Kun avaat Photoshopin, Työkalut-paneeli tulee näkyviin näytön vasempaan reunaan. Joidenkin Työkalut-paneelin työkalujen vaihtoehdot näkyvät tilannekohtaisella asetusrivillä.

Jotkin työkalut voi laajentaa niin, että niiden alla olevat kätketyt työkalut tulevat näkyviin. Jos työkalukuvakkeen oikeassa alakulmassa on pieni kolmio, työkalun alla on kätkettyjä työkaluja.

Saat minkä tahansa työkalun tiedot näkyviin siirtämällä osoittimen työkalun kohdalle. Työkalun nimi tulee näkyviin osoittimen alapuolelle työkaluvihjeenä.

Katso kuvin varustettu yleiskatsaus Photoshopin eri työkaluista kohdasta Työkaluvalikoimat.

Photoshop Mixin avulla voit muun muassa tehdä valokuviin parannuksia hävittämättä tietoja, tehdä valintoja sekä leikata ja sekoittaa kuvia suoraan iPhonella tai iPadilla.

Lue lisää ja lataa Photoshop Mix.

Työkalujen valitseminen ja näyttäminen

Työkalun valitseminen

1. Tee jokin seuraavista toimista:
    • Napsauta Työkalut-paneelissa näkyvää työkalua. Jos työkalun oikeassa alakulmassa on pieni kolmio, voit tarkastella kätkettyjä työkaluja pitämällä hiiren painiketta painettuna. Valitse sitten haluamasi työkalu napsauttamalla sitä.
    • Paina työkalun pikanäppäintä. Pikanäppäin näkyy työkalun työkaluvihjeessä. Esimerkiksi Siirrä-työkalun voi valita painamalla V-näppäintä.

Huomautus:

Voit vaihtaa työkalua väliaikaisesti pitämällä pikanäppäintä painettuna. Kun päästät pikanäppäimestä irti, Photoshop palaa takaisin työkaluun, jota käytit ennen väliaikaista vaihtoa.

Työkalujen käyttäminen

A. Työkalut-paneeli B. Aktiivinen työkalu C. Kätketyt työkalut D. Työkalun nimi E. Työkalun pikanäppäin F. Kätketyn työkalun kolmio

Piilotettujen työkalujen selaaminen

Oletusarvoisesti piilotetusta työkalusta siirrytään toiseen painamalla vaihtonäppäin pohjaan ja painamalla työkalun pikanäppäintä. Jos haluat siirtyä työkalusta toiseen pitämättä vaihtonäppäintä painettuna, voit poistaa asetuksen käytöstä.

1. Valitse Muokkaa > Asetukset > Yleiset (Windows) tai Photoshop > Asetukset > Yleiset (Mac OS).
  2. Poista valinta kohdasta Käytä vaihtonäppäintä työkalun vaihtoon.

Työkaluosoittimien muuttaminen

Kullakin oletusosoittimella on oma toimintopisteensä, josta tehoste tai toiminto kuvassa alkaa. Useimpien työkalujen osoittimet voidaan vaihtaa tarkkuusosoittimiin, jotka näkyvät ristiosoittimina toimintopisteen ympärillä.

Työkalun osoitin on yleensä sama kuin työkalun kuvake ja kyseinen osoitin tulee käyttöön, kun työkalu valitaan. Valintatyökalujen oletusosoitin on ristiosoitin , tekstityökalun oletusosoitin on pystyviivaosoitin  ja piirtotyökalujen oletusosoitin on siveltimen kokoa vastaava kuvake.

1. Valitse Muokkaa > Oletusarvot > Osoittimet (Windows) tai Photoshop > Oletusarvot > Osoittimet (Mac OS).
  2. Valitse työkaluosoittimen asetukset Maalaustyökalut- tai Muut työkalut -osasta:

Vakio

Näyttää työkalukuvakkeet osoittimina.

Tarkka

Näyttää osoittimet hiusristiosoittimina.

Tavallinen siveltimen kärki

Osoittimen ääriviiva vastaa noin 50:tä prosenttia työkalun vaikutusalueesta. Tämä asetus näyttää pikselit, joihin työkalu vaikuttaa näkyvimmin.

Täysikokoinen siveltimen kärki

Osoittimen ääriviiva vastaa lähes 100:aa prosenttia työkalun vaikutusalueesta, eli lähes kaikkia pikseleitä, joihin työkalu vaikuttaa.

Näytä hiusristikko siveltimen kärjessä

Näyttää hiusristikon sivellinmuodon keskellä.

Näytä vain hiusristikko maalaamisen aikana

Parantaa suorituskykyä käytettäessä suuria siveltimiä.

3. Valitse OK.

Piirtotyökalut-kohdan asetuksilla voidaan säätää seuraavien työkalujen osoittimia:

Pyyhekumi-, kynä-, sivellin-, korjaussivellin-, kloonausleimasin-, kuvioleimasin-, pikavalinta-, hankaus-, sumennus-, terävöinti-, varjostus-, lisävalotus- ja pesusienityökalut

Muut työkalut -kohdan asetuksilla voidaan säätää seuraavien työkalujen osoittimia:

Aluevalitsin-, lassovalitsin-, monikulmiolassovalitsin-, taikasauva-, rajaus-, ositus-, paikkaus-, pipetti-, kynä-, liukuväri-, viiva-, maalipurkki-, magneettinen lassovalitsin-, magneettinen kynä-, vapaasti piirtävä kynä-, mitta- ja värinäytetyökalut

Huomautus:

Toisten työkaluosoittimien tilaa voidaan vaihtaa normaalin ja tarkan osoittimen välillä painamalla Caps Lock -näppäintä.

