Yleiskatsaus

Adobe Sign -tekstitageja voidaan käyttää Acrobat-lomakekenttien kanssa kentän erityisten ominaisuuksien määrittelemiseksi. Siinä missä tekstitageja lisätään suoraan asiakirjaan sisällön ohessa, PDF-tageja käytetään kenttien nimeämiseen, sääntöjen määrittämiseen ja sijoitetun kentän vahvistamiseen. Acrobat-lomakekentät yhdistävät vedä ja pudota -tyyppisen laadintaympäristön tekstitagien joustavuuteen.

Kun asiakirja ladataan Adobe Sign -asiakirjakirjastoon tai lähetetään allekirjoitettavaksi, järjestelmä käsittelee Acrobat-lomakekentät ja muuttaa ne Adobe Sign -lomakekentiksi. Järjestelmä hakee erityisesti nimeä, joka kentälle annetaan, ja todentaa, että Adobe Sign -tagi on määritelty. Sitten se luo Adobe Sign -lomakekentän, jolla on määrittelemäsi ominaisuudet.

Tagit sallivat erityisten ominaisuuksien määrittämisen kentille. Käyttämällä tätä yhdessä Acrobatin lomakekentän sijoitustyökalujen kanssa saat asiakirjastasi täysin toimivan ja sen ulkonäöstä ammattilaistasoisen.

Tekstitagiversio

Tämä asiakirja kuvaa Adobe Sign -tekstitagien syntaksin nykyistä 2.0-versiota. Tätä syntaksia tulisi käyttää kaikissa uusissa asiakirjoissa sekä olemassa olevien asiakirjojen uusissa versioissa. Jollet ole perehtynyt Adobe Signin tekstitageihin, tutustu tekstitagien dokumentaatioon.

Lomakkeiden luominen Adobe Signille

Acrobat mahdollistaa lomakekenttien fyysisen sijoittelun suoraan asiakirjan sivuille. Tämä osio selittää, kuinka lomakekenttiä lisätään asiakirjaan ja miten asiakirjasi kenttien ulkonäöstä saa yhtenäisemmän.

Lomakkeen valmisteleminen

1. Avaa Acrobatia käyttäen PDF-tiedosto, jonka haluat muuntaa Adobe Sign -lomakkeeksi.

2. Valitse Työkalut > Valmistele lomake.

Napsauta Valmistele lomake.
  3. Napsauta Aloita. Acrobat DC luo lomakkeen ja avaa sen lomakkeenmuokkaustilassa. Oikeanpuoleinen ruutu näyttää lomakkeen muokkausvaihtoehdot. Työkalurivi sisältää lomakekenttätyökalut lisäkenttien lisäämiseksi.

Napsauta Aloitus

Acrobat hakee asiakirjasta sellaista tekstiä (tunnistettavissa alleviivattuina välilyönteinä tai tyhjinä laatikoina), joka voidaan muuntaa lomakekentiksi, ja pyrkii sijoittamaan sopivan kentän siihen sijaintiin.

Huomautus:

Jos asiakirjalla ei jo ole välilyöntejä tai laatikoita muunnettaviksi, näkyviin tulee dialogi, joka ilmoittaa, että lomakekenttiä ei löytynyt. Jatka painamalla OK.

4. Napsauta oikeanpuoleisessa ruudussa Lisää ja valitse sitten Muunna Adobe Sign -lomakkeeksi.

5. Kun saat ilmoituksen, että Acrobat poistaa lomakekentät, joita Adobe Sign ei tue, napsauta Seuraava

Muuntovaroitus
  6. Jos saat vielä ilmoituksen, napsauta OK.

Kenttävaroitus

Puhdista automaattinen kenttäsijoittelu

Luodessaan kenttiä Acrobat hakee maamerkkejä, kuten alaviivaryhmiä, laatikoita ja ympyröittä, jotka saattavat viitata kenttiin, valintaruutuihin ja valintapainikkeisiin.. Lisäksi ympäröivä teksti hyödynnetään, jotta luodut kentät saavat merkityksellisen nimen.  On kuitenkin varsin todennäköistä, että kenttiä päätyy virheellisesti nimetyiksi tai sijoitelluiksi, niin että manuaalinen hienosäätö on välttämätöntä.

