Skadade teckensnitt kan orsaka olika problem i Photoshop CC. Ibland verkar de inte vara teckensnittsrelaterade.

Lösningar

• Lösning 1: Uppdatera till den senaste versionen av Photoshop CC
  • Lösning 2: Inaktivera Förhandsgranskning av teckensnitt i Photoshops inställningar
  • Lösning 3: Ta bort teckensnitt
  • Lösning 4: (Mac OS) Validera alla teckensnitt genom programmet Typsnittsbok i Mac OS
  • Lösning 5: Använd FontTest-skriptet för att kontrollera ifall det finns skadade typsnitt på datorn
  • Lösning 6: Ta bort Photoshops cacheminne för typsnitt
  • Lösning 7: Ta bort systemets cacheminne för typsnitt
  • Lösning 8: Isolera typsnittet som orsakar problemet (endast Mac OS)

Dessa lösningar är listade efter komplexitet. Den första är enklast och chansen att du hittar det skadade teckensnittet störst. Sedan följer mer komplicerade och tidskrävande lösningar.

Viktigt: Ta bort eller uppdatera plugin-program för teckensnitt från tredje part innan du testar dina teckensnitt.

Lösning 1: Uppdatera till den senaste versionen av Photoshop CC

1. Välj Hjälp > Uppdateringar (detta är den metod som föredras)

2. Hämta den senaste uppdateringen från Adobes hemsida.

Lösning 2: Inaktivera Förhandsgranskning av teckensnitt i Photoshops inställningar

1. Välj Text > Storlek på förhandsgranskning av teckensnitt.

2. Markera ingen.

Kontrollera om problemet uppstår igen eller om det har lösts.

Lösning 3: Ta bort teckensnitt

Följande teckensnitt är kända för att orsaka problem med Photoshop:

Bustle (endast Mac OS)

• 21kannmbn_ttf
  • GURAKH_S.TTF
  • JH_TITLES.TTF
  • SCREEN__.TTF
  • SEVESBRG.TTF
  • SF Tattle Tales Condensed.ttF
  • ZEROGEBI.TTF
  • Zippy.ttf

Lösning 4: (Mac OS) Validera alla teckensnitt genom programmet Typsnittsbok i Mac OS

1. Välj Program > Typsnittsbok.
  2. Välj alla typsnitt i kolumnen Samling.
  3. Markera det översta typsnittet i typsnittskolumnen och tryck på Cmd + A för att välja alla typsnitt.

4. Välj Arkiv > Kontrollera typsnitt.

5. Ta bort skadade eller dubblerade typsnitt.

6. Om Typsnittsbok kraschar, starta om programmet och bläddra genom typsnitten ett efter ett för att kontrollera vilket typsnitt som orsakade kraschen. Använd nedåtpilen för att välja det första typsnittet och håll sedan in tangenten för att bläddra genom alla typsnitt.

Lösning 5: Använd FontTest-skriptet för att kontrollera ifall det finns skadade typsnitt på datorn

Hämta,installeraoch kör lämpligt FontTest.jsx-skript för Photoshop nedan. Skriptet kan avgöra ifall det finns skadade typsnitt på ditt system eller om några av dina typsnitt orsakar kraschen.

Hämta och läs igenom lämplig FontTest_readme.pdf-fil.

Viktigt: Denna PDF-fil innehåller viktig information om hur man installerar och körskript,och information om resultaten.

Obs! Om Photoshop kraschar innan du kan köra skriptet beror felet antagligen på operativsystemet och inte på Photoshop. Prova de andra lösningarna i detta dokument i dessa fall.

Högerklicka (Windows) eller Control + klicka (Mac OS) på filen FontTest.jsx.zip nedan. Spara sedan FontTest.jsx-filen FontTest.jsx på en plats på din hårddisk, t.ex. Skrivbordet. Packa upp filen genom att dubbelklicka på den. Extrahera alla filer om du får en förfrågan om att göra det.

Hämta

Lösning 6: Ta bort Photoshops cacheminne för typsnitt

Mac OS

1. Avsluta Photoshop och skrivbordsprogrammet Creative Cloud (om det är installerat).

2. Navigera till: /Användare/[användarnamn]/Bibliotek/Application Support/Adobe/Adobe Photoshop CC

Obs!

Om du använder Mac OS 10.7 eller senare, använd denna TechNote för att lära dig hur man öppnar den dolda biblioteksmappen.

