Visuelt selvstudium – Opret en maske

En udsnitsmaske er et objekt, hvis form maskerer illustrationer under dem, så kun illustrationer inden for formen er synlige. Derved udklippes illustrationen, så den tager maskens form. Det er en praktisk måde at give indtryk af, at et billede "beskæres", uden at der er behov for at skifte til Photoshop for at lave en rigtig beskæring.

Følg nedenstående anvisninger til, hvordan du opretter en udsnitsmaske omkring en del af et billede.

Før og efter udsnitsmaske

Åbn et billede i Illustrator

Indstil farverne til en sort streg og ingen fyld

Vælg værktøjet Rektangel

Klik og træk for at tegne et rektangel omkring det område, der skal vises af masken

Rektanglet vælges automatisk

Vælg værktøjet Markering

Hold tasten Skift nede, og klik på billedet

Både billedet og rektanglet markeret samtidig

Gå til Objekt > Udsnitsmaske > Opret

Der er nu anvendt en maske på billedet

Teksttrin

1. Åbn et billede i Illustrator. Du kan gøre dette ved at gå til Filer > Placer, eller ved at trække billedet fra skrivebordet og ind i Illustrator.

2. Indstil farverne til en sort streg og ingen fyld.

3. Vælg værktøjet Rektangel.

4. Klik og træk for at tegne et rektangel omkring det område, der skal vises af masken.

5. Rektanglet vælges automatisk.

6. Vælg værktøjet Markering.

7. Hold tasten Skift nede, og klik på billedet. Derved kan både billedet og rektanglet være markeret samtidig.

8. Gå til Objekt > Udsnitsmaske > Opret.

9. Der er nu anvendt en maske på billedet!