard til højre for diagrammet. Du kan dog vælge at få vist den vandret hen over toppen af diagrammet.

1. Marker et diagram med markeringsværktøjet ().

2. Benyt en af følgende fremgangsmåder:

• Klik på Indstillinger for diagram i panelet Egenskaber.
    • Vælg Objekt > Diagram > Type.
    • Dobbeltklik på diagramværktøjet i panelet Værktøjer.
  3. Vælg Tilføj forklaring foroven i dialogboksen Diagramtype, og klik på OK.

Formatering af teksten i et diagram

Illustrator bruger en standardskrifttype og skriftstørrelse, når teksten til diagrammets etiketter og forklaring genereres. Du kan dog nemt ændre tekstens formatering for at gøre diagrammet mere spændende.

1. Vælg værktøjet Gruppemarkering ().

2. Klik én gang for at markere grundlinjen i den tekst, du vil ændre. Klik to gange for at markere hele teksten.
  3. Foretag ændringer af tekstegenskaberne efter behov.

Tilføjelse af skyggeeffekter

Du kan anvende skyggeeffekter bag søjlerne, bjælkerne eller kurverne i et diagram og på hele lagkagediagrammer.

1. Marker et diagram med markeringsværktøjet ().

2. Benyt en af følgende fremgangsmåder:

• Klik på Indstillinger for diagram i panelet Egenskaber.
    • Vælg Objekt > Diagram > Type.
    • Dobbeltklik på diagramværktøjet i panelet Værktøjer.
  3. Vælg Tilføj skyggeeffekt i dialogboksen Diagramtype, og klik på OK.

Tilføjelse af billeder og symboler i diagrammer

Om diagramdesign

About-graph-design

Du kan bruge diagramdesign til at føje illustrationer til søjler og mærker. Diagramdesign kan være enkle tegninger, logoer eller andre symboler, som repræsenterer værdier i et diagram. De kan også være komplekse objekter, som indeholder mønstre og hjælpeobjekter. Illustrator leveres med en række forudindstillede diagramdesign. Du kan herudover oprette nye diagramdesign og gemme dem i dialogboksen Diagramdesign.

Du kan anvende diagramdesign på søjler på forskellige måder:

Lodret skaleret design

Strækkes eller komprimeres lodret. Bredden ændres ikke.

Ensartet skaleret design

Skaleres både lodret og vandret. Designets vandrette afstand justeres ikke efter bredden.

Gentagende design

Stabler designet, indtil søjlerne er udfyldt. Du kan angive den værdi, som hvert design skal repræsentere, og du kan vælge at få beskåret eller skaleret design, der repræsenterer enkeltdele.

Eksempel: Beskær design Eksempel: Skaler design

Glidende design

Svarer til et lodret skaleret design bortset fra, at du kan angive, hvor i designet det skal strækkes eller komprimeres. Hvis du f.eks. bruger en person til at repræsentere data, kan du vælge kun at strække eller komprimere kroppen, men ikke hovedet. Hele personen skaleres, hvis du bruger indstillingen Skaleret lodret.

Import af et søjle- eller mærkedesign

Illustrator leveres med en lang række forudindstillede design, som du kan bruge i dine diagrammer. Du kan også overføre diagramdesign, du opretter, mellem dokumenter.

1. Vælg Vindue > Farverudebiblioteker > Andet bibliotek.

2. Benyt en af følgende fremgangsmåder:
    • Hvis du vil importere forudindstillede diagramdesign, skal du navigere til mappen Smarte ekstrafunktioner/Eksempelfiler/Diagramdesign i programmappen til Illustrator. Marker derefter en diagramdesignfil, og klik på Åbn.

• Marker et dokument, og klik på Åbn, hvis du vil importere diagramdesign fra et andet dokument.

Til at begynde med vises der kun et nyt panel med farver, forløb og mønstre fra den importerede fil. Men de importerede diagramdesign er tilgængelige, når du åbner dialogboksen Diagramsøjle eller Diagrammærke.

Oprettelse af et søjledesign

1. Opret et rektangel som det bageste objekt i designet. Rektanglet repræsenterer diagramdesignets grænser.

Bemærk:

Kopier og indsæt den mindste søjle i diagrammet for at bruge den som afgrænsningsrektangel i designet.

2. Mal rektanglet efter behov, eller udfyld og optegn det med indstillingen Ingen, så det bliver skjult.

3. Opret designet med de ønskede tegneværktøjer, eller indsæt et eksisterende design foran rektanglet.
  4. Brug markeringsværktøjet () til at markere hele designet, herunder rektanglet.

5. Vælg Objekt > Grupper for at gruppere designet.

6. Vælg Objekt > Diagram > Design.

7. Klik på Nyt design. Der vises et eksempel på det valgte design. Kun den del af designet, som kan være inde i det bageste rektangel, kan ses, men hele designet vises, når det anvendes i diagrammet.

8. Klik på Omdøb for at navngive designet.

Bemærk:

At oprette et diagram svarer til at oprette et mønster.

Oprettelse af et glidende søjledesign

1. Opret et rektangel som det bageste objekt i designet. Dette rektangel er grænsen for diagramdesignet.
  2. Opret designet med et af tegneværktøjerne, eller indsæt et eksisterende design foran rektanglet.
  3. Brug penværktøjet til at tegne en vandret streg for at definere, hvor designet skal strækkes eller sammentrækkes.