Acrobat-kenttäsijoittelu

Tarkista lomakkeesi, poista kaikki ylimääräiset kentät ja siirrä väärään paikkaan joutuneet kentät.

Puhdistettu kenttäsijoittelu

Huomautus:

Kaikilla automaattisesti sijoitetuilla kentillä on yksilöllinen nimi, joka eräissä tapauksissa voi olla merkitykseltään hämärä (esimerkiksi "fill_3").

Tässä vaiheessa kannattaa nähdä vaivaa kenttien mielekkääksi nimeämiseksi, jos haluat luoda raportteja asiakirjaan liittyvistä aiheista ja haluat hyödyntää sen tietoja.

Kun haluat nimetä kentän uudelleen, napsauta sitä kahdesti (tai napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse valikosta Ominaisuudet). Kentän nimi näkyy ominaisuusikkunan ylimpänä.

Tekstikentän ominaisuudet

Lomakekenttien manuaalinen sijoittelu

Jos kenttien automaattinen sijoittelu ei löydä kaikkia kenttiäsi, joudut lisäämään ne manuaalisesti. Tämä tehdään yksinkertaisesti napsauttelemalla, jolloin käytetään Acrobat-ikkunan yläosan työkaluriviä.

1. Kun haluat lisätä lomakkeeseen kentän, valitse napsauttamalla työkaluriviltä sopiva kuvake kenttää varten.

Acrobatin Adobe Sign -työkalurivi

Kentät vasemmalta oikealle ovat:

• Valitse objekti - Vapauttaa kohdistimen valitsemaan minkä tahansa objektin sivulta
    • Tekstikenttä - Yleisluontoinen syötön salliva tekstikenttä. Useimmilla lomakkeilla kaikkein useimmin käytetty kenttä.
    • Valintaruutu - Käytetään esittelemään ryhmä kohteita, joista käyttäjä voi valita useampia vaihtoehtoja
    • Valintapainikkeet - Käytetään esittelemään ryhmä kohteita, joista käyttäjä saa valita vain yhden
    • Avattava ruutu - Luettelo kohteita, joista käyttäjä saa valita yhden
    • Allekirjoituskenttä - Yksikenttäinen allekirjoitus
    • Allekirjoituslohko - Monikenttäinen allekirjoitus, joka sisältää ainakin allekirjoitus- ja sähköpostikentät, mutta joka voi valinnaisesti sisältää myös allekirjoittajien työnimikkeen ja/tai yrityksen sen mukaan, millaiset asetukset asiakirjan lähettämiseen käytetyllä Adobe Sign -tilillä on.
    • Nimikirjaimet - Yksittäinen nimikirjainkenttä, joka voi sisältää enintään neljä merkkiä.
    • Työnimike - Pakollinen kenttä, johon tulee syöttää vastaanottajan työnimike.
    • Yritys - Pakollinen kenttä, johon tulee syöttää vastaanottajan yrityksen nimi.
    • Koko nimi - Vain luettava kenttä, joka näyttää ladotun version allekirjoituskenttään syötetystä tekstistä.
    • Sähköposti - Vain luettava kenttä, joka näyttää vastaanottajan sähköpostiosoitteen.
    • Pvm - Vain luettava kenttä, joka näyttää ajantasaisen aikaleiman, kun vastaanottaja avaa sopimuksen.
    • Pidä työkalu valittuna - Tätä kuvaketta napsauttamalla voit ottaa käyttöön tai lakata käyttämästä useiden kenttien samanaikaista asettamismahdollisuutta.  Kun ominaisuus poistuu käytöstä, kohdistin palaa valitsinnuoleen kentän sijoittamisen jälkeen. Kun ominaisuus on käytössä, kohdistin jää kentän jälkeen niin, että voit sijoittaa useita kenttiä joutumatta ensin valitsemaan kuvaketta uudestaan.

