Det här dokumentet innehåller grundläggande felsökningsåtgärder som bör lösa de flesta problem som du kan stöta på när du använder Photoshop. Prova alla steg innan du publicerar på forumen eller kontaktar support för Photoshop-specifika problem.

Obs!

Om du råkar råka ut för en krasch, var noga med att skicka alla kraschrapporter. Om du skickar in en kraschrapport för ett känt fel till Adobe med din e-postadress, kan vi mejla dig en lösning för att korrigera problemet.

Hämta den senaste versionen av Camera Raw support

Den vanligaste ställda stgödfrågan är ”Photoshop känner inte igen min nya kameras RAW-filer. Hur kan jag få Photoshop att öppna mina RAW-filer?"

För lösningar, se Photoshop eller Lightroom stöder inte min kamera.

Installera programuppdateringar

Du kan korrigera många problem enkelt genom att kontrollera att ditt Adobe-program är uppdaterat. Se Håll Photoshop uppdaterad.

Installera uppdateringar för operativsystemet

Du kan korrigera många problem enkelt genom att kontrollera att ditt operativsystem är uppdaterat.

Adobe rekommenderar att du utför ett eget test på en partition som inte används i produktionen för att säkerställa att det nya operativsystemet fungerar med aktuell maskinvara och drivrutiner.

Creative Cloud visar inte tillgängliga uppdateringar eller program befinner sig i testläge

Finner du inga tillgängliga uppdateringar? Visar dina program sig som testversioner? Se Tillgängliga uppdateringar som ej listats.

Jag kan inte aktivera Photoshop eller program befinner sig i testläge

Om du inte kan aktivera Photoshop eller program visas som testversioner, kanske en brandvägg- eller värdsfil blockerar programmet från att kommunicera med aktiveringsserveren. Se Felsökning av anslutningsproblem. För oktober 2018-versionen av Photoshop, se Felsökning av licensfel | CC 2019.

Installera drivrutinsuppdateringar för grafikkort

Om du får bildåtergivningproblem, sämre prestanda eller kraschar kan orsaken vara en defekt, ostödd eller inkompatibel grafikdrivrutin. Se Felsökningsåtgärder för grafikdrivrutin och GPU.

Obs!

VIKTIGT: Windows Update kan inte alltid ge dig de senaste uppdaterade drivrutinerna. Du måste gå direkt till din korttillverkares webbplats för att söka efter drivrutinsuppdateringar.

Felsök bildprocessorn

I vissa fall löser inte att ha den senaste drivrutinen alla problem som är relaterade till grafikkort och drivrutiner.

Det snabbaste och enklaste sättet att avgöra om problemet ligger på grafikkortet eller drivrutinen är att inaktivera inställningen för Use Graphics Processor. Se Inaktivera GPU för att snabbt begränsa problemet.

Se följande för specifika fel:

Oväntade resultat vid användning av ett verktyg

Om ett verktyg i Photoshop inte fungerar korrekt (till exempel om beskärningsverktyget beskär en mycket liten grå fyrkant, eller målande med en pensel målar fel färgen eller ingenting), försök med att återställa verktygsinställningarna:

• Högerklicka (Windows) eller Ctrl-klicka (Mac OS) på Tool Preset Picker i verktygsalternativfältet och välje Återställ verktyg för att återställa det aktiva verktyget eller välj Återställ alla verktyg för att återställa alla verktyg till deras fabriksstandardinställningar.
Välj ”Återställ verktyg” för att korrigera oväntade resultat vid användning av ett verktyg
Alternativet Återställ verktyg i Photoshop CC 18.0 och tidigare
Välj ”Återställ verktyg” för att korrigera oväntade resultat vid användning av ett verktyg
Återställ verktyg i Photoshop CC 19.0 och senare

Felsök markörvisning eller storleksproblem

• Hårkors: Om du ser ett hårkors (Precis) istället för den vanliga penselspetsen eller annan verktygsform ska du försöka stänga av tangenten Caps Lock.
  • Felaktig penselstorlek: På macOS blir det målade resultatet mindre än den penselmarkörstorlek som du ser på skärmen. Ta reda på om du har en ökad markörstorlek angiven i dina systeminställningar: Tillgänglighet > Visa inställningar.
Kontrollera Markörstorlek i dina systeminställningar för Mac.
(macOS) Kontrollera Markörstorlek i dina Systeminställningar > Tillgänglighet > Visa inställningar.

Saknade verktyg

Om ett eller flera verktyg saknas i verktygsfältet, kan du försöka återställa ett anpassat verktygsfält till standardversionen. För att göra detta ska du välja Redigera > Verktygsfält och klicka på Återställ standard i högerkolumnen.

Obs!

Om du har valt en annan arbetsyta än Grundläggande, anpassar de andra arbetsytorna i Photoshop verktygsfältet så att det visar en annan uppsättning verktyg. Du kan även återställa standardverktygsfältet genom att välja Fönster > Arbetsyta > Grundläggande (standard) eller Fönster > Arbetsyta > Återställ Grundläggande.

Du kan också använda den omfattande sökupplevelsen i Photoshop för att söka efter och identifiera verktyg. Använd kortkommandot Command/Control + F för att få fram sökdialogrutan, skriv in det verktyg du söker och välj önskat resultat. Som standard aktiverar Photoshop verktyget och markerar det i användargränssnittet. Mer information finns Se Photoshop-sökning.

