Felsöka problem rörande Photoshops grafikprocessor och grafikdrivrutiner

Lös problem som orsakas av defekta, ouppburna eller inkompatibla GPU eller grafikdrivrutiner.

Avaktivera grafikprocessorn för att snabbt precisera problemet

Avgör snabbt om problemet är relaterat till din grafikprocessor eller drivrutin genom att avaktivera GPU-accelerationen.

• Gå till Photoshops Inställningar > Prestanda och avmarkera Använd grafikprocessor och starta om Photoshop.
    Om du vill ha hjälp med att få åtkomst till inställningar kan du se Justera inställningar i Photoshop.

Om problemet försvinner kan du gå vidare med felsökning genom att utföra Felsökningssteg för grafikdrivrutin och GPU.

Felsökningssteg för grafikdrivrutin och GPU

1. Kontrollera att du använder den senaste versionen av Photoshop.

Obs!

Det kan uppstå problem med grafikprocessorn när du använder Photoshop i macOS 10.15.7.

Du kan lösa det genom att uppgradera macOS till version 11.3 (Big Sur). Om du inte kan uppdatera macOS-versionen till 11.3 följer du den provisoriska lösning som beskrivs i Photoshop och Catalina.

2. Försäkra dig om att grafikkortet är kompatibelt med Photoshop.

För att avgöra märke och modell för grafikkortet ska du starta Photoshop och välja Hjälp > Systeminformation för att se information om grafikprocessorn.

Systeminformation om Photoshop

3. Uppdatera grafikdrivrutinen.

Att uppdatera dina bildskärmsdrivrutiner kan lösa många problem, så som krascher, felaktig återgivning av objekt samt prestandaproblem. Få uppdateringar direkt från grafikkortstillverkaren:

macOS

Grafikdrivrutiner uppdateras via operativsystemsuppdateringar.

Windows

Windows Update kan inte alltid ge dig de senaste och bästa drivrutinerna. Du måste gå direkt till korttillverkarens webbplats för att söka efter drivrutinsuppdateringar:

Starta om Photoshop efter att du har installerat uppdateringarna. Starta Använd grafikprocessor genom att välja Inställningar > Prestanda > Använd grafikprocessor och gör om stegen som orsakade problemet.

Obs!
    • Se till att du väljer rätt drivrutin. Drivrutiner för Notebook har ibland ett annat namn än liknande drivrutiner för stationära datorer.
    • Vissa grafikkortstillverkare har annan programvara som måste uppdateras utöver grafikdrivrutinen. Läs uppdateringsinstruktionerna noga och kontakta videoadaptertillverkaren direkt som du inte förstår instruktionerna.
  4. Kontrollera cachenivåinställningarna.

Om du har ställt in dina cachenivåer till 1 i Photoshop-inställningarna kan du uppleva prestandaproblem med funktioner som använder grafikprocessorn.

Återställ Cachenivåerna till standardinställningarna, vilket innebär 4:

1. Välj Redigera > Inställningar > Prestanda (Windows) eller Photoshop > Preferenser > Prestanda (macOS).
    2. Ange Cachenivåer till 4.
    3. Avsluta och starta om Photoshop.

Gör om stegen som orsakade problemet efter du har startat om Photoshop.

5. Återställ dina inställningar.

Genom att återställa inställningar återgår Bildprocessorns inställningar till sitt standardläge.

Se Återställ inställningsfiler till standardläge.

Efter du återställt dina inställningar, starta om Photoshop och gör om stegen som orsakade problemet.

6. Obs!

I augusti 2021-versionen (v22.5) har väljaren för avancerat ritningsläge tagits bort.

Ändra Avancerade inställningar för Ritningsläge till Grundläggande.

Genom att ställa in Ritningsläget till Grundläggande används minst mängd VRAM och tillåter grundläggande grafikprocessorfunktioner:

a. Välj Redigera > Inställningar > Prestanda (Windows) eller Photoshop > Preferenser > Prestanda (macOS).

b. I panelen Prestanda klickar du på Avancerade inställningar.

c. Ange Ritningsläge till Grundläggande.

d. Avsluta och starta om Photoshop.

Om lösningen fungerar ska du växla Ritningsläge till Normal. Starta om Photoshop och se om problemet återkommer. Om problemet inträffar igen ändrar du tillbaka till Grundläggande läge.

Om du ändrar Prestandainställningarna för att felsöka ett problem måste du starta om Photoshop efter varje ändring.

För mer information om grafikprocessorinställningar och hur du optimerar dem för ditt arbetsflöde, se Vanliga frågor om Photoshop grafikprocessor (GPU).

