64-bitarsversionen av Photoshop förbättrar prestandan och särskilt användningen av RAM-minnet. Detta dokument visar fördelarna med 64-bitarsversionen av Photoshop jämfört med 32-bitarsversionen.

Mac OS

Photoshop CS6 och CC installerar endast en 64-bitarsversion på Mac OS.

Photoshop CS5 installerar en version som startar i både 32-bitars- och 64-bitarsversionen vid installation på en 64-bitarsversion av Mac OS (Mac OS X 10.5 och senare). Vi användning av Mac OS X 10.4 och tidigare installerar Photoshop endast 32-bitarsversionen.

Photoshop CS4 installerar endast 32-bitarsversionen.

Öppna 32-bitars- och 64-bitarsversioner av Photoshop CS5 på Mac OS

I Mac OS installerar Photoshop CS5 ett exemplar av programmet och startar det i 64-bitarsläge som standard. Du kan köra Photoshop CS5 i 32-bitarsläge.

Köra Photoshop CS5 i 32-bitarsläge:

1. Avsluta Photoshop CS5.
  2. Navigera till mappen Applications/Adobe Photoshop CS5.
  3. Markera filen Adobe Photoshop CS5.app.
  4. Välj Arkiv > Hämta information.
  5. Välj Öppna i 32-bitarsläge.
  6. Stäng dialogrutan Hämta information.
  7. Öppna Photoshop CS5 på nytt.

RAM-användning (Mac OS)

Den största fördelen med att använda 64-bitarsversionen av Photoshop CS5 är att komma åt betydligt mer RAM-minne utöver vad 32-bitarsversionen kan. Photoshop utnyttjar över 4 GB RAM-minne bäst om det körs som ett 64-bitarsprogram. Om du använder filer som kräver mer än 4 GB RAM-minne och har tillräckligt med RAM-minne kan du behandla större bilder där. Photoshop behöver inte växla till hårddisken. Till skillnad från Windows kan alla versioner som stöds av Mac OS köra Photoshop CS5 i 64-bitarsläge. I 64-bitarsläge utnyttjar Photoshop CS5 allt RAM-minne som finns i datorn.

Windows

Photoshop CS5 och CS4 installerar en 32-bitars- och en 64-bitarsversion när det installeras på en 64-bitarsversion av 7, Vista och Windows XP. Om du använder 32-bitarsversionen av Windows installerar Photoshop enbart 32-bitarsversionen. I Photoshop CS6 kan du välja att installera en eller båda versionerna. Photoshop CC installerar båda versionerna. Photoshop CC (2014) och senare installerar som standard 64-bitarsversionen på ett 64-bitars operativsystem. Du kan hämta 32-bitarsversionen här.

Om du använder Windows Vista får du bättre prestanda om du uppgraderar till Service Pack 1.

Obs! Photoshop CS6 har stöd för Windows 8. 7 och XP. Photoshop CC har stöd för Windows 8 och 7.

Obs! 64-bitars Photoshop CS4 testades inte grundligt i Windows XP 64. Men det bör kunna köras trots att det inte stöds.

Öppna 32-bitars- och 64-bitarsversioner i Windows

Photoshop installerar en 32-bitars- och en 64-bitarsgenväg i Startmenyn. Om du ska köra programmet manuellt hittar du 32-bitarsversionen som filen photoshop.exe i mappen Program (x86)/Adobe/Adobe Photoshop [version]. 64-bitarsversionen är filen photoshop.exe i mappen Program/Adobe/Adobe Photoshop [version].

RAM-användning (Windows)

Den största fördelen med att använda 64-bitarsversionen är att kunna utnyttja delar av RAM-minne som Photoshop inte kommer åt med 32-bitarsversionen. Över 4 GB RAM-minne kan bara utnyttjas i 64-bitarssystem med 64-bitars Photoshop. Om du använder filer som kräver mer än 4 GB RAM-minne och har tillräckligt med RAM-minne kan du behandla större bilder där. Photoshop behöver inte växla till hårddisken.

Tabellen nedan visar mängden ledigt RAM-minne för Photoshop i de olika versionerna av Windows:

Photoshop-version Windows-version Maximal mängd RAM-minne som Photoshop kan utnyttja
32-bitars 32-bitars 1,7 GB
32-bitars 64-bitars 3,2 GB
64-bitars 64-bitars Datorns maximala mängd RAM-minne

Tredje parts plugin-program

Tredje parts plugin-program för 32-bitarsversioner av Photoshop visas inte under menyn Filter när 64-bitarsversionen av Photoshop körs. Om icke uppdaterade plugin-program är nödvändiga kör du 32-bitarsversionen av Photoshop. Stäng 32-bitarsversionen när du har använt plugin-programmen. Kör sedan 64-bitarsversionen. Kontakta tillverkaren av plugin-programmet för information om eventuella uppdateringar.

Processorhastighet och åtgärder med Photoshop

64-bitarsversionen av Photoshop snabbar inte upp alla åtgärder. Dessutom snabbas åtgärderna inte upp lika mycket. Vanligtvis blir åtgärderna 8–12 procent snabbare. I regel har du mest nytta av 64-bitarsversionens processorhastighet när du utför åtgärder i stora filer. Photoshop skriver data till hårddisken medan du pausar i Photoshop. När åtgärderna utförs finns det inga pauser för Photoshop att skriva till skivan. Därför skriver Photoshop till disken medan åtgärden utförs. Ökad processorhastighet ökar hastigheten på dessa processer.