Felsök problem med Photoshops grafikprocessor och grafikdrivrutiner

Lös problem som orsakas av GPU eller grafikdrivrutiner som är defekta, inkompatibla eller som inte stöds

Innan du börjar

Se till att Adobe Photoshop är uppdaterat om du inte redan har gjort det:

Se också till att du har gjort följande kontroller innan du fortsätter med felsökningsstegen för GPU:

Kontroll av GPU-kompatibilitet

Med Photoshop 23.0 kan du köra kompatibilitetskontrollen av grafikprocessorn för att säkerställa att grafikprocessorn är kompatibel. Gör det genom att gå till Hjälp > GPU-kompatibilitet och se dialogrutan som öppnas.

Kontroll av GPU-kompatibilitet

Kontroll av GPU-kompatibilitet

För att avgöra märke och modell för grafikkortet ska du starta Photoshop och välja Hjälp > Systeminformation för att se information om grafikprocessorn:

Systeminformation om Photoshop

Kontrollera om GPU orsakar problem med Photoshop

Är du osäker på om din grafikprocessor eller drivrutin orsakar problemet med Photoshop? Om du avaktiverar GPU-acceleration kan du precisera orsaken till problemet.

Om du vill göra det går du till Redigera > Inställningar > Prestanda (Windows) eller Photoshop > Inställningar > Prestanda (macOS) och avmarkerar Använd grafikprocessor. Starta sedan om Photoshop. Mer information om Photoshop-inställningar finns i Justera inställningar i Photoshop.

Om problemet kvarstår fortsätter du felsökningen genom att utföra de felsökningssteg för grafikdrivrutin och GPU som finns angivna nedan.

Felsökningssteg för grafikdrivrutin och GPU

1. Uppdatera grafikdrivrutinen.

Att uppdatera bildskärmsdrivrutiner kan lösa många problem, så som kraschar, felaktig återgivning av objekt samt prestandaproblem. Få uppdateringar direkt från grafikkortstillverkaren:

macOS: Grafikdrivrutiner uppdateras via operativsystemsuppdateringar.

Windows: Windows Update kan inte alltid ge dig de senaste och bästa drivrutinerna. Du måste gå direkt till korttillverkarens webbplats för att söka efter drivrutinsuppdateringar:

Obs!
    • Se till att du väljer rätt drivrutin. Drivrutiner för Notebook har ibland ett annat namn än liknande drivrutiner för stationära datorer.
    • Vissa grafikkortstillverkare har annan programvara som måste uppdateras utöver grafikdrivrutinen. Läs uppdateringsinstruktionerna noga och kontakta videoadaptertillverkaren direkt som du inte förstår instruktionerna.
  2. Kontrollera cachenivåinställningarna.

Om du har ställt in dina cachenivåer till 1 i Photoshop-inställningarna kan du uppleva prestandaproblem med funktioner som använder grafikprocessorn.

Återställ Cachenivåerna till standardinställningarna, vilket innebär 4:

1. Välj Redigera > Inställningar > Prestanda (Windows) eller Photoshop > Preferenser > Prestanda (macOS).
    2. Ange Cachenivåer till 4.
    3. Avsluta och starta om Photoshop.

Gör om stegen som orsakade problemet efter du har startat om Photoshop.

3. Återställ dina inställningar.

Genom att återställa inställningar återgår grafiprocessorns inställningar till standardläget.

Se Återställ inställningsfiler till standardläge.

Efter du återställt dina inställningar, starta om Photoshop och gör om stegen som orsakade problemet.

4. Ändra Avancerade inställningar för Open CL.

a. Välj Redigera > Inställningar > Prestanda (Windows) eller Photoshop > Preferenser > Prestanda (macOS).

b. I panelen Prestanda klickar du på Avancerade inställningar.

c. Avaktivera Open CL.

d. Avsluta och starta om Photoshop.

Om du ändrar Prestandainställningarna för att felsöka ett problem måste du starta om Photoshop efter varje ändring.

För mer information om grafikprocessorinställningar och hur du optimerar dem för ditt arbetsflöde, se Vanliga frågor om Photoshop grafikprocessor (GPU).

Avaktivera Open CL

Obs!

I augusti 2021-versionen (v22.5) har väljaren för avancerat ritningsläge tagits bort. I tidigare versioner ställer du in Ritningsläge på Grundläggande i steg c (ovan).

