Bruk Gjør mindre skarpt-galleriet for å raskt opprette distinkte fotografiske Gjør mindre skarpt-effekter med intuitive bildekontroller.

Alle Gjør mindre skarpt-verktøy gir intuitive overleggskontroller for å bruke og kontrollere Gjør mindre skarpt-effekten. Med fullførte Gjør mindre skarpt-justeringer, bruker du Bokeh-kontroller for å style den generelle Gjør mindre skarpt-effekten. Photoshop gir en levende forhåndsvisning i full størrelse når du jobber med effektene i Gjør mindre skarpt-galleriet.

Velg Filter > Gjør mindre skarpt-galleri, og velg deretter ønsket effekt.

Hvis du vil ha informasjon om andre Gjør mindre skarpt-effekter, kan du se Justere bildeskarphet og -uskarphet.

Merk:

Når det gjelder Objektivuskarphet (Gjør felt uskarpt, Gjør iris mindre skarp og Vipp/flytt uskarphet), kan du trykke på M-tasten for å vise uskarphetsmasken som brukes i bildet. De svarte områdene ikke er uskarpe, mens lyse områder indikerer mengden uskarphet som brukes i bildet.

Gjør felt uskarpt

Bruk Gjør felt uskarpt for å bygge en gradering av uskarpheter, ved å definere flere uskarphetspunkter med forskjellige mengder uskarphet. Legg til flere pinner til bildet og spesifiser en uskarphetsmengde for hver pinne.

Det endelige resultatet er den kombinerte effekten av alle Gjør mindre skarpt-pinnene på bildet. Du kan til og med legge til en pinne utenfor bildet, for å bruke uskarphet i hjørner.

1. Velg Filter > Gjør mindre skarpt-galleri > Gjør felt uskarpt.

En Gjør felt uskarpt-pinne plasseres på bildet. Klikk bildet for å legge til flere Gjør mindre skarpt-pinner.

2. Klikk en pinne for å velge den, og gjør ett av følgende:

• Dra Gjør mindre skarpt-bryteren for å øke eller minske uskarpheten. Du kan også bruke Gjør mindre skarpt-verktøypanelet for å spesifisere en Uskarphetsverdi.
    • Dra pin til en ny plassering.
    • Trykk Slett for å fjerne den.
    Gjør felt uskarpt-pinner i Photoshop
    Gjør felt uskarpt-pinner

A. Fravalgt Gjør mindre skarpt-pinne B. Valgt Gjør mindre skarpt-pinne

Gjør iris mindre skarp

Bruk Gjør iris mindre skarp for å simulere en grunn dybde-på-felt-effekt i bildet ditt, uavhengig av hvilket kamera eller objektiv som brukes. Du kan også definere flere fokuspunkter, en effekt som er nesten umulig å oppnå ved bruk av tradisjonelle kamerateknikker.

1. Velg Filter > Gjør mindre skarpt-galleri > Gjør iris mindre skarp.

Den standard Gjør iris mindre skarp-pinnen plasseres på bildet. Klikk bildet for å legge til flere Gjør mindre skarpt-pinner.

Gjør iris mindre skarp i Photoshop
    A. Gjøre område skarpere B. Uttone område C. Gjøre område mindre skarpt
  2. Dra bryterne for å flytte dem for å omdefinere de forskjellige områdene.

3. Dra Gjør mindre skarpt-bryteren for å øke eller minske uskarpheten. Du kan også bruke Gjør mindre skarpt-verktøypanelet for å spesifisere en Uskarphetsverdi.

Vipp

Bruk Vipp-effekten for å simulere et bilde tatt med et tilt-shift-objektiv. Denne spesialeffekt-uskarpheten definerer et område av skarphet, og tones deretter ut i kantene. Vippeeffekten kan brukes for å simulere bilder av miniatyrobjekter.

1. Velg Filter > Gjør mindre skarpt-galleri > Vipp.

Standardpinnen for Vipp plasseres på bildet. Klikk bildet for å legge til flere Gjør mindre skarpt-pinner.

Vipp Gjør mindre skarpt-pinne i Photoshop
    A. Gjøre område skarpere B. Uttone område C. Gjøre område mindre skarpt
  2. Dra Gjør mindre skarpt-bryteren for å øke eller minske uskarpheten. Du kan også bruke Gjør mindre skarpt-verktøypanelet for å spesifisere en Uskarphetsverdi.

3. Gjør følgende for å definere de forskjellige områdene:

• Dra linjene for å flytte dem.
    • Dra bryterne og roter.

Gjør bane mindre skarp

Ved bruk av Gjør bane mindre skarp-effektene, kan du opprette bevegende uskarpheter langs baner. Du kan også kontrollere formen og mengden uskarphet. Photoshop setter automatisk sammen effektene av flere bane-uskarpheter som brukes på et bilde.

Et eksempel på Gjør bane mindre skarp i Photoshop
Et eksempel på Gjør bane mindre skarp

Følg trinnene nedenfor:

1. Velg Filter > Gjør mindre skarpt-galleri > Gjør bane mindre skarp.
  2. I Gjør mindre skarpt-verktøypanelet, under delen Gjør bane mindre skarp, angir du om du ønsker å bruke en Standard gjør mindre skarpt eller gjør mindre spark med Blitssynkronisering på bakre lukkergardin. En Blitssynkronisering på bakre lukkergardin simulerer effekten av en blits som brukes på slutten av en eksponering.
  1. Bruk kontrollene på bildet sammen med trinn 4–8 i denne fremgangsmåten.
  2. Angi følgende innstillinger:

Hastighet

Juster Hastighet-glidebryteren for å angi mengden gjør bane mindre skarp som skal brukes på bildet. Hastighetsinnstillingen brukes på alle baneuskarpheter i bildet.

Smalne

Juster glidebryteren til en bestemt smalneverdi. Med høy smalneverdi kan uskarpheten gradvis fjernes.

1. Om nødvendig kan du fravelge Sentrert Gjør uskarpt. Det kan hende du vil fravelge dette alternativet hvis du ønsker å bruke en mer retningsstyrt bevegelsesuskarphet.

Valget for Sentrert Gjør uskarpt hjelper deg å opprette stabile gjør mindre skarpt ved å sentrere gjør mindre skarpt-formen for alle bildepunkter på det bildepunktet.
  1. På fanen Bevegelsesuskarphetseffekter angir du følgende innstillinger:

Blitsblink

Angi antall eksponeringer fra den virtuelle blitsen.

Blitsstyrke

Avgjør hvor mye uskarphet som vises mellom eksponeringer fra blitsen. Blitsstyrke styrer balansen mellom omgivende lys og den virtuelle blitsen.

Det vises ingen blitseffekter hvis du angir Blitsstyrke til 0 %. Det vises bare kontinuerlig uskarphet. På den annen side, hvis du angir Blitsstyrke til 100 %, lyser blitsen ved full styrke, men ingen kontinuerlig uskarphet vises mellom blitseksponeringene. Middels Blitsstyrke-verdier gir en blanding av individuelle blitslys og kontinuerlig uskarphet.

1. Hvis det er nødvendig, kan du justere uskarphetmengdene på sluttpunktene.
  2. Du kan også justere hjelpelinjene for uskarphetsformen. Velg Rediger uskarphetsform for å vise hjelpelinjene.
  3. På Gjør mindre skarpt-verktøylinjen, klikker du OK for å bruke Gjør bane mindre skarp-effekten.

Gi liv til bildene med Gjør bane mindre skarp-filteret i Photoshop

Gi liv til bildene med Gjør bane mindre skarp-filteret i Photoshop
Slik bruker du Gjør bane mindre skarp-filteret i Photoshop til å gi liv til bildene
photo
Greg Benz

Tips for å arbeid med kontrollene på bildet

Overlappingskontrollene er en praktisk måte å opprette Gjør bane mindre skarp-effekter på.

Når du bruker kontrollene, må du først definere en bane for uskarpheten (blå). Du kan deretter definere en kurve for banen og dermed skape ny kurvepunkter på banen. Når banen er definert, kan du definere hjelpelinjene for uskarphetsform (rød).

Definere bane for uskarphet i Photoshop
Definere en bane for uskarpheten.

A. Startpunkt for banen B. Kurvepunkt opprettet under definering av en bane C. Endepunkt for banen sammen med kontrollhjulet for mengden uskarphet

Hjelpelinjer for uskarphetsform i Photoshop
Definere hjelpelinjer for uskarphetsform (merk de røde pilene).

A. Hjelpelinjer for uskarphetsform

Manipulere hjelpelinjer for uskarphetsbaner og uskarphetsformer

• Klikk på et sluttpunkt for å velge det.
  • Dobbeltklikk et sluttpunkt for å vise de røde hjelpelinjene for uskarphetsform. Du kan også velge Rediger uskarphetsform i Gjør mindre skarpt-verktøypanelet for å vise hjelpelinjene.
  • Dra endepunktene for å forlenge uskarphetsbanen.
  • Cmd-/Ctrl-klikk et sluttpunkt for å redusere hjelpelinjen for uskarphet til null.
  • Hold musepekeren i nærheten av et valgt sluttpunkt for å vise kontrollhjulet for mengden uskarphet.
  • Tilvalg-/Alt-klikk et kurvepunkt langs uskarphetsbanen for å konvertere det til et hjørnepunkt. Tilvalg-/Alt-klikk et hjørnepunkt for å konvertere det tilbake til et kurvepunkt.
  • Hold nede Skift, og dra de røde uskarphetsformene for å flytte begge uskarphetsformene for banen samtidig.
  • Bruk kombinasjonen Cmd/Ctrl+dra for å flytte en baneuskarphet.
  • Bruk kombinasjonen Tilvalg/Alt+Cmd/Ctrl+dra for å duplisere en baneuskarphet.
  • Hvis du vil slette en baneuskarphet, velger du et sluttpunkt og trykker på Delete-tasten.

Roterende Gjør uskarpt

Ved bruk av Roterende Gjør uskarpt kan du rotere og gjøre bilder mindre skarpe rundt ett eller flere punkter. Roterende gjør mindre skarpt er en radial gjør mindre skarpt-funksjon, som måles i grader. Med Photoshop kan du arbeide med senterpunkter, gjør mindre skarpt-størrelser og former, og andre innstillinger, mens du viser en live-forhåndsvisning av endringene.

Roterende Gjør uskarpt i Photoshop
Roterende mindre skarpt i arbeid

A. Opprinnelig bilde B. Roterende gjør mindre skarpt (Gjør mindre skarpt-vinkel: 15 grader, Blitsstyrke: 50 %, Blitslys: 2, Blitslysets varighet: 10 grader) C. Roterende gjør mindre skarpt (Gjør mindre skarpt-vinkel: 60 grader, Blitsstyrke: 100 %, Blitslys: 4, Blitslysets varighet: 10 grader)

Følg disse trinnene:

1. Velg Filter > Gjør mindre skarpt-galleri > Roterende Gjør uskarpt.
  2. I Gjør mindre skarpt-verktøypanelet, under delen Roterende Gjør uskarpt, bruker du Gjør mindre skarpt-vinkel-kontrollen for å variere mengden uskarphet. Du kan enten angi en vinkelverdi (0–360 grader) eller justere glidebryter. Alternativt kan du også justere mengden uskarphet ved bruk av overlapping.
Variere mengden uskarphet i Photoshop
Variere mengden uskarphet ved bruk av overlapping.

1. I panelet UskarphetseffekterBevegelsesuskarphet-fanen, angir du følgende innstillinger:

Blitsblink

Angi antall eksponeringer fra den virtuelle blitsen

Blitsstyrke

Avgjør hvor mye uskarphet som vises mellom eksponeringer fra blitsen. Blitsstyrke styrer balansen mellom omgivende lys og den virtuelle blitsen.

Det vises ingen blitseffekter hvis du angir Blitsstyrke til 0 %. Det vises bare kontinuerlig uskarphet. På den annen side, hvis du angir Blitsstyrke til 100 %, lyser blitsen ved full styrke, men ingen kontinuerlig uskarphet vises mellom blitseksponeringene. Middels Blitsstyrke-verdier gir en blanding av individuelle blitslys og kontinuerlig uskarphet.

Blinkvarighet for blits

Gjør det mulig å angi lengden på en blitseksponering i grader. Varighet på blits kontrollerer lengden på gjør mindre skarpt for hver blitseksponering når det gjelder avstand langs omkretsen.

1. På Gjør uskarpt-verktøylinjen, klikker du OK for å bruke Roterende Gjør uskarp-effekten.

Merk:

Du kan deaktivere forhåndsvisningen fra Gjør uskarpt-verktøylinjen.

Merk:

Photoshop blander automatisk sammen effekter fra flere roterende uskarpheter som er definert for et bilde.

Tips for arbeid med overlapping

Overlappingskontroller, vist i illustrasjonen under, er tilgjengelig for Roterende Gjør uskarpt-effekten.

Overlappingskontroller for Roterende Gjør uskarpt i Photoshop
Overlappingskontroller for Roterende Gjør uskarpt-effekt.

