Med oljemålningsfiltret kan du omvandla ett foto till en bild som ser ut som en klassisk oljemålning. Med några enkla skjutreglage kan du justera mängden stilisering, penselskala, renlighet och andra parametrar.

Photoshop: Få ett foto att se ut som en oljemålning
Omvandla ett fotografi (ovan) till en klassisk oljemålning (nedan)

Photoshop: Oljemålning
En närmare titt på målningen

Arbeta med oljemålningsfiltret

Välj Filter > Stilisera > Oljemålning för att använda filtret. Du kan justera följande inställningar för filtret:

Penselskjutreglage

Stilisering

Justerar formatet på dragen, från färgklickar vid 0 till jämna drag vid 10

Renlighet

Justerar dragens längd, från de kortaste och hackigaste vid 0 till de längsta och smidigaste vid 10

Skala

Justerar målningens relief eller synliga tjocklek, och rör sig från en tunn täckning vid 0 till en tjock täckning och härliga färgklickar i Vincent van Gogh-stil vid 10

Borstdetalj

Justerar hur mycket av penselborstens fördjupning som ska visas, från mjuka avtryck vid 0 till starka avtryck vid 10

Ljusskjutreglage

Vinkel

Justerar omfattningen av ljusets vinkel (inte penseldragen). Den här inställningen är viktig om du infogar oljemålningen i ett annat motiv.

Lyster

Justerar ljusskällans ljusstyrka och mängden ljus som studsar från färgens yta.

Obs!

• Om oljemålningsfiltret är avaktiverat bör du kontrollera om datorn stöder OpenGL 1.1 eller senare. Mer information finns i Vanliga frågor om grafikprocessorer.
  • Om du använder en dator med macOS 10.11 eller senare med en AMD-grafikprocessor kan du använda Apples grafikaccelerationsramverk Metal tillsammans med oljemålningsfiltret. Gör så här:
    1. Välj Inställningar > Prestanda.
    2. Kontrollera att du har valt Använd grafikprocessor.
    3. Öppna dialogrutan Inställningar för avancerad grafikprocessor.
    4. Välj Använd den inbyggda grafikprocessoraccelerationen för operativsystemet.

Videofilm | Oljemålningsfiltret är tillbaka i Photoshop

Videofilm | Oljemålningsfiltret är tillbaka i Photoshop
Oljemålningsfiltret är tillbaka i Photoshop.
Howard Pinsky