Huomautus:

Pakolliset ja vain luettavat kentät ovat vastaanottajakohtaisia, eli ne on tarkoitettu keräämään tietoja vain vastaanottajasta, jolle ne on määritelty. Jos haluat pyytää muuta sisältöä kuin vastaanottajan henkilökohtaisia tietoja, käytä tekstikenttää. Jos esimerkiksi tarvitset jonkin päivämäärän, joka ei ole sopimuksen allekirjoituspäivämäärä, käytä tekstikenttää ja vahvista kenttä päivämäärämuotoiseksi.

2. Kohdistin siirtyy sitten näyttämään valitsemasi kentän jäljen. Sijoita kenttä haluamaasi paikkaan napsauttamalla.

Kentän jälki
  3. Kun kenttä ensimmäisen kerran sijoitetaan sivulle, näkyviin tulee pieni ikkuna, jossa kentän nimeä voi vaihtaa ja osapuolen roolin voi määritellä. On järkevää antaa kentälle merkityksellinen nimi, mutta osapuolen nimen saa määrittää vain henkilö, joka ymmärtää miten asiakirjan allekirjoitusmenettely tapahtuu ja miten osapuolten rooleja sovelletaan asianmukaisesti.

Sijoitetun kentän ominaisuudet
  4. Napsauta ja siirrä yhtä kentän kehyksen sinisistä laatikoista (tai kahvoista) kun haluat muuttaa kentän kokoa.

Kentän koon muuttamine

Kenttien tasaaminen ja koon yhteensovittaminen

Kun kentät on sijoitettu suunnilleen oikeaan kohtaan asiakirjaa, voit Acrobat-työkalujen avulla huolehtia siitä, että kentät ovat linjassa ja saman kokoisia, niin että lomake näyttää viimeistellyltä ammattilaistyöltä.

Huomautus:

Kun haluat valita useita kenttiä, voit joko pitää Ctrl/Cmd-nappia painettuna ja napsauttaa yksittäisiä kenttiä tai napsauttaa PDF-tiedostoa ja vetää kohdistinta niin, että se piirtää laatikon. Kaikki ainakin osittain piirrettyyn laatikkoon sisältyvät kentät valitaan. Kun haluat poistaa kenttien valinnat, napsauta mitä tahansa kohtaa PDF-tiedostossa.

1. Ensimmäinen askel kenttien tasaamiseen on luoda yksi oikein sijoitettu kenttä. Alla olevassa esimerkissä osoitekenttä on muokattu oikean kokoiseksi manuaalisesti napsauttamalla ja vetämällä.

Karkea lomakekentän sijoittaminen

Voit nähdä että oikeanpuoleinen kontaktikenttä on yhtä korkea ja että puhelin-, faksi- ja tilausnumerokentille tulee sama leveys.

2. Valitse sekä osoite- että kontaktikenttä. Huomaat, että kenttien rajat saavat toisen värin kuin muilla kentillä. Tämä merkitsee, että ne ovat valittuina.

Valitut kentät

Huomautus:

• "Malli"-kentässä näkyvät siniset "kädensija"-ruudut. Kun käytät tasaus- tai koonsovitustyökaluja, kaikki kentät tasataan tai sovitetaan mallikentän mukaisiksi.
    • Kun kaikki kentät on valittu, voit muuttaa mallikenttää napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella kenttää, jonka haluat olevan mallina.
    • Napsauttaminen valittujen kenttien ulkopuolelle poistaa kaikkien kenttien valinnat.

3. Acrobat-ikkunan oikea yläosa näyttää tasaustyökalut. Napsauta kuvaketta Sama leveys ja korkeus.

Leveyden ja korkeuden sovittamistyökalu

Kontaktikenttä muuttuu osoitekentän kokoiseksi.