7. Konfigurera datorer med flera grafikkort.

Ultralätta bärbara datorer och enkla stationära datorer använder ofta ett integrerat grafikkort som använder mindre ström för att bevara batteriet och delar minne med grafikkortet.

Mer avancerade datorer har ofta ett diskret dedikerat grafikkort som använder eget minne (VRAM), har större processorkraft och inte använder upp RAM.

Mer avancerade bärbara datorer använder två grafikkort, ett integrerat när du använder batteriet och ett diskret grafikkort när du är ansluten till ett uttag.

Om systemet har mer än ett grafikkort ska du se till att Photoshop har tilldelats högpresterande grafikkort snarare än integrerat grafikkort eller energisparande grafikkort för bästa upplevelse. Om du ändrar dessa inställningar på bärbara datorer ökar batterianvändningen.

Windows:

NVIDIA:

a. Högerklicka på skrivbordet och välj NVIDIA-kontrollpanelen.

b. Klicka på Hantera 3D-inställningar.

c. Klicka på Programinställningar och lägg till Photoshop.exe och sniffer.exe. Ändra grafikprocessorn som du föredrar till High-performance NVIDIA-processor.

AMD:

a. Högerklicka någonstans på skrivbordet och välj AMD Catalyst Control Center eller Configure Switchable Graphics.

b. Klicka på Bläddra och välj High Performance i stället för Power Saving.

macOS:

• Välj Systeminställningar > Strömsparare och avmarkera sedan Automatiskt grafikbyte.
    Automatisk grafikväxling.

8. Avaktivera grafikkortet som använder mindre ström.

Om steg 7 inte löser problem som uppstår när du använder mer än ett grafikkort kan du överväga att avaktivera ett av grafikkorten.

Obs!
    • Var försiktig och tänk på att avaktiveringen av grafikkortet kan leda till instabilitet i systemet.
    • Läs instruktionerna noga och kontakta videoadaptertillverkaren direkt som du inte förstår instruktionerna.

För att avaktivera ett grafikkort kan du använda Enhetshanteraren i Windows. Högerklicka på kortets namn i Enhetshanteraren och välj Avaktivera.

9. Använd inte Photoshop på en virtuell motor (VM).

Körning av Photoshop på virtuella maskiner (VM) har inte testats i större utsträckning och stöds inte officiellt på grund av kända fel med funktioner som är beroende av grafikprocessorn i VM-miljöer.

10. Köp ett kompatibelt grafikkort eller avaktivera grafikprocessorn.

Om inget av felsökningsstegen ovan löser problemet är det sista alternativet att köpa ett kompatibelt grafikkort eller helt avaktivera inställningarna i grafikprocessorn genom att följa dessa steg:

1. Starta Photoshop.
    2. Välj Redigera > Inställningar > Prestanda (Windows) eller Photoshop > Preferenser > Prestanda (macOS).
    3. Avmarkera Använd grafikprocessor.
    4. Avsluta och starta om Photoshop.
  11. Om grafikprocessorinställningen är avaktiverad och du inte kan aktivera den kontrollerar du att bildskärmen är ansluten till grafikprocessorn och inte till moderkortet.

När du har utfört felsökningsstegen ovan kan du bekräfta resultatet genom att aktivera alternativet för Använd grafikprocessor i Inställningar > Prestandapanelen.

Ytterligare information

Obs!

Är du osäker om din grafikprocessor eller drivrutin är orsaken?

Se Avaktivera grafikprocessorn för att snabbt begränsa problemet.

Photoshop

Vanliga problem som orsakas av en defekt grafikdrivrutin utan stöd eller inkompatibel grafikprocessor (kallas även grafikkort, videokort eller GPU):

• Krascher, prestandaproblem, felaktigt återgivna fönster eller föremål, arbetsytor blinkar/flimrar, artefakter i Photoshop.
  • Photoshop kraschar eller hänger sig vid start.
  • Bildarbetsytan blinkar eller flimrar.
  • Photoshops menyrad saknas.

Se Felsökning av grafikprocessor (GPU).

Felmeddelandet Grafikhårdvara dyker upp när du först startar Photoshop

Se Grafikhårdvara stöds inte officiellt för 3D.
Se Photoshop har stött på ett problem med skärmdrivrutinen.

Funktioner har avaktiveras:

Se Oljemålning är gråmarkerad.

Camera Raw använder grafikprocessorn på ett annat sätt än Photoshop. Om du upplever krascher, prestandaproblem eller felaktigt återgivna fönster eller objekt, problem med omritning eller artefakter specifikt när du öppnar filer i Adobe Camera Raw:

Se Vanliga frågor om Camera Raws grafikprocessor (GPU).