Återställningsinställningar

Du kan lösa många problem (inklusive programfel, märkligt beteende av verktyg/gränssnitt etc.) genom att återställa Photoshops inställningar till fabriksinställningarna. Se Återställ inställningsfiler till standardläge.

Felsök plugin-program

Många problem uppstår vid användandet av ett inkompatibelt plugin-program som skapats för tidigare versioner av Photoshop i en ny version eller helt enkelt genom en felaktig installering av plugin-program. Se Felsökning av Photoshop plugin-program.

Felsök teckensnitt

Många problem kan uppstå när du använder teckensnitt från tredje parter, inklusive kraschar eller hängningar när du väljer Typ eller när du gör Teckenpanelen aktiv/synlig. Ett felaktigt teckensnitt kan också medföra allmänna prestandaproblem när du startar eller använder Photoshop. Validera och ta bort dubbla- eller bökiga teckensnitt för att förbättra stabilitet och textverktygsprestandan. Mer information finns Se Felsök teckensnitt.

Felsök användarbehörighet

Om inget av felsökningsstegen ovan löser problemet kan ditt problem bero på användarbehörighet. Med hjälp av kommandot Reparera behörighet repareras behörighet för operativsystemet men ej för program så som Photoshop.

Skapa ett nytt administratörskonto för att identifiera behörighetsproblem. Anvisningar om hur du skapar ett administratörskonto finns här:

Mac OS:

Obs!

Var noga med att ändra popup-fönstret för nytt konto från [Standard] till [Administratör] när du skapar den nya användaren.

Prova att reparera behörigheter på disken om du fortfarande upplever problem med Mac OS. Ytterligare information finns i Reparera diskbehörigheter med skivverktyg.

Windows:

När du har skapat adminanvändarkontot loggar du in på den nya användaren och kör Photoshop för att se om problemet tas bort.

Starta i säkert läge

Ibland kan tredjepartstillägg och andra verktyg störa Photoshops drift.

Om du startar datorn i felsäkert läge inaktiveras tredjepartstillägg och verktyg, vilket kan hjälpa dig att lösa problemet.

Mac OS:

• Starta upp i felsäkert läge: På Mac OS avaktiverar det felsäkra läget alla tredjepartstillägg, och startobjekt och kör endast nödvändiga kerneltillägg och Apple-installerade startobjekt.

Windows:

Drivrutiner som körs i 32 eller 64 bitar

Om Photoshop kör normalt i säkert läge kan det vara tack vare en drivrutin (skrivare/enhet) eller ett tillägg (system- eller plugin-program).Drivrutinerkan ha unika problem när de körs i 64 eller 32 bitar. Kör Photoshop i 32-bitarsläget eller vice versa.

Windows:

32 bitar stöds inte längre i Photoshop CC 2019 eller senare.

32-bitarsversioner av Photoshop CC 2014 - CC 2018 installeras inte som standard på 64-bitarsversioner av Windows:

1. Hämta och installera 32-bitarsversionen av Photoshop CC.

2. Efter installationen, gå till Programfiler (x86) > Adobe > mappen Adobe Photoshop CC <2015 -2018>.

3. Dubbelklicka på filen Adobe Photoshop CC <2015-2018>.exe.

För att köra Photoshop CS6 eller CC i Windows som ett 32-bitarsprogram:

1. Stäng Photoshop.

2. Gå till Programfiler (x86) > Adobe > mappen Adobe Photoshop CS6.

3. Dubbelklicka på filen Adobe Photoshop CS6.exe.

För att köra Photoshop CC <2014-2018> eller CS6 i Windows som ett 64-bitarsprogram:

1. Stäng Photoshop.

2. Gå till Programfiler > Adobe > Adobe Photoshop CC <2014-2018> eller mappen Adobe Photoshop CS6.

3. Dubbelklicka på filen Adobe Photoshop CC <2014-2018>.exe eller Adobe Photoshop CS6.exe.file.

macOS:

Photoshop CS6 och CC är endast tillgängliga som 64-bitarsprogram på macOS.

Felsökning av uppdateringsfel

Många uppdateringsfel orsakas av att filer som Photoshop kräver saknas eller har ändrats, vanligtvis efter diskrensningsverktyg som CleanMyMac eller MacKeeper. Håll dina rensningsverktyg uppdaterade eller sluta att använda dem. Om du har problem med att installera Photoshop- eller Bridge-uppdateringar, se:

Har du problem med att installera Camera Raw-uppdateringar, se Installationsprogram för Camera Raw-pluginprogram.

Samla in loggar och systeminformation

Om mot förmodan Photoshop kraschar eller ett programfel uppstår, ger följande informationskällor viktiga ledtrådar för att diagnostisera vad som gick fel:

Ytterligare felsökning

Om du har prestandaproblem vid användning av Photoshop, se:

Se följande länk vid frågor om hur du ska gå tillväga eller frågor om förändringar i beteendet mellan Photoshop-versioner:

Om du behöver mer allmän felsökningshjälp, se följande:

Om du behöver hjälp med appinstallation/hämtningar eller ditt Creative Cloud-medlemskap kan du läsa följande: