Ändra rektanglar och rundade rektanglar

Du kan ställa in en rektangels mått och placering. I Photoshop CC kan du ändra hörnradien för rundade rektanglar efter att du har ritat dem. Varje hörn kan justeras oberoende av de andra och justeringarna kan göras samtidigt för rektanglar i flera lager.

Video | Designförbättringar i Photoshop CC

Video | Designförbättringar i Photoshop CC
Rafael Concepcion går igenom en rad designförbättringar i Photoshop CC, bl.a. markering av flera bansegment, redigering av former för rundade hörn och Behance-integrering.
Rafael Concepcion

Obs!

Om du markerar flera rektanglar visas värdena för de översta rektanglarna i panelen Egenskaper. Värdena som du anger gäller alla markerade rektanglar.

1. Använd verktyget Banmarkering för att markera en eller flera rektanglar eller rundade rektanglar.

2. Om du vill ändra rektangelns mått skriver du in värden i textrutorna B eller H på panelen Egenskaper eller i alternativfältet.

Om du inte vill begränsa förhållandet mellan bredd och höjd klickar du på länkikonen i alternativfältet för att bryta länken mellan bredd och höjd.

3. Om du vill ändra rektangelns placering för du något av följande:

• Flytta innehållet i lagret med verktyget Flytta.
    • Dra rektangeln med verktyget Banmarkering.
    • Ange pixelkoordinaterna i textrutorna X och Y på panelen Egenskaper.
  4. Gör något av följande på panelen Egenskaper för att ändra hörnradie:

• Ange värden i textrutorna för att justera hörnradie individuellt.
    • Ange ett värde i textrutan Radie för att justera alla hörn till samma radie.

Obs!

På panelen Egenskaper kan du även placera pekaren över en hörnikon och svepa till vänster eller höger för att ange ett radievärde.

Ställa in alternativ för linjeformer

1. Använd verktyget Banmarkering för att markera formen vars bana du vill ändra.

2. Om du vill öppna panelen Linjealternativ klickar du på menyikonen Ställ in alternativ för linjeform på panelen Egenskaper eller i alternativfältet för verktyget.

3. Gör något av följande på panelen Linjealternativ:

• Välj vilken typ av linje du vill ha.
    • Klicka på ikonen Justera och välj ett alternativ för att ange linjens position i relation till banan.
    • Klicka på ikonen Ändpunkter och välj ett fästpunktsformat för att ange utseendet på båda ändpunkter i en bana:

Kapad ändpunkt Skapar kantiga ändar vid ändpunkterna.

Rund ändpunkt Skapar halvrunda ändar som sträcker sig en halv linjebredd bortom ändpunkterna.

Projektionsändpunkt Skapar kantiga ändar som sträcker sig en halv linjebredd bortom ändpunkterna. Med det här alternativet fortsätter linjebredden lika mycket i alla riktningar runt banan.

Obs! Tänk på att ändpunkter inte syns om banan inte är öppen. Ändformat är lättare att se med tjockare linjebredder.

• Klicka på ikonen Hörn för att visa utseende på linjen vid hörnpunkter:

Spetsigt hörn Skapar spetsiga hörn som sträcker sig förbi ändpunkten när spetsens längd är inom begränsningen för spetsar.

Runt hörn Skapar runda hörn som sträcker sig en halv linjebredd bortom ändpunkterna.

Avfasat hörn Skapar kantiga hörn som slutar vid ändpunkterna.

Obs!Precis som ändpunkter är det enklare att se spetsar vid bredare linjebredder.

Spara inställningar av linjeformer

När du har angett alternativ för linjeform i panelen Linjealternativ kan du spara dina nya linjetyper och använda dem igen.

1. Klicka på ikonen i det övre högra hörnet av panelen Linjealternativ och välj Spara linje.

Kopiera och klistra in inställningar för linjeform

När du har angett alternativ för linjeform kan du använda inställningarna på en annan form genom att kopiera och klistra in.

1. Klicka på ikonen i det övre högra hörnet av panelen Linjealternativ och välj Kopiera linjedetaljer.

2. Markera formen som du vill ändra.

3. Om du vill öppna panelen Linjealternativ klickar du på menyikonen Ställ in alternativ för linjeform på panelen Egenskaper eller i alternativfältet för verktyget.

4. Klicka på ikonen i det övre högra hörnet av panelen Linjealternativ och välj Klistra in linjedetaljer.