A. Rotasjonspunkt B. Uskarphetsring C. Uttoningshåndtak D. Ellipsehåndtak
  • Hvis du vil legge til en ny Roterende Gjør uskarpt-effekt, klikker du på et ønsket sted i bildet.
  • Hvis du vil duplisere en Roterende Gjør uskarpt-effekt, bruker du følgende tastaturkombinasjoner:
    (Windows) Alt+Ctrl+dra
    (Mac) Tilvalg+Cmd+dra
  • Hvis du vil endre størrelse på ellipsen ensartet, drar du en ellipsegrense.
  • Hvis du vil slette en Roterende Gjør uskarpt-effekt, trykker du på slett-tasten når effekten er valgt.
  • Hvis du vil flytte et rotasjonspunkt ut av senter, bruker du følgende tastaturkombinasjon:
    (Windows) Alt+dra
    (Mac) Tilvalg+dra

Det er nyttig å flytte rotasjonspunktet mens du arbeider med objekter som ses i en vinkel.
  • Hold nede H-tasten for å skjule overlappingskontrollene midlertidig.

Uskarphetseffekter

Du kan fremheve det generelle bildet ved å kontrollere utseende på delene som er ute av fokus eller uskarpe. Spesifiser bokeh-parametrene for å sørge for en generelt tilfredsstillende effekt.

I Uskarphetseffekter-panelet, må du spesifisere en verdi for følgende:

Lys bokeh

Lysner de ufokuserte eller uskarpe områdene i bildet.

Bokeh-farge

Legger til mer levende farge til lysnede områder som ikke er gjort hvite.

Lyst område

Bestemmer toneområdet som skal påvirkes av innstillingene.

Gjenopprette støy i uskarpe områder

Noen ganger, etter at du har brukt en effekt fra Gjør mindre skarpt-galleriet, legger du kanskje merke til at det uskarpe området i bildet ser syntetisk og unaturlig ut. Du kan gjenopprette støy/korn i et slikt uskarpt bildeområde for å gi det et mer realistisk preg.

Gjenopprette korn/støy i Photoshop
Gjenopprette korn/støy for å gjøre uskarpe områder mer realistiske

Etter bruk av uskarphetskontroller for å oppnå den innledende effekten, kan du følge disse trinnene for å gjenopprette støy:

1. Gå til panelet Uskarphetseffekter, velg fanen Støy og kontroller at avkrysningsboksen øverst i høyre hjørne er valgt. Du kan oppheve denne avmerkingen når som helst for å tilbakestille eventuell støy du tidligere har lagt til i et uskarpt område i bildet.
  2. Velg den støytypen du ønsker å bruke på det uskarpe området:

Jevn: Samme som støyen lagt til med alternativet Filter > Støy > Legg til støy > Jevn.
    Variabel: Samme som støyen lagt til med alternativet Filter > Støy > Legg til støy > Variabel.
    Korn: Samme som støyen lagt til med alternativet Legg til korn i Camera Raw.

3. Angi følgende innstillinger:

Mengde: Samsvarer mengden av støy med støyen i ikke-uskarpe områder i bildet. Juster glidebryteren fra 0 til 100 %.
    Størrelse: (bare for kornete støy) Kontrollerer partikkelstørrelsen for støyen
    Grovhet: (bare tilgjengelig for kornete støy) Kontrollerer kornenes regelmessighet. Dra til venstre (under 50 %) for å gjøre kornet jevnere. Dra til høyre (over 50 %) for å gjøre kornet mer ujevnt.
    Farge: Gradert skyvekontroll som styrer i hvilken grad støyen er farget. Dra glidebryteren til 0 % for å gjøre støyen monokromatisk, lik den effekten som oppnås ved å aktivere alternativet Monokromatisk i dialogboksen Legg til støy (Filter > Støy > Legg til støy).
    Markering: For bedre tilpasning av skygge/markering. Reduserer støy i de lysere områdene i bildet. Juster glidebryteren fra 0 til 100 %.

Merk:

Når du angir innstillingene for en støytype, husker Photoshop det hvis du bytter frem og tilbake mellom støytyper. Når du for eksempel bytter fra en kornete til en variabel støytype og deretter tilbake til en kornete støytype.

Gjør mindre skarpt-effektene i Gjør mindre skarpt-galleriet støtter nå Smartobjekter og kan brukes som smartfiltre på en ikke-ødeleggende måte. Denne funksjonen støtter også Smartobjektvideolag. Bruke en effekt fra Gjør mindre skarpt-galleriet som smartfilter:

1. Velg et smartobjektlag i lagpanelet.

2. Velg Filter > Gjør mindre skarpt-galleri, og velg deretter ønsket effekt.

Hvis du vil ha mer informasjon om smartfiltre, kan du se Bruke smartfiltre.

Se også