Leveydeltään ja korkeudeltaan tasatut kentät
  4. Kun molemmat kentät ovat yhä valittuina, napsauta Tasaa ylös -kuvaketta, niin kontaktikenttä tasautuu kenttien yläosan mukaan.

5. Napsauta kontaktikenttää vasemmalla painikkeella, niin että valitset juuri sen kentän, ja säädä sitten kahvat vasemmalla ja oikealla sen sovittamiseksi paikalleen.

Säädä manuaalisesti kentän leveys sopivaksi.
  6. Valitse sitten kaikki sarakkeen kentät. Varmista, että käyttämäsi mallikenttä on oikea.

Valitse kaikki sarakkeen kentät.
  7. Napsauta Leveyden sovitus -kuvaketta. Näin kaikki kentät muuttuvat saman levyisiksi.

Kentät, joiden leveys on yhteensopiva
  8. Kun kaikki kentät ovat yhä valittuina, napsauta Tasaus vasemmalle -kuvaketta.

Vasemmalle tasatut kentät
  9. Säädä kentät oikean korkuisiksi  Tämä voidaan tehdä tarvittaessa manuaalisesti kullekin kentälle, tai voit manuaalisesti säätää yhden kentän sopivaksi ja valita sitten muut niin että ne muuttuvat oikean korkuisiksi.

Kenttäkorkeuteen sovitetut kentät
  10. Kenttien hienosäätö voidaan tehdä käyttämällä näppäimistön nuolinäppäimiä.  Valitse yksi tai useampia kenttiä ja käytä sitten nuolia kenttien hitaaseen ja varovaiseen liikuttamiseen.

Kaikki kentät oikean kokoisia

Huomautus:

Muista, että voit zoomata PDF-tiedostoon niin että saat kenttäobjektit suuremmiksi ja voit säätää niitä tarkemmin.

11. Noudata samaa periaatetta ja sovita loput kentät sopivien mallien mukaisiksi:

Tässä esimerkissä toimisit seuraavasti:

• Valitse kontakti-, sähköposti- ja verkkosivustokentät ja sovita ne saman levyisiksi
    • Tasaa kentät vasemmalle
    • Valitse rivikentät (puhelin ja sähköposti) ja sovita ne saman korkuisiksi
    • Linjaa ne sitten yläosan tasaustyökalulla.
    • Toista sama menettely myös kenttäriveillä Faksi ja Verkkosivusto.
    Kaikki kentät oikeassa koossa ja oikealla paikalla

Kun kaikki kentät ovat paikallaan, asiakirja täyttää vähimmäisehdot, jotta se voidaan lähettää Adobe Signin kautta.

Kaikilla kentillä on tunnisteena nimi, mutta niitä ei ole yksiselitteisesti määritetty tietylle vastaanottajalle, eikä kenttien sisältöä ole vahvistettu.

Jos haluat sisällyttää kenttien ominaisuudet, sisällön vahvistuksen, ulkonäköehtoja tai laskutoimituksia, sinun on liitettävä kentän nimeen argumentteja, aivan kuten tekisit käyttäessäsi tekstitageja.

Tagien käyttäminen sijoitelluissa lomakekentissä

Sitä mukaa kun liität kenttiä lomakkeeseen, Acrobat-sivun oikeassa raiteessa näkyy luettelo kenttänimistä. Luetteloa voi käyttää asiakirjan minkä tahansa lomakekentän nopeaan hakemiseen ja avaamiseen olematta juuri sillä sivulla, ja luettelo lisää numeron nimen perään, jos on tarpeen ilmoittaa, että sama kenttänimi on olemassa useammalla kuin yhdellä sivulla.

Huomautus:

Yksilöllisten kenttänimien takana on yksilöllistä sisältöä. Kentät, joilla on sama nimi, tarjoavat saman sisällön.  Täyttämällä yhden kentän lähetät saman sisällön automaattisesti kaikkiin muihin samannimisiin kenttiin. Tästä on hyötyä, kun lomakkeesi kysyy samaa tietoa monessa paikassa.