Maalaustyökalujen koon tai kovuuden muuttaminen

Voit muuttaa maalaustyökalun kokoa tai kovuutta vetämällä kuvassa. Vedettäessä muutokset voidaan esikatsella maalauskohdistimessa. (Esikatseluun tarvitaan OpenGL.)

1. Muuta osoittimen kokoa painamalla Alt-näppäintä ja napsauttamalla hiiren kakkospainiketta (Windows) tai käyttämällä Ctrl+Optio-näppäinyhdistelmää (Mac OS) ja vetämällä vasemmalle tai oikealle. Kovuutta voi muuttaa vetämällä ylös tai alas.

Asetusrivin käyttäminen

Asetusrivi näkyy valikkorivin alapuolella työtilan yläosassa. Asetusrivi on tilannekohtainen, eli se muuttuu, kun valitaan toinen työkalu. Jotkin asetusrivin asetuksista (esimerkiksi maalaustilat ja läpinäkyvyys) ovat yhteisiä kaikille työkaluille, kun taas jotkin ovat työkalukohtaisia.

Voit kahvaa käyttämällä siirtää asetusrivin haluamaasi paikkaan työtilassa ja kiinnittää sen näytön ylä- tai alareunaan. Työkaluvihje tulee näyttöön, kun osoitin siirretään työkalun päälle. Voit näyttää tai piilottaa asetusrivin valitsemalla Ikkuna > Asetukset.

Lasso-asetusrivi

A. Kahva B. Työkaluvihje

Voit palauttaa työkalujen oletusasetukset napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella (Windows) tai Ctrl-napsauttamalla (Mac OS) asetusrivin työkalukuvaketta ja valitsemalla sitten pikavalikosta Palauta työkalu tai Palauta kaikki työkalut.

Lisätietoja tietyn työkalun asetusten määrityksestä saat hakemalla työkalun nimeä Photoshopin ohjeessa.

Työkalujen esimääritykset

Voit tallentaa työkalujen esimääritykset ja käyttää niitä myöhemmin uudelleen. Voit ladata, muokata ja luoda työkalujen esimääritysten kirjastoja käyttämällä asetusrivin Työkalun esimäärityksen valitsimella Työkalujen esimääritykset -paneelia ja Esimääritysten hallinta -toimintoa.

Kun haluat valita työkalun esimäärityksen, napsauta Työkalun esimäärityksen valitsinta asetusrivillä ja valitse esimääritys avattavasta paneelista. Voit valita myös Ikkuna > Työkalujen esimääritykset ja valita sitten Työkalujen esimääritykset -paneelista haluamasi esimäärityksen.

Työkalun esimäärityksen valitsimen tuominen näyttöön

A. Napsauta Työkalun esimäärityksen valitsinta asetusrivillä, jolloin näyttöön tulee Työkalun esimääritys -paneeli. B. Valitse esimääritys, niin työkalun asetuksia muutetaan siten, että valittua esimääritystä käytetään aina valittaessa kyseinen työkalu, kunnes paneelivalikosta valitaan Palauta työkalu -komento. C. Poista asetuksen valinta, jos haluat näyttää kaikki työkalujen esimääritykset. Valitse asetus, jos haluat näyttää vain työkalupaletissa valittuna olevan työkalun esimääritykset.

Työkalun esimäärityksen luominen

1. Valitse työkalu ja määritä esimäärityksenä tallennettavat asetukset asetusriviltä.
  2. Tee jokin seuraavista toimista:
    • Napsauta asetusrivillä vasemmalla työkalun vieressä olevaa Työkalun esimääritys -painiketta.
    • Tuo Työkalujen esimääritykset -paneeli näkyviin valitsemalla Ikkuna > Työkalujen esimääritykset.
  3. Tee jokin seuraavista toimista:
    • Napsauta Luo uusi työkalun esimääritys -painiketta .
    • Valitse paneelivalikosta Uusi työkalun esimääritys -vaihtoehto.
  4. Nimeä työkalun esimääritys ja valitse OK.

Työkalujen esimääritysluettelon muuttaminen

1. Avaa Työkalun esimääritykset -paneelivalikko napsauttamalla kolmiota ja valitse jokin seuraavista:

Näytä kaikki työkalujen esimääritykset

Näyttää kaikki ladatut esimääritykset.

Lajittele työkalun mukaan

Lajittelee esimääritykset työkalun mukaan.

Näytä nykyiset työkalujen esimääritykset

Näyttää vain aktiivisen työkalun ladatut esimääritykset. Voit myös valita Vain nykyinen työkalu -asetuksen Työkalun esimääritykset -paneelista.

Vain teksti, Pieni luettelo tai Suuri luettelo.

Määrää, miten esimääritykset näkyvät paneelissa.

Huomautus:

Jos haluat luoda, ladata ja hallita työkalujen esimäärityskirjastoja, katso kohtaa Esimääritysten hallinnan käyttäminen