5. Konfigurera datorer med flera grafikkort.

Ultralätta bärbara datorer och enkla stationära datorer använder ofta ett integrerat grafikkort som använder mindre ström för att bevara batteriet och delar minne med grafikkortet.

Mer avancerade datorer har ofta ett diskret dedikerat grafikkort som använder eget minne (VRAM), har större processorkraft och inte använder upp RAM.

Mer avancerade bärbara datorer använder två grafikkort, ett integrerat när du använder batteriet och ett diskret grafikkort när du är ansluten till ett uttag.

Om systemet har mer än ett grafikkort ska du se till att Photoshop har tilldelats högpresterande grafikkort snarare än integrerat grafikkort eller energisparande grafikkort för bästa upplevelse. Om du ändrar dessa inställningar på bärbara datorer ökar batterianvändningen.

Borttagning av 3D-funktioner i Photoshop

Photoshop 3D-funktionerna tas bort i framtida uppdateringar. Användare som arbetar med 3D uppmanas att utforska Adobes nya Substance 3D-samling som är nästa generations 3D-verktyg från Adobe. Mer information om att de borttagna Photoshop 3D-funktionerna finns här: Photoshop 3D | Vanliga frågor om borttagna 3D-funktioner.

Win och Mac

NVIDIA:

a. Högerklicka på skrivbordet och välj NVIDIA-kontrollpanelen.

b. Klicka på Hantera 3D-inställningar.

c. Klicka på Programinställningar och lägg till Photoshop.exe och sniffer.exe. Ändra grafikprocessorn som du föredrar till High-performance NVIDIA-processor.

AMD:

a. Högerklicka någonstans på skrivbordet och välj AMD Catalyst Control Center eller Configure Switchable Graphics.

b. Klicka på Bläddra och välj High Performance i stället för Power Saving.

mac

Välj Systeminställningar > Strömsparare och avmarkera sedan Automatiskt grafikbyte.

Automatisk grafikväxling.

6. Avaktivera grafikkortet som använder mindre ström.

Om steget ovan inte löser problem som uppstår när du använder mer än ett grafikkort kan du överväga att avaktivera ett av grafikkorten. Innan du avaktiverar det inbyggda grafikkortet ska du se till att bildskärmens videoutgång är ansluten till det avsedda grafikkortet.

För att avaktivera ett grafikkort kan du använda Enhetshanteraren i Windows. Högerklicka på kortets namn i Enhetshanteraren och välj Avaktivera.

Obs!
    • Var försiktig och tänk på att avaktiveringen av grafikkortet kan leda till instabilitet i systemet.
    • Läs instruktionerna noga och kontakta videoadaptertillverkaren direkt som du inte förstår instruktionerna.
  7. Använd inte Photoshop på en virtuell motor (VM).

Körning av Photoshop på virtuella maskiner (VM) har inte testats i större utsträckning och stöds inte officiellt på grund av kända fel med funktioner som är beroende av grafikprocessorn i VM-miljöer.

När du har utfört felsökningsstegen ovan kan du bekräfta resultatet genom att aktivera Använd grafikprocessor i Inställningar > Prestanda och pröva att göra om stegen som orsakade problemet.

Ytterligare information

Vanliga fel

Vanliga problem som orsakas av en defekt grafikdrivrutin som inte stöds eller inkompatibel grafikprocessor (kallas även grafikkort, videokort eller GPU):

• Krascher, prestandaproblem, felaktigt återgivna fönster eller föremål, arbetsytor blinkar/flimrar, artefakter i Photoshop.
  • Photoshop kraschar eller hänger sig vid start.
  • Bildarbetsytan blinkar eller flimrar.
  • Photoshops menyrad saknas.

Se Felsökning av grafikprocessor (GPU).

Felmeddelanden för grafikmaskinvara

När du startar Photoshop första gången kan du stöta på vissa felmeddelanden vad gäller maskinvaran:

Se Grafikhårdvara stöds inte officiellt för 3D.
Se Photoshop har stött på ett problem med skärmdrivrutinen.

Avaktiverade funktioner

Vissa Photoshop-funktioner kanske inte fungerar för dig.

Se Oljemålning är gråmarkerad.

Camera Raw-fel

Adobe Camera Raw använder grafikprocessorn på ett annat sätt än Photoshop. Om du upplever krascher, prestandaproblem eller felaktigt återgivna fönster eller objekt, problem med omritning eller artefakter när du öppnar filer i Adobe Camera Raw.

Se Vanliga frågor om Camera Raws grafikprocessor (GPU).