Jos käytät Acrobatin automaattisesti sijoittamia kenttiä, kenttiesi nimistä tulee pelkästään yksinkertaisia kuvailevia merkkijonoja. (Jos ne eivät ole merkityksellisiä, on suositeltavaa, että näet vaivaa tehdäksesi niistä sellaisia.)

Kenttänimet ilman argumentteja

Työkaluriviltä sijoitetuilla kentillä voi olla pitempi nimi, joka voi sisältää samanlaisia argumentteja kuin tekstitagimuoto.

Kenttänimet, joihin on lisätty argumentteja

Lomakekenttien nimeäminen

Muuttamalla lomakekentän nimen Adobe Sign -tagiksi voit käyttää kaikkia Adobe Signin tunnistamia lomakekenttien ominaisuuksia dokumentissa tilaa käyttämättä, kuten tekstitagien ollessa kyseessä.

Voit avata lomakekentän ominaisuusvalikon kaksoisnapsauttamalla kenttää tai napsauttamalla hiiren kakkospainiketta ja valitsemalla valikosta Ominaisuudet.

Ominaisuudet-valikon välilehti Yleinen näyttää nimen, työkaluvihjeen, kenttätyypin, osallistujan roolin ja

kentän yleiset ominaisuudet.

Tekstikentän ominaisuudet
  • Nimi - Paikka, johon lomakekentän tagi lisätään.
  • Työkaluvihje - Tieto, joka hyppää näkyviin, kun hiiren osoitinta pidetään kentän kohdalla.
  • Kentän tyyppi - Ilmaisee kentän tyyppiä (esim. teksti, allekirjoitus, päivämäärä tms.).
  • Osallistujan rooli - Määrittää, kuka allekirjoittamiseen osallistuvista saa vuorovaikuttaa kentän kanssa, kuten lähettäjä, allekirjoittaja, esitäyttäjä tms.
  • Vain luku - Estää kentän käytön ja muokkauksen, käytetään yleensä jos kenttä täyttyy integraation tai CSV-tiedoston kautta.
  • Vaadittu - Osoittaa pakolliset kentät, joihin on lisättävä tietoja, jotta allekirjoitusmenettelyn voi suorittaa.

Vaikka Adobe Signin veto- ja pudotusperustainen laatimisympäristö ei tue (eikä tarjoa valintamahdollisuutta) monirivisille kentille, tällaisen kentän voi laatia Acrobatilla, ja sen saa toimimaan Adobe Signillä. Tämä valinta löytyy "Valinnat"-välilehdestä nimellä "Moniriviset tekstikentät".

Katso Tekstitagien dokumentaatiosta tagit, joita tarvitset asiakirjasi lomakekentissä.

Huomautus:

Tekstitagien dokumentaatio näyttää kaikki tagit niin, että niiden ympärillä on "{{}}", koska tämä on jäsennyksen vuoksi välttämätöntä. Nämä aaltosulkeet eivät ole tarpeellisia luotaessa kenttiä Acrobatissa, ja ne tulee mieluummin jättää pois.

Muiden objektien sijoittaminen

Vakiotekstikenttien lisäksi Acrobatilla on valintaruutuja, valintapainikkeita ja avattavia valikkoja, jotka toimivat Adobe Signissä. Näiden objektien valintoja voi soveltaa käyttämällä tagin argumentteja tai Acrobatin asiakirjaominaisuuksien avulla.

Jos päätät käyttää Acrobatin objektiominaisuuksia, muista kuitenkin syöttää objektinimen perustagi. Jos sinulla esimerkiksi on valintaikkuna ja kaikki sen asetukset on määritetty ominaisuusikkunassa, anna sille nimeksi esimerkiksi CB1_es_signer1. Tämä varmistaa, että objektilla on nimi ja että se määritetään aiotulle vastaanottajalle.