3. Dra mappen CT Font Cache till papperskorgen. Töm papperskorgen.

Windows

1. Avsluta Photoshop och skrivbordsprogrammet Creative Cloud (om det är installerat).

2. Navigera till nedanstående mapp.

Windows 7 och 8: \Användare\[användarnamn]\AppData\Roaming\Adobe\Adobe Photoshop CC, CC 2014 eller CC 2015

3. Ta bort mappen CT Font Cache (Photoshop CC, CC 2014 och CC 2015) och töm papperskorgen.

Starta om Photoshop och kontrollera ifall problemet kvarstår.

Lösning 7: Ta bort systemets cacheminne för typsnitt

Mac OS

Ta bort systemets typsnittscache genom att köra ett kommandoradsverktyg i Terminal-appen. Det här kommandot är en del av Mac OS. Var försiktig när du använder Terminal eftersom det påverkar ditt operativsystem till en viss nivå.Du kan öppna Atsutil-manualen genom att ange ”man atsutil” (utan citationstecken) och trycka på retur. Du kan även läsa denna artikel i MacWorld.

1. Avsluta Photoshop och Creative Cloud (om det är installerat).

2. Välj Program > Verktyg.
  3. Öppna terminalen.

4. Skriv följande kommando och tryck på Retur-knappen

sudo atsutil databases –remove

Windows

Visa dolda filer och mappar (se Visa dolda filer och mappar) och gör sedan enligt följande:

1. Stäng alla Adobe-program, inklusive Creative Cloud (om det är installerat).

2. Gå till \Windows\ServiceProfiles\LocalService\Appdata\Local

3. Ta bort filen *FNTCACHE*.DAT eller *FontCache*.dat.

Obs!

Asterisken (*) anger olika siffror, bokstäver eller ord, till exempel FontCache-S-1-5-21.dat.

Vanligtvis är det en bra idé att också ta bort Photoshops cacheminne för typsnitt (lösning 6) när operativsystemets cacheminne tas bort. Kontrollera ifall problemet kvarstår.

Lösning 8: Isolera typsnittet som orsakar problemet (endast Mac OS)

Viktigt: I Mac OS X 10.7 är användarbiblioteket som standard en dold mapp. För att komma åt filerna i den dolda mappen vid felsökning av Adobe-program finns det ytterligare information i avsnittet Åtkomst till dolda filer i användarbibliotek.

Kontrollera att dina typsnitt finns i en och samma typsnittsmapp:

•  /Användare/[användarnamn]/Bibliotek/Fonts
  •  /Bibliotek/Fonts

Om det inte finns kopior av dina teckensnitt, gå vidare med resterande steg. Om det finns kopior av dina teckensnitt, ta bort dem från en av platserna.

Skapa två mappar på skrivbordet. Namnge dem fonttest och goodfonts.

Det finns tre platser där teckensnitt att testa kan finnas. Utför testerna på samtliga mappar som innehåller teckensnitt:

* /Användare/[användarnamn]/Bibliotek/Fonts
* /Bibliotek/Fonts
* /[nätverksdisk]/Bibliotek/Fonts

För att testa ett skadat teckensnitt, behålla hälften av dina teckensnitt i mappen Bibliotek/Fonts. Flytta den andra hälften till mappen fonttest och testa tillståndet som orsakade problemet.

• Om problemet kvarstår finns det skadade teckensnittet i teckensnittsmappen och inte i mappen fonttest. Flytta teckensnittet från mappen fonttest till mappen goodfonts.
  • Om problemet inte uppstår igen finns det skadade teckensnittet i mappen fonttest. Flytta teckensnittet från den officiella teckensnittsmappen till mappen goodfonts. Flytta tillbaka hälften av teckensnitten till den officiella teckensnittsmappen för nästa testomgång.
  • Fortsätt att testa hälften av de återstående teckensnitten och fortsätt att flytta teckensnitten utan problem till mappen goodfonts.
  • När du har kommit fram till vilket teckensnitt det är som orsakar problemet, flytta det från den officiella teckensnittsmappen. Flytta tillbaka alla teckensnitt från mappen goodfonts till den officiella teckensnittsmapp som du testar. Utför dessa tester för alla officiella teckensnittsmappar som innehåller teckensnitt.

Viktigt: Om samma problem uppstår igen när du har tagit bort ett teckensnitt dras ett eller flera teckensnitt med samma problem. Utför dessa steg tills alla skadade teckensnitt har tagits bort.