Skapa en ursparning

Med alternativen för ursparning kan du ange vilka lager som "gör hål" i lager, dvs. visar innehåll från andra lager. Du kan t.ex. använda ett textlager som sparar ur ett färgjusteringslager och visar en del av bilden med de ursprungliga färgerna.

När du vill spara ur bestämmer du först vilket lager som ska utgöra formen för ursparningen, vilka lager som det ska "göras hål" i och vilket lager som ska visas. Om du vill visa ett annat lager än Bakgrund kan du placera de lager du vill använda i en grupp eller en urklippsmask.

Photoshop: Ursparning
Farm-logotyp med tunn ursparning som visar bakgrundslagret

1. Gör något av följande i panelen Lager:
    • Om du vill visa bakgrunden sätter du det lager som skapar ursparningen ovanför de lager som ska få ett genomslag och ser till att det understa lagret i bilden är ett bakgrundslager. (Välj Lager > Nytt > Bakgrund från lager om du vill konvertera ett vanligt lager till ett bakgrundslager.)

• Om du vill att ett lager ska visas ovanpå bakgrunden placerar du de lager du vill ge genomslag i en grupp. Det översta lagret i gruppen slår igenom de grupperade lagren till nästa lager under gruppen.

• Om du vill visa baslagret för en urklippsmask placerar du de lager du vill använda i en urklippsmask. (Se Visa lager med urklippsmasker.) Se till att alternativet Blanda urklippta lager som grupp är markerat för baslagret. (Se Gruppera blandningseffekter.)

2. Markera det översta lagret (det lager som utgör ursparningen).
  3. Om du vill visa blandningsalternativen dubbelklickar du på lagret (var som helst utanför lagernamnet eller miniatyrbilden) och väljer Lager > Lagerstil > Blandningsalternativ, eller väljer Blandningsalternativ på menyn i panelen Lager.

Obs!

Välj Lager > Lagerstil > Blandningsalternativ om du vill visa blandningsalternativ för ett textlager, eller välj Blandningsalternativ via knappen Lägg till en lagerstil längst ned på menyn i panelen Lager.

4. Välj ett alternativ på snabbmenyn Spara ur:
    • Markera Grund om du vill spara ur till den första möjliga slutpunkten, till exempel det första lagret efter lagergruppen eller urklippsmaskens baslager.

• Välj Djup om du vill spara ur till bakgrundslagret. Om det inte finns någon bakgrund sparar Djup ur till genomskinlighet.

Obs!

Om du inte använder en lagergrupp eller urklippsmask skapar antingen Grund eller Djup en ursparning som visar bakgrundslagret (eller genomskinligheten om bottenlagret inte är något bakgrundslager).

5. Om du vill skapa en ursparningseffekt gör du något av följande:
    • Sänk fyllningsopaciteten.

• Ändra blandningsläge för att visa underliggande pixlar med hjälp av valen på menyn Blandningsläge.

6. Klicka på OK.