Du kan komma igång snabbt med dina kreativa projekt genom att använda mängd olika mallar från Adobe Stock och tomma förinställningar.

Obs!

Typekit har bytt namn till Adobe Fonts och ingår nu i Creative Cloud och andra prenumerationer. Mer information.

Introducerades i Adobe Photoshop CC 2017

hero-image_new-file-document

När du skapar ett dokument i Photoshop kan du nu i stället för att börja med en tom arbetsyta välja bland en mängd olika mallar från Adobe Stock. Mallarna innehåller Adobe Stock-resurser och illustrationer som du kan bygga vidare på när du arbetar med ditt projekt. När du öppnar en mall i Photoshop kan du arbeta med den på samma sätt som du gör med andra Photoshop-dokument (.psd).

Förutom mallar kan du också skapa dokument genom att välja en av de många förinställningarna som finns i Photoshop eller skapa anpassade storlekar. Du kan också spara dina förinställningar och använda dem igen.

Mallar och förinställningar

Mallar

ger inspiration och innehåller återanvändbara element för dina dokument. Du kan hämta mallar från Adobe Stock med bilder och illustrationer med hög kvalitet direkt i Photoshop. Du kan sedan bygga vidare på de mallar och enkelt skapa dokument som delar gemensamma inställningar och designelement. Mallarna öppnas som .psd-filer in Photoshop och innehåller i allmänhet flera olika ritytor.

Förinställningar för tomma dokument

är tomma dokument med fördefinierade mått och inställningar. Förinställningar gör det enklare att designa för olika storlekar. Du kan till exempel använda en förinställning för att snabbt börja designa för iPad Pro. De tomma dokumenten har fördefinierade inställningar för storlek, färgläge, enhet, orientering, placering och upplösning. Du kan ändra de här inställningarna innan du skapar ett dokument från förinställningen.

Mallar och förinställningar kategoriseras i följande uppsättningar:

• Foto
  • Utskrift
  • Bilder och illustrationer
  • Webb
  • Mobil
  • Film och video

Öppna dialogrutan Nytt dokument

1. Starta Photoshop.
  2. Gör något av följande:

• Använd följande kortkommando:
      • (macOS) Kommando+N
      • (Windows) Ctrl+N
    • Klicka på Arkiv > Nytt.
    • Klicka på Ny eller Starta ny på arbetsytan Start.
    • Högerklicka på fliken för ett öppet dokument och välj Nytt dokument på snabbmenyn.
    tabbed_document_Ps

Översikt: Dialogrutan Nytt dokument

Du kan använda dialogrutan Nytt dokument till att:

• Skapa dokument med valda mallar från Adobe Stock för flera kategorier: Foto, Utskrift, Bilder och illustrationer, Webb, Mobil samt Film och video.
  • Söka efter fler mallar och skapa dokument från dem. Mer information finns i Söka efter fler mallar från Adobe Stock.
  • Snabbt få åtkomst till filer, mallar och objekt som du nyligen har använt (fliken Senaste).
  • Spara dina anpassade förinställningar för återanvändning och öppna dem snabbt senare (fliken Sparat).
  • Skapa dokument med hjälp av tomma dokumentförinställningar för flera kategorier och storlekar för enheter. Du kan ändra inställningarna innan du öppnar förinställningarna.
New_document_dialog_box
Fliken Foto | Dialogrutan Nytt dokument

Skapa dokument med förinställningar

1. I dialogrutan Nytt dokument klickar du på en kategoriflik: Foto, Utskrift, Bilder och illustrationer, Webb, Mobil eller Film och video.

2. Välj en förinställning.

3. Du kan också ändra inställningar för den valda förinställningen i rutan Förinställningsdetaljer till höger. Mer information finns i Ändra förinställningar.

4. Klicka på Skapa. Ett nytt dokument baserat på förinställningen öppnas.

Ändra förinställningar

Innan du öppnar ett dokument med hjälp av förinställningen kan du ändra inställningarna i den högra rutan.

1. Ange ett filnamn för det nya dokumentet.

Preset details
    Rutan Förinställningsdetaljer

2. Ange följande alternativ för den valda förinställningen:

Bredd och Höjd: ange storleken på dokumentet. Välj enhet på snabbmenyn.

Orientering: Ange en sidorientering för dokumentet: liggande eller stående.

Ritytor: välj det här alternativet om du vill att ritytor ska visas i dokumentet. När du skapar dokumentet läggs en rityta till.

Färgläge: ange ett färgläge för dokumentet. Om du ändrar färgläge konverteras standardinnehållet för den profil du har valt för det nya dokumentet till en ny färg.

Upplösning: ange detaljskärpan i en bitmappsbild mätt i pixlar per tum eller per centimeter.

Bakgrundsinnehåll: ange en bakgrundsfärg för dokumentet.

3. Om du vill ange följande alternativ klickar du på Avancerade alternativ.

advanced options

Färgprofil: välj färgprofil för dokumentet bland en mängd olika alternativ.