Valintaruudut

Kun valitset "Valitse objekti" -rivistä "Valintaruudun", kohdistin muuttuu ja mahdollistaa valintaruudun sijoittamisen. Katso lisätietoja kohdasta Lomakekenttien manuaalinen sijoittelu.

Voit avata valintaruudun ominaisuusvalikon kaksoisnapsauttamalla kenttää tai napsauttamalla hiiren kakkospainiketta ja valitsemalla valikosta Ominaisuudet.

Kohdassa Valinnat saatavana ovat asetukset Valintaruudun tyyli, Vientiarvo, ja Valintaruudun oletusvalinta on valittuna. Valintaruudun tyylin muuttaminen ei vaikuta valintaikkunan visuaaliseen esittämiseen Adobe Signissä, mutta tuloksena syntyvässä PDF-asiakirjassa valittua tyyliä sovelletaan.

Valintaruudun ominaisuudet

Valintapainikkeet

Kun valitset "Valitse objekti" -rivistä "Valintapainikkeen", kohdistin muuttuu ja mahdollistaa valintapainikkeen sijoittamisen. Katso lisätietoja kohdasta Lomakekenttien manuaalinen sijoittelu.

Kun sijoitat valintapainikkeen paikalleen, perusominaisuuksien dialogi antaa varoituksen, että ryhmässä on oltava vähintään kaksi valintapainiketta, koska valintapainikkeilla valitaan "yksi tai toinen" ratkaisu.

Toinen valintapainike voidaan lisätä napsauttamalla "Lisää toinen painike" tai valitsemalla "Valitse objekti" -työkalurivistä uudelleen "Valintapainike", sijoittamalla se paikalleen ja nimeämällä se uudelleen saman ryhmänimen mukaisesti.

Valintapainikevaroitus

Voit avata valintapainikkeen ominaisuusvalikon kaksoisnapsauttamalla kenttää tai napsauttamalla hiiren kakkospainiketta ja valitsemalla valikosta Ominaisuudet.

Valintapainikekentän ominaisuudet

Valinnat-kohdassa saatavana olevat asetukset ovat Painiketyyli, Valintapainikkeen valinta ja seuraavat kaksi valintaa: Painike on oletusarvoisesti valittuna ja Samannimiset ja saman valinnan tarjoavat painikkeet valitaan samanaikaisesti, joka yhdistää samannimiset valintapainikkeet toisiinsa. Valintapainikkeen nimi määrittää, mihin ryhmään se kuuluu, joten jos luot painikevalintaryhmän, ne on nimettävä samalla tavalla, jotta ne kuuluisivat samaan ryhmään.

Avattavat valikot

Kun valitset "Valitse objekti" -rivistä "Avattavan valikon", kohdistin muuttuu ja mahdollistaa avattavan valikon sijoittamisen. Katso lisätietoja kohdasta Lomakekenttien manuaalinen sijoittelu.

Voit avata avattavan valikon ominaisuusvalikon kaksoisnapsauttamalla kenttää tai napsauttamalla hiiren kakkospainiketta ja valitsemalla valikosta Ominaisuudet.

Avattavan valikon kenttäominaisuudet

Kohdassa Valinnat saatavana ovat asetukset Kohde, Vientiarvo, Kohdeluettelo, Kohteiden lajittelu, Salli käyttäjän lisätä mukautettua tekstiä, Tarkista oikeinkirjoitus ja Vahvista valittu arvo välittömästi.

Syötä valinnan nimi "Kohde"-kenttään. Suositellaan myös vientiarvon lisäämistä. Jos kohde on "Punainen", vientiarvo voi olla "P". Tämä arvo voidaan sitten viedä allekirjoittamisen aikana.

Kun olet määrittänyt avattavan valikon, paina Lisää-painiketta. Tämä siirtää valinnat alas kohdeluetteloon, jossa niitä voi lajitella ja hallita.

Avattavan valikon kenttäominaisuudet

Ladattava versio

Lataa