4. Marker alle dele i designet, herunder den vandrette streg.
  5. Vælg Objekt > Grupper for at gruppere designet.

6. Brug værktøjet Direkte markering () eller Gruppemarkering () til at markere den vandrette streg. Sørg for kun at markere den vandrette streg.

7. Vælg Vis > Hjælpelinjer > Opret hjælpelinjer.

8. Vælg Vis > Hjælpelinjer > Lås hjælpelinjer for at fjerne afkrydsningen ud for Lås, så du kan låse hjælpelinjerne op. Flyt designet rundt for at sikre, at hjælpelinjerne flyttes sammen med designet.

9. Brug markeringsværktøjet () til at markere hele designet.

10. Vælg Objekt > Diagram > Design.

11. Klik på Nyt design. Der vises et eksempel på det valgte design.

12. Klik på Omdøb for at navngive designet.

Anvendelse af et søjledesign på et diagram

1. Opret eller importer søjledesignet.
  2. Brug gruppemarkeringsværktøjet () til at markere de søjler eller bjælker, du vil udfylde med designet, eller marker hele diagrammet.

3. Vælg Objekt > Diagram > Søjle.

4. Marker en søjledesigntype.

Bemærk:

Hvis du vælger den gentagende søjletype, skal du angive en værdi i tekstboksen Hvert design repræsenterer. Du skal også vælge, om du vil have beskåret eller skaleret eventuelle udsnit af designet, i pop op-menuen Til brøker. Beskær design fjerner en lille del af det øverste design efter behov. Skaler design skalerer det sidste design, så det kan være i søjlen.

5. Vælg det design, du vil bruge. Der vises et eksempel på det valgte design.
  6. Klik på OK.

Tilføjelse af totaler til et søjledesign

1. Opret søjledesignet.
  2. Vælg tekstværktøjet . Placer markøren det sted, hvor værdien skal vises, nær eller inde i det rektangel, der definerer designet.

Du kan f.eks. placere værdien i, over, under, til venstre for eller til højre for designet.

3. Klik og skriv et procenttegn (%) efterfulgt af to cifre fra 0 til 9. Cifrene styrer, hvordan dataene vises.

Det første ciffer bestemmer, hvor mange pladser der vises før decimaltegnet. Hvis totalen f.eks. var 122, vises der 122, hvis cifferet var 3. Hvis du skriver 0 til det første ciffer, tilføjer programmet det antal pladser, der er nødvendige til værdien.

Det andet ciffer bestemmer, hvor mange pladser der vises efter decimaltegnet. Nuller tilføjes som nødvendigt, og værdier rundes op eller ned som nødvendigt. Du kan variere disse tal, alt efter hvor mange cifre du har brug for.

add-total-decimals
  4. Hvis du vil ændre tekstattributter, skal du vælge Vindue > Tekst > Tegn, angive de ønskede attributter og derefter lukke panelet.

5. Hvis du vil justere decimaltegnene, skal du vælge Vindue > Tekst > Afsnit og klikke på knappen Juster til højre.

6. Brug markeringsværktøjet () til at markere hele designet, herunder rektanglet og eventuel tekst.

7. Vælg Objekt > Grupper for at gruppere designet.

8. Vælg Objekt > Diagram > Design.

9. Klik på Nyt design. Der vises et eksempel på det valgte design.

10. Klik på Omdøb for at navngive designet.

Oprettelse af et mærkedesign

1. Marker og kopier et mærkerektangel fra diagrammet, og indsæt det på det sted, hvor du vil oprette designet. Det vil være det bageste objekt i diagramdesignet og vil fastlægge mærkets størrelse.
  2. Giv mærket den ønskede størrelse i diagrammet. Det må gerne være større end det mærkerektangel, du har kopieret.
  3. Marker mærkedesignet, når det har det ønskede udseende, vælg Objekt > Diagram > Design, og klik på Nyt design.

4. Klik på Omdøb for at navngive designet.

Anvendelse af et mærkedesign i et kurve- eller punktdiagram

1. Opret eller importer søjledesignet.
  2. Brug værktøjet Gruppemarkering () til at markere de mærker og forklaringer i diagrammet, du vil erstatte med et design. Streger må ikke markeres.

3. Vælg Objekt > Diagram > Mærke. Vælg et design, og klik på OK.

Designet skaleres, så det bageste rektangel i designet får samme størrelse som det kvadratiske standardmærke i kurve- eller punktdiagrammet.

Genbrug af et diagramdesign

Du kan genbruge et diagramdesign, du har oprettet, og redigere det for at oprette et nyt design. Hvis du har den oprindelige illustration, kan du ændre den og derefter omdøbe designet i dialogboksen Diagramdesign.

Hvis du ikke har defineret den oprindelige illustration som et diagramdesign, kan du hente originalen ved at indsætte diagramdesignet i illustrationen.

1. Vælg Marker > Fjern markering for at ophæve markeringen af hele illustrationen.

2. Vælg Objekt > Diagram > Design.

3. Marker det diagramdesign, du vil indsætte i illustrationen, og klik på Indsæt design.

4. Klik på OK. Diagramdesignet indsættes i illustrationen. Du kan nu redigere den og definere den som et nyt diagramdesign.