Pixelproportioner: ange proportionen mellan bredd och höjd för en pixel i en ram.

4. Klicka på Skapa för att öppna ett dokument med fördefinierade inställningar.

Spara dina förinställningar

I rutan Förinställningsdetaljer kan du ändra en befintlig förinställning eller ange nya inställningar. Så här sparar du dina anpassade inställningar som en ny förinställning:

1. När du är klar med inställningarna klickar du på ikonen i rutan Förinställningsdetaljer.

2. Ange ett namn för den nya förinställningen.

3. Klicka på Spara förinställning.

Du kan öppna den nya förinställningen senare från fliken Sparat i dialogrutan Nytt dokument.

Skapa dokument med hjälp av mallar från Stock

Photoshop levereras med olika mallar från Adobe Stock. I mallar med teckensnittslager används grundläggande teckensnitt eller typsnitt som du kan synkronisera från Adobe Typekit. Så här skapar du ett dokument från en mall:

1. I dialogrutan Nytt dokument klickar du på en kategoriflik: Foto, Utskrift, Bilder och illustrationer, Webb, Mobil och Film och video.

2. Välj en mall.

3. Klicka på Förhandsvisa för att visa en förhandsvisning av mallen. En förhandsvisning är en förhandsvisning av en mall som du kan granska och sedan bestämma om du vill hämta en licens för mallen.

Templates
    Template_preview
    Förhandsvisa mallen innan du hämtar en licens för den

4. Klicka på Hämta.

En uppmaning om att hämta en licens för mallen från Adobe Stock visas. Mer information om licenser och andra saker att tänka på finns i hjälpen för Adobe Stock. När du har hämtat en licens för mallen med hjälp av resursrättigheter eller krediter på ditt konto kan du öppna den som ett Photoshop-dokument och arbeta med det dokumentet.

Template_license
    Hämtning av licens av mall pågår

5. Klicka på Öppna när mallen har hämtats. Om en uppmaning om att synkronisera teckensnitt från Typekit visas när du öppnar mallen klickar du på OK.

Nu kan du arbeta med det öppna dokumentet i Photoshop på samma sätt som med andra .psd-dokument.

Obs!

• Hämtade mallar läggs till i ett Creative Cloud-bibliotek med namnet Stock Templates. Du kan öppna det här biblioteket i panelen Bibliotek.
    • Photoshop-mallar har filtillägget .psdt. När du öppnar en mall öppnas en förekomst av den som ett .psd-dokument. Om du ändrar ett .psd-dokument påverkar inte det den ursprungliga .psdt-mallen.

Söka efter fler mallar från Adobe Stock

Förutom de förvalda mallarna från Adobe Stock kan du söka efter och hämta andra liknande mallar direkt från dialogrutan Nytt dokument.

• I dialogrutan Nytt dokument anger du en söksträng i rutan Sök efter fler mallar från Adobe Stock. Alternativt så bläddrar du bland alla tillgängliga mallar genom att klicka på Sök.

Adobe Stock-webbplatsen öppnas i ett nytt webbläsarfönster. Du kan söka efter fler mallar och hämta de som passar för dina projektbehov.

Stock_license
Utforska och hämta licenser för mallar på Adobe Stock-webbplatsen

Använda det gamla gränssnittet för Arkiv > Nytt

Även om det inte rekommenderas kan du avaktivera det senaste användargränssnittet för Nytt dokument och återgå till gränssnittet Arkiv > Nytt som var standard i version CC 2015.5 och tidigare.

1. Välj Redigera > Inställningar > Allmänna.

2. Välj Använd det gamla gränssnittet för Arkiv > Nytt. Klicka på OK.

Preferences
    Aktivera det gamla användargränssnittet Arkiv > Nytt (rekommenderas inte)

Obs!

Du kan använda kortkommandona för öppna filer (Ctrl+O/Kommando+O) eller nytt dokument (Ctrl+N/Kommando+N) till att öppna den här dialogrutan.

Vanliga frågor

Vilka format finns det för mallar?

Mallar i Photoshop finns i formatet .psdt. När du öppnar en mall skapas en förekomst av den som ett dokument. Du kan arbeta med och spara det dokumentet på samma sätt som andra Photoshop-dokument.

Kan jag anpassa en förinställning när jag har sparat den?

Du kan anpassa en sparad förinställning ytterligare i rutan Förinställningsdetaljer. Den nya förinställningen måste dock sparas med ett annat namn.

Kan jag anpassa en mall?

Nej. Om du ändrar mallen när du har hämtat den används inte ändringarna i den ursprungliga mallen.

Jag har hämtat mallar i Photoshop och Illustrator. Kan jag använda båda typerna av mallar?

Mallar som du hämtar i Photoshop och Illustrator finns i Bibliotek. I Photoshop kan du endast öppna .psdt-mallar, i Illustrator kan du endast öppna .ait-mallar.